"בשלב הראשון כדאי שתשאלו מה המטבח משמש עבורכם", מסביר האדריכל דרור ברדה. "יש משפחות שהמטבח הוא לב הבית שלהן, מקום מפגש ואירוח ומוקד מרכזי לבישולים, ויש משפחות שהמטבח הוא עבורן איזשהו אביזר עיצובי שאת האוכל שלהן הן מעדיפות לאכול בחוץ".
בהתאם לתשובה אפשר להתקדם לשלב הבא, שהוא- מהם ההרגלים של דיירי הבית?
במידה והם נוהגים לבשל על בסיס יומיומי, כדאי לשקול כמה אנשים מבשלים במטבח?, האם רוצים שכל מכשירי החשמל יהיו "בילט אין"? האם מעדיפים שכל אמצעי הבישול יהיו בגובה העיניים? וכדומה.
אבי אור, בעליה של חברת בניה שילהב 3000, מסביר כי חשוב להתייחס למספר הנפשות בבית הואיל וגודל מכשירי החשמל בבית מושפעים מנתון זה, כך למשל גודל המקרר, מדיח הכלים ואף תנור הבישול.
כחלק מהגדרת הצרכים חשוב להתייחס גם לנושא האחסון. כדי לדעת כמה ארונות נדרשים לכם במטבח, כדאי לספור את מספר הכלים השונים, ועל בסיס זה ניתן יהיה לדעת בהמשך את שטח האחסון הדרוש.
מטבח פתוח ? סגור ? או אולי אי ?
לשאלה האם ללכת על מטבח פתוח, או שמא לסגור אותו כחלל נפרד אין תשובה חד משמעית והיא תלויה במבנה הבית ובשפה העיצובית השלטת בו.
"לרוב עיצוב המטבח צריך להתאים לשפת עיצוב הכללית של הבית", טוען ברדה, "אלא אם כן מחליטים לא להתאימה בכוונה. ההתקדמות בתחום מעניקה מגוון אופציות עיצוביות ומאפשרת למטבח להיראות כיום כאחד החללים המפוארים ביותר בבית. אולם לפני בחירת הסגנון העיצובי שלו רצוי להחליט אם רוצים מטבח פתוח, חצי פתוח או סגור ובנוסף אם רוצים להציב בתוכו אי.
לגבי עיצוב המטבח, אדריכלית הפנים, יפעת שוחט, מדגישה כי קודם כל צריך להגדיר את הסגנון הרצוי ואחר כך להכיר אותו על כל היבטיו. "מטבח יפני, לדוגמא, לרוב מצטייר כחלל בצבעי אפור, אדום, לבן ושחור", אומרת שוחט, "אבל העיצוב היפני המקורי, משתמש במידות טטמי שהן יחידות מידה יפניות היוצרות את החלוקה בבית, בשילוב עץ לא מעובד וניירות אורז. לכן אם אתם מגדירים שברצונכם עיצוב יפני, חשוב שתבינו היטב עם אדריכל הפנים שלכם למה הכוונה ומה הוא בדיוק יכלול".
לאחר שלב הגדרת הצרכים והרצונות, מגיע שלב תכנון המטבח.
בחירת אנשי המקצוע
השלב הראשון הוא לבחור את איש המקצוע איתו רוצים לתכנן את המטבח. אם שיפוץ המטבח הוא חלק משיפוץ כולל של הבית, האדריכל או מעצב הפנים ששכרתם לפרויקט יכין כמובן תוכנית גם למטבח, שתתבסס על הרצונות והצרכים שהגדרתם, אך במידה והשיפוץ מתמקד במטבח בלבד, ניתן לקבל ייעוץ חד פעמי של מספר שעות מאדריכל או מעצב הפנים, על מנת שיכוון אתכם.
בשלב הבא כדאי לשקול האם אתם מעדיפים נגר פרטי או חברת מטבחים. היתרון בחברת מטבחים טמון בכך שיועצי החברה יוכלו לתת ייעוץ מקצועי ולעזור לכם לבחור את המטבח שמתאים לצרכים ולרצונות שלכם, תוך התחשבות במגבלות גודל החדר, ובנוסף לספק שירות לקוחות ואחריות לאורך זמן. "הזמנה מנגר היא בדרך כלל יותר זולה", אומרת אדריכלית הפנים יפעת שוחט, "אך יתרון של חברת מטבחים הוא שאפשר להרגיש את החומרים בחדר התצוגה. אם רוצים לעבוד עם נגר, אני ממליצה לראות מטבח שקיים למעלה משנה, ולהתרשם עד כמה הוא עמיד ואיכותי"
תכנון "משולש העבודה"
תכנון המטבח לוקח בחשבון את ההרגלים והצרכים שלכם, אך הבסיס לכל מטבח הוא "משולש העבודה", כפי שמגדיר אותו מפקח הבניה, יאיר גולן. "בקצוות המשולש נמצאים המקרר, הכיריים והכיור, כאשר נהוג לקבוע ראשית את מיקום הכיריים. בהתאם לכך קובעים את מיקום הכיור, הנמצא בסמוך, ובהמשך אליו את המקרר. במבט על התוכנית, המיקום של שלושת הפריטים הללו ייצור משולש, שהכיור במרכזו, והוא בנוי כך שהוא מספק את נוחות העבודה המקסימאלית".
