אביב הגיע פסח בא – השיר מעיד על שמחה והנאה מהפריחה היפה של האביב, אך פריחה זו עלולה גם לגרום סבל רב ואף לסכן אחוז ניכר מהאוכלוסיה אשר סובלים מתגובות אלרגיות לאבקני פרחים או לעקיצות דבורים. המרפאה לאלרגיה של הכללית במרכז רפואי לין מוצפת בימים אלה בפונים אשר סובלים מאלרגיה עונתית
"השנה יש עליה נכרת במספר הפונים והתופעות הקדימו להופיע" מסביר ד"ר דוד נוסם, אלרגולוג בכיר של הכללית בלין. הסיבה לכך הוא מזג האוויר שתעתע בצמחים: כמויות גשם גדולות ולאחריהן 3 שבועות של חום, המסר שקלטו הצמחים הוא שהאביב כבר כאן והם הקדימו לפרוח ובכמות מוגברת. הפריחה המוגברת והמוקדמת גרמה לתופעות אלרגיות רבות המתבטאות בנזלת, התעטשויות מרובות, גרד בעיניים, גרד ופריחה בעור והתקפי אסטמה . המצב החריף, מסבירים מומחי הכללית , בשל אירועי החמסין המרובים. בחמסין משתחררים יותר אבקנים וכאשר יש רוח – שמלווה חמסינים רבים- הם גם מתפזרים מאד ומגיעים במגע עם יותר אנשים מאשר במזג אויר רגיל .
כ- 15% מהאוכלוסיה סובלת מתגובות אלרגיות שונות לפריחה. ככל שהאבקנים מרובים ומתפזרים יותר, כן הם מעוררים יותר תגובות אצל מי שרגיש להן. התופעה שכיחה יותר בצעירים, כי בעצם מדובר בייצור מוגבר של אחד המרכיבים של המערכת האימונית (החיסונית) , מסביר ד"ר נוסם. בד"כ , ככל שהגיל עולה, חלה החלשה של מערכת זו ולכן יש פחות תגובות אלרגיות. אולם, כדי שתופיע התגובה האלרגית יש צורך במפגש בין האלרגן מעורר התגובה, לבין הנוגדנים בגוף. לכן, יתכן מצב שבו אדם לא הגיב בעבר לאלרגן ולאחר מספר מגעים יתחיל לפתח תופעות אלרגיות .
התופעה בד"כ אינה מסוכנת – למעט התקפי אסטמה חריפים. אך פוגעת מאד באיכות החיים של הסובל ממנה– בשינה ובתפקוד היומיומי. כך למשל, פנה אלינו לאחרונה, מספר צוות המחלקה לאלרגיה של הכללית, בכיר שהתעטש 20 פעם ויותר במהלך ישיבה חשובה. הוא בקש עזרה לאחר שתפקודו בעבודה נפגע מאד.
סכנה נוספת, מציין צוות מומחי הכללית, הוא פגיעה בבטיחות הנהיגה. העיטושים הרבים והנזלת פוגעים בעירנות במהלך נהיגה ובשליטה על ההגה ומהווים סיכון עקיף לתאונות.
אנחנו מייחסים גם חשיבות רבה לאיכות חיים, מדגיש ד"ר נוסם וממליץ על לקיחת תרופות מנע כל תקופת המעבר מן הרגע שמופיעים התסמינים הראשונים (כמובן לאחר התייעצות עם רופא). ובנוסף אנשים אשר סובלים הרבה חודשים במשך השנה מקבלים במרפאות אלרגיות גם טיפול חיסוני נגד מחוללי אלרגיה שלהם.
תופעה נוספת שנגרמה בשל הפריחה המוגברת שיצר מזג האוויר, מציין ד"ר נוסם, היא ריבוי הדבורים. התוצאה היא יותר אירועי עקיצות – מה עוד שמזג האוויר הנאה מוציא רבים לטיולים בטבע . כ- 1% מהאוכלוסיה סובלים מרגישות יתר לעקיצת דבורים וצרעות ומפתחים תגובה אלרגית ברמות שונות, מתגובות קלות יחסית ועד כדי שוק אנאפילקטי שמהווה סכנת חיים – אלה חייבים לעבור סדרת חיסונים וכן אנו מציידים אותם במזרק אפיפן להצלת חיים במצבי חירום.
במרפאה האלרגית של הכללית מטופלים מאות אנשים בשנה שמקבלים חיסון נגד תגובה לארס דבורים וצרעות . מדובר בטיפול ארוך טווח של מתן הזרקה תכופה בחודשים הראשונים ולאחר מכן כל 6 שבועות. החיסונים ניתנים לפי דרגת התגובה – לפחות משך 3 שנים אך לעיתים גם כל החיים – אם מדובר במטופל שכבר פתח בעבר תגובה מסכנת חיים .
פרופ' אליאס טובי, יו"ר העמותה לאמונולוגיה קלינית ואלרגיה בישראל, מרחיב בנושא הטיפול באלרגיה: האלרגנים (גרגרי האבקה) נישאים ע"י הרוח, חרקים וחודרים לריריות העיניים, לריריות האף, ולדרכי הנשימה ומעוררים אצל אנשים אלרגיים תגובה מהירה קשה ומטרידה, אשר פוגעת קשות באיכות החיים ובתפקוד היומי.
הימנעות מחשיפה לאלרגן הוא הטיפול הטוב ביותר בכל המחלות האלרגיות, אך למעשה בלתי אפשרי להימנע לחלוטין. הטיפול התרופתי באלרגיה כולל בעיקר אנטי היסטמינים, בכדורים או בסירופ. תרופות אלו חוסמות את השפעת ההיסטמין שמופרש עקב התגובה האלרגית ושגורם לגירוד, נזלת, והתעטשויות.
תרופות ללא מרשם עשויות לגרום לישנוניות וטשטוש החושים. הסכנה הגדולה היא שרובם כלל לא מרגישים אפילו שהם מטושטשים ועלולים להיות מעורבים בתאונות שונות.
כיום מצויות בשוק תרופות אנטי אלרגניות שאינן גורמות לישנוניות ואינן פוגעת בנהיגה, בעבודה ובריכוז בלימודים. ניתן ליטול תרופות אלו מקביל לנטילת תרופות אחרות, עם צריכת מזון או בלעדיו. חשוב שהסובלים מאלרגיות יפנו לרופא כדי להיבדק ולקבל טיפול מתאים, ולשפר את איכות חייהם.