הצעת החוק של ח"כ איתן כבל בשיתוף עמותת צער בעלי חיים לפיה האגרה שתוטל עבור חידוש רישיון על בעלי כלבים שלא עברו ניתוח מסוג עיקור או סירוס, תהיה גבוהה יותר מאגרת רישיון שתוטל על בעלי כלבים שעברו ניתוח כזה, עברה הערב (ג') בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. על פי הסכמות שהושגו בין ח"כ כבל לשרת החקלאות האגרה עבור כלבים שלא עברו עיקור או סירוס תהיה גבוהה ככל הנראה ב-300 שקלים, ולא ב-700 כפי שנכתב בהצעת החוק המקורית

כלים

לדברי יו"ר שדולת בעלי החיים ח"כ כבל: "מטרת החוק היא להתמודד באופן ההומאני ביותר עם תופעת אלפי הכלבים משוטטים שמומתים מדיי שנה בצער ובייסורים או חווים התעללות קשה. המטרה היא ליצור איזון. מי שיעביר את כלבו סירוס או עיקור יחזיר בתוך שנתיים את ההשקעה בזכות ההנחה שיקבל על האגרה".

כבל הוסיף: "בכנסת הנוכחית הצלחנו לקדם בצורה ניכרת את תחום החקיקה בנושא זכויות בעלי החיים, אך עבודה רבה עוד לפנינו". מלבד כבל חתומים על החוק ח"כ פאינה קירשנבאום, ח"כ דב חנין, ח"כ ניצן הורוביץ וח"כ רונית תירוש.

בישראל ננטשים מדי שנה כמאה אלף כלבים, חלקם מוצאים את מותם כתוצאה מתאונות או מחלות, אך חלק גדול מורדם על ידי הרשויות.

אחת הבעיות שהתעוררו בחוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג 2002, היא היכולת למצוא משפחות מאמצות לכלבים אלו. העמותות לא מסוגלות לקלוט ו/או לטפל בכולם. לנוכח הכמות הגדולה של כלבים שננטשים, נמסרים או נזרקים מדי יום ביומו, קם הצורך לנסות ולצמצם את הריבוי הטבעי של הכלבים.

בנוסף, קליטת הכלבים מלווה בנטל כספי כבד על הרשויות המקומיות. כך, כל כלב הנקלט במכלאה מטופל לכל הפחות 10 ימים בכדי לוודא שאינו נגוע בכלבת, ועלות הטיפול בכלב הינה לכל הפחות כ-450 ₪ לכלב (הוצאות פנסיון, ניקיון, האכלה, שמירה ועוד). ההערכה השמרנית היא, כי לרשויות המקומיות מגיעים לכל הפחות כ-20,000 כלבים בשנה ולכן בחישוב מהיר עלות אחזקתם למשק עומדת על 9,000,000 ₪ בשנה.

לרוב כלבים מוחזקים פרקי זמן ממושכים הרבה יותר כך שההוצאות על אחזקה וטיפול מגיעות לסכומים הגבוהים לעיתים פי 3 מסכומי המינימום שצוינו לעיל. המשרד להגנת הסביבה מעביר כ-3,000,000 ₪ לתמיכה בעמותות, רובו של הכסף מופנה לתחזוק מכלאות ולרכישת ציוד לבעלי החיים המוחזקים בהן. על פי מכון המחקר של הכנסת, מוציאה המדינה סכום נוסף של כ-7,500,000 ₪ על מתן חיסוני כלבת, לבני אדם שננשכו מכלבים. יוצא כי סך כל העלויות למשק בשנה, כתוצאה מחוסר טיפול בריבוי בלתי מבוקר של כלבים, הינו לכל הפחות 21,500,000 ₪.

הצעת החוק מציעה לפתור את בעיית ריבוי הכלבים חסרי הבית באמצעות צמצום היילודה הטבעית של כלבים. זאת ניתן להשיג באמצעות ניתוח פשוט וזול שאין בו כמעט שום חשש לבריאות בעלי החיים. לניתוח זה יש יתרונות בולטים נוספים כגון: שמירה על בריאות הכלבים ומניעת מחלות נפוצות כמו: סרטן הרחם והשחלות, סרטן העטינים, דלקת רחם, בעיות בפרוסטטה, סרטן האשכים ומניעת התנהגות תוקפנית של כלבים בתקופת הייחום.

הצעת חוק זו נועדה לצמצם, ככל שניתן את קצת ילודת הכלבים, על מנת שניתן יהיה לדאוג למאות אלפי הכלבים החיים בישראל כיום.

התיקון בהצעת החוק נועד לעודד את הציבור לבצע ניתוח עיקור לכלבות וסירוס לכלבים באמצעות העלאת אגרות הרישיון לכלבים שלא עברו ניתוח לעיקור או סירוס. הפרש של 300 ₪ מדי שנה, בין אגרת הרישוי המוטלת על בעל כלבה מעוקרת או כלב מסורס לבין יתר הכלבים שלא עברו ניתוח, יהווה תמריץ ועידוד לבעלי הכלבים, שלא לחסוך את עלות הניתוח.