סרטן חלל הפה והשפתיים מאובחן בישראל בקרב מספר מאות חולים בשנה, אולם מספר האנשים הנמצאים בקבוצת סיכון לפתח סרטן בחלל הפה גדול פי כמה ממספר החולים. עם זאת,לא ניתן לצפות מראש מי ילקה במחלה.אבחון מוקדם , בשלב התחלתי הנו גורם משמעותי לגבי הצלחת הטיפול וסיכויי ההחלמה מהמחלה. שיפור המודעות ,הכרת הגורמים להתפתחותו ונקיטת פעולות מתאימות יגדילו את הסיכוי למניעה, ולגלוי המוקדם

כלים

המושג סרטן הפה מתייחס לגידול ממאיר המתפתח ברקמה הרכה בחלל הפה והשפתיים. ברוב המקרים מקור הגידול הוא ברקמה המצפה ,הנראית לעין ונקרא קרצינומה של האפיתל הקשקשי. הגידול יכול להתפתח בכל מקום אולם מרבית הגידולים מתפתחים בשפתיים בלשון ובחניכיים.

גורמים לסרטן הפה- סרטן הפה קשור בהרגלי חיים ונמצא באחוז גבוה יותר בקרב המשתמשים בטבק על כל צורותיו (סיגריות,סיגרים,נרגילה וטבק ללעיסה), ובקרב צרכני אלכוהול.שילוב של 2 ההרגלים הללו מגדיל בכמה מונים את הסיכון. חשיפה לשמש מגבירה את הסיכון להתפתחות סרטן השפה בעיקר בקרב בעלי עור בהיר.

קיים גם סיכון גבוה יותר למי שהתגלה אצלו גידול בחלל הפה בעבר או במצבים בהן קיים דיכוי חיסוני.י שנה סברה שגם סוגים מסוימים של מחלת העור והריריות בשם "ליכן פלנוס" נכללת בקבוצת המצבים הדורשים מעקב תכוף עקב סיכון מוגבר.

הסיכוי להתפתחות סרטן הפה עולה עם הגיל גם אם אין את גורמי הסיכון שצוינו . לאחרונה אף דווחה עליה בשל מקרי סרטן בקרב בני פחות מגיל 45 ,ויתכן והסבה נעוצה בחשיפה לסוג מסויים של וירוס הפפילומה. העובדה כי הגידול מתפתח בחלל הפה, במקום הניתן לראיה ישירה ללא בדיקה פולשנית,מסייעת לנו לבצע גילוי מוקדם או מניעה של התפתחות סרטן הפה.

בניגוד לאברים אחרים בגוף, בהם חשד או בדיקה לגידול מחייבים פעולות מורכבות או חודרניות הבדיקה הראשונית והחשובה לאיתור סרטן הפה הנה בדיקה קלינית פשוטה בה בודק הרופא את חלל הפה והשפתיים ומזהה נגעים חשודים. כאשר הרופא מזהה נגע חשוד, נשלחת דגימה (ביופסיה) להסתכלות מקרוסקופית.

אם אכן זהו מצב טרום ממאיר יבוצע סילוק של הנגע או טיפול בו ,ויומלץ על הפסקת הרגלים מסוכנים כמו עישון . אין כיום טיפול תרופתי קבוע שימנע את התפתחות סרטן הפה ועל כן,אנשים בקבוצת סיכון או אלו שהתגלה אצלם נגע טרום ממאיר מתבקשים להישאר במעקב.

בבדיקות המעקב, בודק הרופא המיומן את רקמות חלל הפה ומוודא שלא חל שום שינוי לרעה.בכך גם אם יתגלה גידול ממאיר הוא יהיה בשלבי התפתחות ראשוניים ועם סכויי החלמה טובים .

ישנו מגוון של נגעים העלולים להיות בעלי פוטנציאל לממאירות .הנפוצים-נגעים לבנים (לאוקופלקיה) שחלקם הקטן ימצא כבעלי שינוי טרום ממאיר או נגעים אדומים מסוג מסויים.(אריתרופלקיה).

תמרור אזהרה חשוב הנו כיב או פצע שאינו נרפא תוך שבועיים ועל כן דורשים בדיקה וברור. יש לזכור שבחלל הפה התהליך הטרום ממאיר או הממאיר לרוב אינם גורמים לכאב, ועלולים להתפתח באזורים חבויים,שלא יראו ע"י בדיקה עצמית .

לפיכך ,אין להסתמך על בדיקה עצמית בלבד . כל רופא שעוסק בחלל הפה אמור לדעת לבצע בדיקה ראשונית של חלל הפה.רופאי השיניים מכירים את חלל הפה ורופאי אף אוזן וגרון מיומנים בבדיקת הלוע . ניתן לפנות למומחים לרפואת הפה,המתמחים באיתור אבחון וטיפול מחלות של ריריות חלל הפה,איתור נגעים חשודים או מעקב בקרב קבוצות סיכון.

יש לזכור שבפה ובשפתיים יתכנו נגעים מסוגים שונים ומרביתם שפירים, על רקע תגובתי , זיהומי ואחרים ואין להיתפס לדאגה מיותרת. מומחה מנוסה ומיומן בבדיקה וטיפול של חלל הפה יכול להבחין בין סוגי הנגעים השונים .

לאחרונה אף עומדות לרשות הרופאים שיטות עזר שונות כגון צביעת נגעים,תאורה מיוחדת או דגימת מברשת שנועדו לשפר את איכות אבחון הנגעים הטרום ממאירים.