משטחי עבודה
למשטח העבודה תפקיד חשוב במטבח ויש לתת עליו את הדגש בתהליך התכנון. יש כיום מגוון רחב של משטחי עבודה מסוגים שונים וחשוב לבדוק מראש עד כמה הם עמידים בפני לכלוך ושריטות.
פרזול במטבח
מומלץ שצירי הדלתות יהיו של חברה טובה וראויה. כדאי להשקיע בדברים הללו יותר כסף, כדי שהארון לא יתפרק בעוד שנים אחדות, בשל השימוש הרב.
תכנון המותאם לצרכים שלכם
תוכנית המטבח חייבת לקחת בחשבון את האנשים העובדים בו. כך למשל אם מדובר במשפחה דתית, הוא יהיה חייב להכיל שני כיורים, או אם האדם העיקרי בבית הוא שמאלי אפשר לתכנן את מיקום המדיח משמאל לכיור.
מטבח מותאם לילדים
נקודה חשובה נוספת שיש להתייחס אליה בעת תכנון המטבח היא התאמתו לילדים, זאת כמובן במידה והם חלק מדיירי הבית. "המטבח עלול להוות את המקום המסוכן ביותר בבית, בעיקר עבור ילדים קטנים וסקרנים, האוהבים לחקור את סביבתם", טוענת קרן כהן מארגון "בטרם", "הסיכון הוא לא רק בסמיכות הילד לגורמים המסוכנים, אלא גם בכך שהוא לומד מאיתנו התנהגויות שהוא עלול לרצות לחקות". הסכנות הנפוצות הן כוויות מהתנור, מנוזל חם, מחומרים כימיים, הרעלות מחומרי ניקוי, חתכים, התחשמלות וכו'. כדי להימנע מסכנות אלו מומלץ לפנות לייעוץ לארגון "בטרם", בנוסף לעצות שייתן האדריכל או מעצב הפנים מניסיונו.
תכנון התאורה
התאורה במטבח היא סוגיה חשובה שיש להתייחס אליה עוד בשלב התכנון. לרוב נהוג להתקין במטבח תאורה כללית הגורמת לכך שבזמן עבודה, האדם העומד ליד משטח העבודה יוצר צל המקשה על הראייה. לכן, חשוב להתקין בנוסף לתאורה המרכזית גם תאורה הממוקדת על אזור העבודה.
ומה עם מוצרי החשמל ?
תכנון המטבח לוקח בחשבון את מוצרי החשמל השונים שיפעלו בו, החל ממקרר ותנור ועד למתקן לטיהור מים, קומקום חשמלי או אפילו אופה לחם.
"מוצרי חשמל בוחרים תוך כדי תהליך תכנון המטבח", אומר ברדה, "יש חברות מטבחים המציעות דיל של מטבח עם המכשירים המתאימים, אולם גם אם רוכשים מכשירים חדשים וגם אם לא, צריך לקחת בחשבון את גודלם בתהליך התכנון בייחוד אם הם אמורים להיות "בילט אין".
גבס במטבח
שיפוץ המטבח, כמו שיפוץ כל אחד מהחללים בבית, יכול להיעשות תוך שימוש בקירות גבס. משה יעקבי, אדריכל חברת "אורבונד" המתמחה בקירות גבס, מסביר כי כיוון שהקירות של מרבית המטבחים הם קירות חיצוניים, ניתן לבנות אותם כך שהחלק החיצוני של הקיר יהיה מבטון והחלק הפנימי יהיה מגבס, ובתווך חומר מבודד. "על קיר גבס ניתן לתלות כל דבר, וניתן לבצע בו שינויים בקלות יחסית. מטבח הוא חלל המועד לשינויים רבים, ואם החלקים הפנימיים של הקירות עשויים מגבס, קל לבצע שינויים ותיקונים בקירות לפי הצורך".
הרוב המוחלט של הקבלנים בישראל יודעים כיצד לעבוד עם גבס, כך שאם בשלב תכנון המטבח החלטתם על שילוב קירות גבס, הם יידעו מהיכן להזמין את קירות הגבס וכיצד לעבוד בהם. לאחר שתוכננה התוכנית בעבור המטבח ונבחר המיקום של כל המכשירים, יוצרים תוכנית עבודה לתשתית החשמל, האינסטלציה והגז.
