gazezetתגלית היסטורית- רפואית: פרופ' שפרה שורץ מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ועמיתים מסרביה וממכון גרטנר חשפו במחקר חלוצי קבוצה לא ידועה של 50,000 ילדים (רובם סרבים, לא יהודים) שהוקרנו נגד מחלת הגזזת ביוגוסלביה בשנות החמישים בחסות ארגון יוניצף העולמי

כלים
מבצע הגזזת היוגוסלבי נערך במקביל למבצע הגזזת הישראלי בתקופת העלייה הגדולה. התגלית מתפרסמת החודש בכתב העת הרפואי היוקרתי הלנצט (The Lancet) למחלות זיהומיות, ואף מופיעה על שער העיתון.

במסגרת המחקר איתרו שורץ ועמיתיה בבלגרד את מסמכי 50,000 הילדים ו- 34,000 תיקים רפואיים של הילדים שהוקרנו. קבוצת ילדי הגזזת של סרביה היא הגדולה ביותר שהתגלתה עד כה בעולם, ומאחר ונעלמה מעיניהם של החוקרים עד כה ומעולם לא נבדקה, לא ידוע מה מידת השפעת הקרינה שקיבלו בילדותם על בריאותם, וזאת בשונה מהמחקר רב שנים שנערך בישראל בנושא השפעת הקרינה על ילדים שהוקרנו לגזזת בישראל.

חשיפת קבוצת ילדי הגזזת של יוגוסלביה משנה לחלוטין את העמדות המקובלות במחקר ההיסטורי-חברתי בישראל לגבי טיפולי הגזזת בהקרנות בארץ, שומטת במידה רבה את ייחודיות הקבוצה הישראלית, שנחשבה עד כה כקבוצת מוקרני גזזת בלעדית (20,000 ילדים), ופותחת אפשרות למחקר היסטורי ורפואי משווה יחיד במינו בין קבוצת הגזזת הישראלית לקבוצת הגזזת הסרבית.

במאמר הנדון מתוארים דרכי חשיפתם של המסמכים, המסקנות ההיסטוריות והרפואיות העולות מחקר קבוצת הגזזת ביוגוסלביה, וכן מתואר החיפוש והאיתור של הילדים שהוקרנו לגזזת אשר עדיין חיים בסרביה וכן ראיונות עם הרופאים שלקחו חלק במבצע הגזזת היוגוסלבי ואשר עדיין חיים בסרביה. חלק מהילדים ומהרופאים שאותרו רואיינו וצולמו לצרכי המשך המחקר.

במחקר השתתפו דר' גורן סבו ודר' מריה טאסיק מהמרכז הגרונטולוגי בבלגרד, פרופ' סיגל סדצקי ופרופ' מרדכי שני ממכון גרטנר, המרכז הרפואי שיבא. המחקר גובש ונוהל, כאמור, על ידי פרופ' שורץ, אשר חשפה את קבוצת ילדי הגזזת היוגוסלבית.

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…