כלים

"המגמה החדשה שמכניסים האסטונים לעולם עיצוב התכשיטים מדהימה את העולם, זה הדבר הכי שונה ואחר שקרה בתחום בשנים האחרונות" אומר שרון קרן, ראש המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר, שתארח את מובילי הסצינה האסטונית בעיצוב תכשיטים לתערוכה פורצת גבולות בתחום. האסטונים מציגים שילוב ייחודי בין ברזל, עץ ואבנים עם מתכות מסורתיות – "ריטואל", תכשיטים פאגניים בתערוכה חדשה וסדנת אמן בשנקר

המחלקה לעיצוב תכשיטים ב"שנקר" תארח ב-10 במאי, את בכירי בית הספר לצורפות ונפחות בטאלין (Tallinn), אסטוניה, לתערוכה וסדנת אמן. אסטוניה נחשבת כיום כמוקד העניין החשוב והמוביל בתחום עיצוב התכשיטים, עם מגוון מרשים של עבודות פגאניות, המשלבות ישן ואף עתיק עם חדש, ונפחות ברזל שכמעט ונכחדה מעולם עיצוב התכשיטים עם צורפות "קונבנציונלית" יותר.

אסטוניה היא מדינה אירופאית קטנה וייחודית, אשר בעשור האחרון חווה רנסנס תרבותי הקשור לתרבויות הצפוניות העתיקות והפגאניות. המדינה הקטנה, שקיבלה עליה את הנצרות רק באלף האחרון, חוזרת לטפח תרבות ייחודית ופגאנית שאין שנייה לה באירופה - כך שכיום מתקיימות שם תפילות פגאניות הכוללות אנשים שיוצאים בלילות ירח מלא, לילל אל הירח.

גם בתחום העיצוב, מטפחת אסטוניה קו ייחודי בו היא רואה, ברמה הלאומית, כחלק מחידושה של המורשת האסטונית, וכך הפך בית הספר לצורפות ונפחות בטאלין ליעד מרתק ומוביל בסצנת העיצוב העולמית העכשווית. ראש המחלקה לעיצוב תכשיטים ונפחות בבי"ס לצורפות בטאלין, קדרי מלק (kadri Malk), נחשבת לגורו של זרם פגאני חדש בעיצוב תכשיטים, זרם המשלב הרבה ברזל, עץ ואבנים במתכות מסורתיות לתכשיטים, כך שנוצר סגנון יחודי שנראה מאוד אפל ואפילו ויקינגי.

מלק מגיעה לישראל יחד עם האמנים, חברי קבוצת OhuLoss אותה היא הקימה, איתם יגיעו גם חמישה סטודנטים מהמחלקה לתכשיטים ונפחות באקדמיה האסטונית לאמנויות בטאלין, על מנת להציג תערוכה שתהיה פתוחה לציבור ובמקביל תעביר יחד עם עמיתיה טאנל וינר (Tanel Veenre), ופירט הירב (Piret Hirv), סדנת אמן לסטודנטים לעיצוב תכשיטים בבית הספר לעיצוב בשנקר.

במסגרת הסדנה טנל ופירט ילמדו בשבוע שבין ה-6 ל-10 במאי, שתי קבוצות סטודנטים מצטיינים נבחרים, מהמחלקה לעיצוב תכשיטים ואילו מלק תלווה את היום האחרון של הסדנה, במהלכו היא תשתתף בביקורת העבודות הסופית.

במקביל לסדנת האמן, חמשת הסטודנטים מהקבוצה יקימו את התערוכה, בהנחיית טנל, פירט והגר בן שלום (מרצה מהמחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר). התערוכה תכלול כ-40 עבודות של סטודנטים, ועבודות של קבוצת Ohuloss.

"נתקלתי בעבודות של האסטונים בכנסים בין לאומיים, שם הן עוררו תגובות מדהימות. אין ספק שמדובר בדבר הכי שונה ואחר בתחום עיצוב התכשיטים העולמי, והגיע הזמן לחשוף את השונות הזאת לציבור הישראלי", אומר שרון קרן, ראש המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר, שתארח את התערוכה.

פתיחת חגיגית לתערוכה: יום חמישי ה-10 למאי, בשעה 20:00 בגלריה המרכזית בשנקר (רח' ידע-עם 8, רמת גן). התערוכה תתקיים בין התאריכים 10-31 במאי בין השעות 10:00-13:00 ו-17:00-20:00 ותהיה פתוחה לקהל הרחב.