בעשרים השנים האחרונות הגיעה יעילות האבחון של טרשת נפוצה ל-85%. טכניקה חדשה שפותחה במרכז הרפואי שיבא, מעלה את רמת הדיוק ל-93%, ומאפשרת טיפול מוקדם ומדויק יותר

כלים

טרשת נפוצה (multiple sclerosis) היא מחלה כרונית של מערכת העצבים, הפוגעת בתפקוד תאי מערכת העצבים המרכזית, וגורמת לשיבוש ההולכה החשמלית שלהם.

כתוצאה מכך, סובלים החולים מפגיעה בתפקוד המוטורי, החל בחולשת שרירים וכלה בניוון שרירים, וכן מפגיעה בראייה ומפגיעה תחושתית, העלולה להביא לאובדן תחושה באיברים מסוימים.

המחלה פוגעת באנשים בגילאי 20-40, ופגיעתה בנשים כפולה מזו בגברים. בראשית דרכה של המחלה התסמינים קלים יחסית, דבר המקשה על אבחונה.

במשך עשרים השנים האחרונות המדד העיקרי לאבחון טרשת נפוצה התבטא בגילוי נוזלים מסוימים בנוזל השדרה, אך בדיקה זו יעילה רק ב-85% מהמקרים. ב-15% מהמקרים עלולה להתקבל תוצאה חיובית כוזבת אצל נבדקים בריאים, ואף חמור יותר- תוצאה שלילית כוזבת אצל נבדקים חולים.

שיטת אבחון חדשה שפותחה במרכז הרפואי שיבא, מעלה את רמת הדיוק ל-93%. ד"ר בתיה קפלן ממכון הלר, ופרופ' בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, גילו שיחס מסוים בין רמתם של סוגי נוגדנים שונים בנוזל השדרה מצביע על קיומה של טרשת נפוצה. הזיהוי המשופר מאפשר התייחסות טיפולית מדויקת ומוקדמת יותר, שעשויה לסייע במהלך המחלה.

האבחון החדש עשוי להחליף את שיטת הבדיקה הישנה ששלטה בכיפה דור שלם, והתבססה על עצם הימצאותם של נוגדנים שלמים בנוזל השדרה - בלי התייחסות ליחס בין רמות הנוגדנים השונים.