itoran_smallהרעיון של מנהל חדר המיון נשמע כמו מדע בדיוני, אבל יצא אל הפועל בתרגיל פיקוד העורף: שימוש במערכת שבבים מיוחדת המאתרת רופאים וחולים בזמן אמת . תוצאות ראשוניות טובות לניסוי המשותף לטכניון, לרמב"ם ולחברות IBM ו-AeroScout. בתרגיל הגדול שערך פיקוד העורף באחרונה, נוסתה לראשונה מערכת מיוחדת המבוססת על תגים-משדרים אלקטרוניים. התגים נענדים על ידי חולים וחברי סגל של המערך הרפואי ומאפשרים את איתורם בזמן אמת

כלים

הניסוי נערך כחלק מפרויקט רחב היקף בין חברת IBM, הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם. "במהלך תרגיל פיקוד העורף ברמב"ם הצמדנו תגי RFID לכ- 50 'נפגעים' ו-55 אנשי צוות, רופאים ואחיות", מספר פרופסור אבישי מנדלבאום מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון. "זו הייתה יוזמתו של מנהל חדר המיון ברמב"ם, ד"ר שלומי ישראלית, אשר הציע לבדוק את המערכת לראשונה באירוע רב נפגעים. אנשי הצוות תויגו לפני תחילת התרגיל. ל'נפגעים' הוצמד התג במהלך התרגיל, וזאת על ידי סטודנטים מהפקולטה שלנו שתורגלו יום קודם. הנתונים שנאספו אפשרו לנו לעקוב, בזמן אמת, אחרי כניסות, יציאות ותנועה של אנשי צוות וחולים במתחם התרגיל. כרגע אנו מנתחים את הנתונים במעבדת הפקולטה – המעבדה להנדסת מערכות-שירות – כדי לבדוק את היתכנות שימוש הטכנולוגיה בתרגילים עתידיים דומים ומערכות בריאות נוספות".

את הניסוי – מהתכנון ועד הביצוע - ריכז דוקטורנט הפקולטה, יריב מרמור, בעזרתם הפעילה של ד"ר ישראלית, מנהל התפעול של חדר המיון קובי מוסקוביץ וחוקר IBM בועז כרמלי. הניסוי קיבל את ברכתם ועידודם של מנהל רמב"ם, פרופסור רפי ביאר, ושני סגניו – ד"ר ירון בראל ופרופסור שמעון רייסנר, שגם עמד בראש התרגיל ברמב"ם. המערכת היא מתוצרת חברת AeuroScout , החברה המובילה בעולם בתחום איכון וניטור מבוסס Wi-Fi של ציוד ואנשים במרחב הארגוני.

מהתוצאות שהתקבלו עד כה התברר כי ניתן לחסוך שעות עבודה רבות ולנהל באפקטיביות את הצוות הרפואי ממחלקה למחלקה. אחד הקשיים העומדים בפני הצוות הרפואי באירוע מסוג זה, הוא מעקב אחר מיקומם של החולים והצוות ברחבי בית החולים. גם חולים אשר נשלחים למחלקה מסויימת עשויים להמשיך לנוע ברחבי בית החולים ואיתורם אורך זמן רב. מלבד העובדה שאת זמן החיפוש ניתן לחסוך בלחיצה על מקלדת המחשב ולקבל תמונה מדוייקת אודות מקום הימצאם, הרי שגם את הצוות הרפואי ניתן לנייד ממחלקה אחת לשנייה רק מתוך התבוננות בנתון המתאר את היחס בין מספר החולים לרופאים. "ברגעים קריטיים מסוג זה, מענה מהיר יותר לחולה הוא ללא ספק אקוטי", אומר שי גטניו, מנהל קו המוצרים בחברת "ארוסקאוט".

"כרגע אנו מעבדים את הנתונים במעבדה להנדסת מערכות-שירות בטכניון – כדי לבדוק את היתכנות שימוש הטכנולוגיה בתרגילים עתידיים דומים ומערכות בריאות נוספות ", מוסיף ד"ר מנדלבאום.

רקע לפרויקט

חברת IBM, הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם משתפים פעולה, כבר למעלה משנתיים, בפרויקט מחקרי שמטרתו – שיפור השירות הרפואי המוענק לחולים. לפרויקט שותפים סטודנטים וחוקרים בפקולטה להנדסת תעשיה וניהול, חוקרים במעבדות המחקר של חברת IBM בחיפה, וחברי צוות רפואי וסיעודי במרכז הרפואי רמב"ם. אחת ממטרות הפרויקט היא פיתוח תיאוריות וכלים המאפשרים מעקב מבוסס-נתונים אחר חולים, החל בתהליך קליטתם בחדר המיון ולאורך תהליך אשפוזם בבית החולים. המעקב אמור לאפשר תכנון, הצבה וניוד משאבים שונים (רופאים, אחיות, עובדי מעבדה, כח עזר) באופן מיטבי. החולים יזכו לכן לשירות רפואי הולם ומהיר, תוך חיסכון בעלויות וקיצור תורים. בנוסף, מפתחים בפרויקט כלים מגוונים המשלבים טכנולוגיות מידע מתקדמות, שיטות סטטיסטיות, מודלים של חקר ביצועים, הנדסת תעשייה – בראשותו של פרופסור אבי שטוב, פסיכולוגיה – בהנהגת פרופסור ענת רפאלי, והנדסת גורמי אנוש – בניהולו של פרופסור דני גופר. מטרת הפרויקט לתרום לשיפור כולל במערך השירות הרפואי.

מדובר בפרויקט ייחודי שנולד בפגישות שהתקיימו במהלך 2006-7 בין דיקן הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון, פרופסור בועז גולני, לבין מספר סגני נשיא של חברת IBM שביקרו בארץ ומנהל מעבדותIBM בחיפה, מר עודד כהן. חב' IBM מקדמת תחום מחקרי חדש אותו היא מכנהService Science, Management & Engineering , או בקיצור SSME. הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון יצרה לעצמה מוניטין רב בעולם בהיבטים ההנדסיים והמדעיים שלSSME - וכך נולדה שותפות טבעית. שותפות זו איתרה את תחום השירות הרפואי כנושא בעל חשיבות עצומה, בו יש לטכניון ול- IBM עניין לפעול ביחד. במקביל, התקיימו פגישות עם מנהל ביה"ח רמב"ם, פרופ' רפי ביאר, שהביע התלהבות מהרעיון, והציע לקיים את הפרויקט במספר מחלקות בביה"ח. כל אלו הובילו להסכם לשיתוף פעולה שנחתם בין הטכניון לחב' IBM.

במסגרת הסכם שיתוף הפעולה, העבירה IBM לפקולטה תרומה משמעותית המאפשרת את הפעילות המחקרית. הפרויקט המשותף הוא, למעשה, תרומה של IBM לקהילה, שכן המחקר והכלים שייווצרו יעמדו לרשות החולים והצוות הרפואי, ללא כוונת רווח. הפרויקט מונחה ע"י וועדת היגוי המייצגת את שלושת הצדדים המעורבים – רמב"ם, IBM והטכניון. הוא זכה להכרה בינלאומית, שבאה לידי ביטוי בפרס יוקרתי מהארגון האמריקאי ל- Service Research & Innovation Initiative (SRII) – פרס שנועד לציין שותפות אקדמיה-תעשייה.