במידה ויש צורך,נגעים חשודים יופנו להמשך ברור מיקרוסקופי (ביופסיה )ואז יתברר אם מדובר ברקמה נורמלית,או בעלת פוטנציאל להתפתחות ממאירות או גידול ממאיר המצריך טיפול. (צוות המומחים המטפלים בגידולים כולל מומחים בכרורגית פה ולסתות,שיקום פנים ולסתות,אף אוזן גרון,אונקולוגיה רדיולוגיה ומקצועות נוספים)

שאלות נפוצות :

הפסקתי לעשן לפני חודש –האם עדיין קיים סיכון של סרטן בפה ?

עישון הנו אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות של סרטן הפה. העישון גורם לשינויים מיקרוסקופיים בתאים וגם כאשר העישון מופסק, השינויים עדיין שם. הפסקת העישון הנה פעולה חשובה שתשפר את בריאותך גם ברקמות ובאברים אחרים , אך לאחר מספר שנים רקמות הפה שוכחות מהעישון.כמובן שיש קשר למספר הסיגריות ביום ולמספר שנות העישון.בסיכום-רצוי להפסיק לעשן אך להמשיך ולהיבדק תוך יידוע הרופא המומחה כי עישנת בעבר

צמחה לי לפני שבוע בליטה קטנה בשפה –האם זה מסוכן ?

בחלל הפה, כמו בכל מקום בגופנו יכולות להיות תופעות על רקע תגובתי (נשיכת שפה) או זיהומי (וירוס הרפס ) או גידולי. ישנם גם גידולים שפירים וממאירים המתפתחים ברקמות הפה. בכל מצב של ספק רצוי להיבדק ע"י רופא מומחה ,אשר ימליץ על בדיקות נוספות במידת הצורך.אין להתקף מיידית בחרדה משום שכאמור בפה מתרחשים תהליכים רבים, אך יש לברר עם הרופא.

במשפחתי יש חולה בסרטן הלשון- האם זה תורשתי ?

בהשוואה לגידולים באברים אחרים (שד, מעי גס), סרטן הפה אינו נחשב כגידול עם נטייה משפחתית , אלא יותר קשור לגיל מבוגר ולהרגלי חיים כמו עישון ואלכוהול.עם זאת קיימת כיום נטייה להתייחס ביותר זהירות למי שיש במשפחתו גידול ממאיר כלשהו . בכל מקרה רצוי להיבדק ע"י רופא מומחה פעם בשנה ולציין את הרקע המשפחתי אם קיים.

האם זה נכון כי חשיפה לשמש מסוכנת גם באזור הפה ?

חשיפה ממושכת לשמש יכולה לגרום לסרטן השפה, כאשר לבעלי עור בהיר נטייה גבוהה יותר לפתח שינויים ובכללם ממאירים. אם במשפחה יש היסטוריה של סרטן בשפה, וגם אתה בעל עור בהיר הרי תתכן נטייה תורשתית אם הנך חשוף לשמש. רצוי על כן להיבדק על ידי רופא מומחה ולנקוט באמצעי זהירות מפני השמש- כובע רחב שוליים, שפתון עם מסנן קרינה.

מה עלי לעשות כדי להימנע מהתפתחות של סרטן הפה ?

סרטן הפה קשור בהרגלי חיים ועל כן יש להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול. בנוסף נמצא כי תזונה העשירה בירקות ובפירות טריים בעלי השפעה מגינה .

גם מי שמקיים אורח חיים בריא עלול לפתח סרטן הפה על כן מומלצת גם בדיקה בכל מקרה של נגע חדש בפה- על ידי רופא מומחה .גם אם לא קיימים שינויים בחלל הפה, רצוי להגיע לבדיקה שגרתית אחת לשנה.לצערנו אחוז גבוה של המקרים מתגלה גם אם לא היו כאבים ובאזורים שלא נראו ע"י החולה עצמו.

יש לי פצע בלשון כחודש וחצי אך אמרו לי שאם הוא לא כואב אין לי מה לדאוג האם זה נכון ?

פצע בלשון יכול להיות כתוצאה מסיבות שונות-תתכן סמיכות שן שבורה, הרגל נשיכת לשון אך יתכן גם גידול. גידולים בשלבים הראשונים אינם גורמים לכאב ועל כן רצוי להיבדק ע"י רופא , לטפל בפצע או לבדוק את טיבו בבדיקות מתאימות.

נבדקתי אצל הרופא והוא הפנה אותי לביצוע ביופסיה- האם זה אומר שיש לי סרטן ?

ביופסיה הנה שיטה בה נוטלים דגימת רקמה,(בהרדמה מקומית זהה לזו שניתנת לצורך טיפול שיניים).הדגימה עוברת למעבדה פתולוגית ודרך המיקרוסקופ מתבונן הפתולוג במבנה הרקמה , ומאבחנים שינויים.שיטה זו מאפשרת אבחנה של מחלות שונות- ממאירות אך גם מחלות מסוגים אחרים. לעיתים הרופא מניח כי מדובר ברקמה שאינה גידולית אך עדיין, כל הוצאת קטע רקמה-גם כטיפול מצריך משלוח הדגימה לבדיקה פתולוגית, כך שמלה ביופסיה אינה בהכרח קשורה בחשד לממאירות אלא אמצעי אבחנתי.

סיכום- עישון אלכוהול וחשיפה לשמש הם בין הגורמים לסרטן הפה או השפתיים ויש להמנע מהם.גילוי מוקדם ואיתור נגעים טרום ממאירים נערכים עי בדיקה פשוטה ובלתי פולשנית.

בדיקה חד שנתית מומלצת לכלל האוכלוסיה ותדירות גבוהה יותר למי שבקבוצת הסיכון .

הכותבת היא דר' רקפת צ'רנינסקי, מנהלת המרפאה למחלות ריריות הפה , המחלקה לרפואת הפה, הפקולטה לרפואת שיניים, הדסה עין כרם.