כ-35 ארגונים הקימו בשבועות האחרונים את פורום חובת השירות, השואף להביא לכך שכל צעיר אזרח ישראל יבצע שירות צבאי או לאומי משמעותי. הפעולה הראשונה של הפורום תהיה מסע אלונקות בן שלושה ימים מהבקו"ם בתל השומר לבית ראש הממשלה בירושלים, שהציבור יקרא להצטרף אליו. זאת, במטרה להביא לביטול רפורמת משרד האוצר שתעניק פטור גורף משירות צבאי לאברכים מגיל 22 ולקראת הדיון בבג"צ בעתירות שהוגשו בנושא חוק טל שיערך ב-30 לחודש. המסע יערך בימים שלישי עד חמישי בשבוע הבא 18 עד ה-20 לחודש.
חברים בפורום בין היתר התאחדות הסטודנטים בישראל, מועצת התלמידים הארצית וארגוני סטודנטים שונים, הפורום לשוויון בנטל, וארגוני לוחמים כמו פורום המג"דים ופורום החפ"שים. כן שותפים בפורום התנועה הקיבוצית, תנועות נוער והגשמה, תנועות וזרמים ביהדות וארגוני חופש דת. הארגונים האלה מייצגים את כלל הציבור הישראלי הציוני - דתיים, מסורתיים וחילונים, אנשי ימין, מרכז ושמאל. הציפייה היא שבימים הקרובים יצטרפו ארגונים ואישים רבים.
הפורום קורא לקבל את העיקרון שהצבא הוא שצריך להחליט מי עושה שירות צבאי ומי עושה שירות לאומי או אזרחי. הפורום ילחם בכל סוגי ההשתמטות על בסיס העיקרון וכולם צריכים לשרת, ללא הבדל, דת, זרם דתי ומין. ראשי הפורום מגדירים את הרפורמה שמציעה ועדת גבאי לממשלה כאחיזת עיניים. "קובעים יעדי גיוס אבל מעניקים פטור גורף לאברכים מגיל 22 ומביאים לפגיעה אנושה בערך השירות. בג"צ נותר המגן האחרון מפני הרס טוטאלי של השירות בישראל". הם גם דורשים להגדיל בהרבה את הזכויות למי שמשרת, על בסיס העיקרון שמי שנותן יותר מקבל יותר.
מירי בראון, מראש הפורום לשוויון בנטל אמרה כי "אם לא תהיה חובת שירות, לא יהיה צבא, ואם לא יהיה צבא, לא נשרוד כאן כעם. אנחנו מתרגשים מהאיחוד חברתי חבר תקדים שנוצר בפורום חובת השירות" בראון הביעה תקווה שגם המנהיגים ובית המשפט "יבינו את גודל השעה ואת האחריות המוטלת על כתפיהם".
"פורום חובת השירות מתכוון להחזיר את החברה למצב בה כולם לוקחים חלק בחובות ולא רק בזכויות, אם בצבא, אם בשירות לאומי ואם בשירות אזרחי", אמר סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל שחר בוצר. לדבריו, הפורום החדש "מייצג אנשים מכל שכבות הציבור אנשי תנועות הנוער, פעילים חברתיים, סטודנטים, קשישים, צעירים, ימניים, שמאלניים, מסורתיים, דתיים וחילונים שהמאחד את כולם הוא שהם אכפתניקים והנכונות להאבק כדי להניף את דגל חובת השירות".
מרכז אגף המשימות בתנועה הקיבוצית יואל מרשק אמר כי "המשמעות של תכנית הממשלה להעניק פטור גורף לתלמידי ישיבות נשואים בני 22 ורווקים בני 24 היא ביטול צבא העם. מדינה בסכנה אינה יכולה להרשות לעצמה לוותר על צבא העם. הצבא מדגיש כל הזמן שהוא רוצה לגייס את החרדים. התשובה היא בידינו – השתמטות היא השתמטות היא השתמטות".
לקראת מסע האלונקות יחולקו השבוע בקמפוס אוניברסיטת תל אביב חומרי הסברה ע"י סטודנטים המשרתים במילואים, כשהם לבושים במדי ב' של צה"ל.
רן לבנה, יו"ר אגודת הסטודנטים, אומר היום: "הופתענו לשמוע ממארגני הצעדה שמשטרת ישראל חוששת מכך שסטודנטים יצטרפו לאזרחים לצעדה למען חובת השירות. מי שחושב ששוויון בנטל מסתכם בשירות צבאי שוגה. המשמעות של שוויון בנטל היא תשלום מיסים, ובניית מערך שירות לאומי שיחזק את שירותי כיבוי האש, המשטרה ומערכת החינוך, ויאפשר גם לאוכלוסיות מבודלות לקחת חלק בחובות ובזכויות של אזרחים בישראל."
ח"כ ניצן הורוביץ אמר בעקבות החלטת הממשלה המאשרת פטור לחרדים משירות צבאי כי "נתניהו עושה מה ששום ראש ממשלה לא העז לעשות - פטור גורף ורשמי לחרדים". ח"כ הורוביץ מוסיף: "החלטת הממשלה בעניין "גיוס החרדים" היא יריקה בפרצופו של הציבור ובית המשפט".
"נתניהו עשה מה ששום ראש ממשלה לפניו לא העז לעשות. לראשונה מאז הקמת צה"ל, החרדים זוכים לפטור גורף מגיוס: מי שילמד בישיבה עד גיל 22 – נשוי או רווק – יזכה בפטור רשמי, מוחלט, וסופי משירות צבאי. נטל שירות החובה המלא של שלוש שנים, נופל בעיקר על כתפי החילונים. האם דמם זול יותר?
הפטור לחרדים הוא אפליה מבישה. אם נתניהו היה רוצה לתקן את העוול ולקבל את ההחלטה הנכונה למדינה ולחברה הישראלית, היה לו רוב גורף בכנסת. אך למען הפוליטיקה הקטנונית שלו, הוא מעדיף לרצות את המפלגות החרדיות." אמר הורוביץ.