קבלן גמר

(מאמרים)
קרדיט תמונה FREEPIK

רוכשי נכסים העומדים בפני בנייה או שיפוץ דירה קיימת מוצאים עצמם לעתים בחוסר שקט בגלל התהליך המורכב שהם נכנסים אליו, שדורש היכרות מוקדמת עם סוגי בעלי מקצוע, שלבים ומונחים שונים. אנחנו כאן כדי לעזור לכם לעשות קצת סדר בבלגן, לצייד אתכם בידע מוקדם כדי שתוכלו להיכנס לתהליך בראש שקט ובבטחון.

סוגי הקבלנים - מהם ומה ההבדלים ביניהם?

ודאי שמעתם את שמות סוגי הקבלנים השונים: קבלן שלד, קבלן הריסה, קבלן גמר, קבלן שיפוצים... מי הוא מי ומה בתחום אחריותו? בניית מבנה הוא תהליך מורכב הכולל שלבים שונים, אשר לכל אחד מהם דרושה מומחיות שונה והיא מהווה תת-תחום מקצועי בפני עצמו.

קבלן בניין הוא הנדסאי או מהנדס שעבר הכשרה ורשום כמורשה להקמת מבנים ופרויקטים מאפס. קבלן זה הוא האחראי להקמת מתחמי מגורים, מבני ציבור וכדומה. באחריותו לבצע את העבודה במלואה ולהעסיק קבלני משנה האחראים לשלבי הבנייה השונים. בסופו של דבר הוא הכתובת האחראית לתהליך, כולל מספר שנים לאחר סיום הבנייה, ועליו לתקן ליקויים המתגלים במבנה.

קבלן שלד

אחד השלבים הראשונים בהקמת מבנה הוא בניית השלד. השלד הוא למעשה המבנה עצמו, וכולל בתוכו את כל יציקות הבטון, החל מהקצה התחתון של יסודות המבנה ועד הגג, כולל יסודות, בסיס מבנה, קירות מעטפת חיצוניים, תקרות, קירות פנים וכאמור גג המבנה. כמו כן כולל שלד המבנה קירות תמך ועמודי תמך מיציקת בטון. קבלן שלד אחראי על הקמת מבנה הבטון הפנימי - שלד הבניין כאמור - המחזיק את המבנה ושאיננו מבחינים בו בדרך כלל בשל כיסוי טיח, צבע, לבנים, ריהוט... בדומה לכך קיימים קבלני תשתיות, חשמל, אינסטלציה, כל אחד מתמחה ומורשה לעסוק בתחום עליו הוא אמון.

קבלן גמר

קבלן גמר הוא האחראי על השלב הסופי של הבנייה, והוא הגורם המתאם בין בעלי המקצוע הדואגים לפרטים הנראים לעין במבנה הפנימי, כגון ריצוף, טיוח, צביעת הקירות, חשמל ואינסטלציה. קבלן גמר מקבל לידיו אחריות על טיב פנים הדירה, על מה שקרוי "פינישים" ועל תיאום בין גורמים מקצועיים כאמור, ולכן למרות שנדמה שמפני שעבודת קבלן גמר מגיעה בסוף התהליך היא אמורה להתבצע במהירות, בפועל היא עבודה רגישה ויתכן שתיארך זמן רב מהמצופה. זכרו שעבודת קבלן גמר היא שתיקבע במידה את איכות הנכס ולכן יש להיאזר בסבלנות...

קבלן שיפוצים

קבלן שיפוצים, כשמו, אחראי על שיפוץ, על עריכת שינויים במבנה קיים. בישראל מקובל מאד לערוך שיפוץ בדירות מגורים אחת למספר שנים, בייחוד במבנים ישנים שהוקמו בחופזה בעשרות השנים האחרונות ואשר התיישנו ואינם עומדים עוד בסטנדרטים מודרניים מבחינת תברואה, איכות חיים ועוד. בדרך כלל כאשר מדובר בשיפוץ אין הכוונה לתוספות בנייה למבנה קיים, כגון הרחבה על פי תב"ע או תמ"א 38, שיש בהם משום בנייה חדשה, אלא בשיפוץ חללים פנימיים קיימים - שינוי קירות פנימיים, החלפת צנרת וחשמל, החלפת ריצוף, קרמיקה וכלים סניטריים וכיוצא באלה.