מנהלי פגיות: בתי החולים לא מקצים לנו תקני רופאים ואחיות. מנכ"ל משרד הבריאות: אפסיק להם את התקציב
יום הפג הבינלאומי: במהלך דיון על מצבן העגום של היחידות לטיפול מיוחד ביילוד שהתקיים היום (ג') בוועדת הבריאות של הכנסת, חשף ד"ר שמואל צנגן מאיגוד רופאי הפגים מסמך שנשלח למשרד הבריאות לפני מספר חודשים, ממנו עולה כי למרות המצוקה החריפה במחלקות הפגים, בתי החולים לא מקצים את מלוא התקנים שנקבעו להם עבור אחיות במחלקות הפגים, ומפנים את התקנים לאיוש במחלקות אחרות.
לפי המסמך, בית החולים איכילוב מקצה לפגיות 6 תקנים בלבד מתוך 15, ברזילי תקן אחד מתוך 10, בני ציון 8 מתוך 10, הלל יפה 6 מתוך 10, וולפסון 0 מתוך 10, נהריה 10 מתוך 15, פוריה 0 מתוך 15.
לכך הוסיפה ד"ר ורד פליישר-שפר, מנהלת מחלקת פגים בבית החולים בנהריה: "3 נאונטולוגים מעוניינים להתחיל לעבוד בבית החולים אבל אין להם תקינה". פרופ' שאול דולברג, יו"ר איגוד הנאונטולוגים הוסיף: "אנחנו דוחים רופאים שמבקשים להתקבל לעבודה כי אין לנו תקנים. כרגע יש רק 5 מתמחים בכל המדינה. בעשר השנים הקרובות חצי מהרופאים הבכירים ייצאו לפנסיה ואחרים שוקלים פרישה מוקדמת".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, השיב: "שערותיי סומרות למשמע הדברים. לפי הבנתי, הנושא טופל בחודשים האחרונים. אם עדיין קיימת בעיה, אני דורש לקבל פירוט עדכני עוד היום ואפעל במלוא כוחי מול בתי החולים על מנת שיקצו את התקנים. אחרת, אפסיק להם את התקציב. לגבי בית החולים בנהריה –אני מאשר להם ברגע זה תחילת עבודה החל מ-1 בדצמבר".
מ"מ יו"ר הוועדה, חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), דרשה ממנכ"ל משרד הבריאות להקפיד על כך שכספים המגיעים מהמדינה לצורך טיפול מיוחד בפגים קטנים (170 אלף ש"ח לפג) אכן יגיעו לייעדם ולא לצרכים אחרים של בית החולים.
בנוסף, דרשה ח"כ לוי להקצות תוספת מיטות, רופאים ואחיות לפגיות כפי שהתחייב משרד הבריאות לעשות. כמו כן, טענה כי יש להפסיק את האפליה בין פגים קטנים לפגים גדולים בסבסוד חיסון ה-RSV, לפיה הורים לפגים שנולדו מהשבוע ה-33 ואילך נאלצים לשלם על החיסון 20 אלף שקלים מכיסם הפרטי.
על כך השיב פרופ' גמזו: "יש לחדול מהשוני בטיפול בפגים על פי משקלם, ולהגדיר אותו לפי משך ואופי האשפוז. להערכתי, לא יהיה מנוס מלהעלות את התקציב לטיפול בפגים וביולדות. בנוסף, כ-40 מיטות פגים ו-40 מיטות יולדות יתווספו בכל שנה במשך 6 השנים הקרובות".
עם זאת, ציין ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, ד"ר חזי לוי, כי להערכתו יתווספו השנה רק כ-30 מיטות.
ח"כ משה (מוץ) מטלון (ישראל ביתנו): "אני דורש תשובות מעשיות יותר, ולא לדבר רק על כוונות ותכנונים. לפגים ולהוריהם אין את הפריווילגיה להמתין".
מדו"ח מיוחד שהוגש הבוקר לוועדה לבקשת מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), עולה כי:
בשנת 2009 חלה עלייה בשיעור התמותה בקרב פגים שנולדו במשקל של מתחת לקילו וחצי, והוא הגיע ל-18%. מחקרים בינלאומיים מלמדים שמחסור בתשתיות וכוח אדם מתאים מוביל לעלייה בתחלואה ובתמותה של פגים.
דו"ח שפירסמה ועדה שהקים משרד הבריאות בסוף 2010 קובע כי יש לשנות את התקינה הקיימת ולהוסיף 240 מיטות ליחידות לטיפול נמרץ ביילוד ו-124 מיטות לטיפול מיוחד ביילוד, 89 תקני רופאים ו-700 תקני אחיות (עלות התוספת מסתכמת ב-210 מיליון ₪ בשנה).
עוד מצוין בדו"ח כי קיים פער ניכר בין המצב בפועל לבין התקינה הקיימת, לפיו יש מחסור ב-84 תקני רופאים ו-128 תקני אחיות (עלות התוספת זו היא 24,360,000 ש"ח בעבור תקנים של רופאים ו-24,320,000 ש"ח בעבור תקנים של אחיות).
בהסכם הקיבוצי שנחתם עם הרופאים בשביתה האחרונה סוכם כי מקצוע האונטולוגיה (רפואת הפג והיילוד) יזכה את העוסקים בו בתוספת של תוספת ממוצעת של 12.5% לרופא בחודש. רופא שיבחר להתמחות במקצוע יקבל מענק של 300,000 ש"ח.