תכנון החשמל
אבי אור, בעליה של חברת שילהב 3000, מפרט כי תוכנית חשמל כוללת נקודות חשמל למדיח ולמקרר. הוא מציין כי חשוב שמעל השיש יהיו עוד לפחות 2 נקודות, שיוכלו לשמש למכשירי חשמל, כגון קומקום חשמלי או טוסטר.
תכנון האינסטלציה
שימו לב כמובן גם לתשתית האינסטלציה, הכוללת נקודת מים וניקוז למדיח, למקרר (במידה ויש בו מתקן למים קרים, חמים ו/או קרח) וכן לטוחן אשפה אם נדרש.
במידה ורוצים לשלב במטבח מתקן לטיהור מים, חשוב לתכנן מראש היכן ימוקם ובהתאם לכך ליצור עבורו נקודת מים ייעודית.
"חשוב לתכנן את המטבח בשלב מוקדם מאוד של תהליך השיפוץ", אומר מפקח הבניה יאיר גולן. "הרבה פעמים קורה שנעשות הכנות של תשתית האינסטלציה והחשמל, ורק אז מתכננים את התוכנית, ובסוף מגלים שההכנות נעשו במקום הלא נכון. לכן, יש משמעות למיקום המפסקים והברזים. לדוגמא, חשוב לא למקם מפסק במקום שבשלב מאוחר יותר יוחלט למקם ארון שיסתיר אותו".
חוזים והסכמים מול ספקים
בחתימה על חוזה עם קבלן שיפוצים, נגר או חברת מטבחים המספקים את המטבח, וכן הספקים לכיור, למשטח ושאר הרכיבים, חשוב לקבוע מראש את מועד תחילת השיפוץ, מועד הסיום וכן מועד האספקה.
בעבודה מול הקבלן חשוב שיהיה מפרט עבודה מסודר ומפורט ככל האפשר, הכולל בדיוק מה על הקבלן לעשות בכל שלב בשיפוץ.
חשוב לדעת כי עבודת שיפוץ ממוצעת של מטבח עומדת על כ-3 חודשים, לכן יש להיערך בהתאם. הנקודה הבעייתית היא לרוב זמני האספקה.
בכל הקשור לאחריות מזכיר האדריכל דרור ברדה כי חשוב לקרוא את האותיות הקטנות. "חברות מטבחים רבות נותנות אחריות ל-15 שנה, אבל לא תמיד האחריות כוללת הכל".
יום התקנת המטבח
חשוב שביום התקנת המטבח תהיה נוכחות מפקחת, כדי לוודא שאין טעויות במידות המטבח ובחומרים ממנו הוא עשוי – ובמידה ויש, לא להסכים לקבל אותו.
במידה ושיפוץ המטבח הוא חלק משיפוץ כולל ולצורך כך שכרתם את שירותיו של מפקח בניה או מלווה פרויקטים, זה מתפקידו לעשות זאת. במידה ולא, על המשפץ להיות במקום בעצמו ולהקפיד על הפרטים. אבי אור, בעליה של חברת בניה שילהב 3000, ממליץ "לוודא שכל ההכנות בוצעו בהתאם לתוכניות, ולא באותו יום אלא כמה ימים לפני כן, כך שאם צריך לתקן יהיה זמן לעשות זאת". הוא מוסיף ואומר כי חשוב לתאם בין מועד האספקה לבין הקבלן, כך שהמטבח יהיה מוכן להתקנה. בנוסף, כאשר מגיע שלב ההתקנה חשוב שבמקום יהיו כל מוצרי החשמל כדי לוודא שהם נכנסים בדיוק למקומם.
חשוב לדעת את סדר הפעולות בהרכבת המטבח. ראשון מגיע איש המטבחים ומתקין את המטבח, ואחריו מגיע האיש האחראי על המשטח, מודד ויוצא לחתוך את המשטח בהתאם למידות. לכן אי אפשר להרכיב את הארונות ואת המשטח באותו היום, ולרוב עובר שבוע בין התקנת המטבח להתקנת המשטח.
האדריכל דרור ברדה מוסיף כי בתהליך הרכבת המטבח יש פרטים קטנים שחשוב להתייחס אליהם ולכלול אותם בתוכנית, מאחר והם דורשים זמן. לדוגמא, מדיח כלים. "אם מעבירים מדיח כלים מבית לבית, בדרך כלל צריך להחליף לו את החזית ולהתאים אותה למטבח החדש. זה דורש תיאומים בין בעלי מקצוע, ואם אין מפקח עבודה זה גוזל זמן".
באדיבות מומחי אתר Adira.co.il