גנים נסתרים בתוך מבנים, מתחמי אופניים נייחים להפקת אנרגיה ירוקה, רעיונות תכנוניים חדשניים והתחדשות עירונית – בוגרי המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר נטלו השנה חלק בפרוייקט ייחודי שנועד לתכנן מחדש את רובע העיר העתיקה בבאר שבע ולהפיח בו רוח חיים. הפרוייקט החדשני מוצג בימים אלו בתערוכת הבוגרים של מחלקות העיצוב בשנקר

לאורך שנת הלימודים האחרונה השתמשו הסטודנטים במחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר ברובע העיר העתיקה בבאר שבע כבמעבדה תכנונית ואדריכלית לחקירה ופיתוח פרויקטים עיצוביים של יצירת "חדרים אורבאניים".

הסטודנטים התבקשו ליצור התערבות תכנונית אשר תחייה את רובע העיר העתיקה הזנוח בבאר שבע ותיצור בו התחדשות עירונית. לאחר פיתוח תזה תיאורטית אשר מתמודדת עם הבעיות העכשוויות של העיר העתיקה בבאר שבע, הסטודנטים, בהובלת ראש המחלקה, פרופ' שרגא קירשנר, גיבשו אסטרטגיות עיצוביות ובסופו של התהליך, את הפתרון העיצובי לחדר האורבאני בו בחרו.

נועה ליבר הגישה עבודה סביבתית חברתית שזכתה לתגובות רבות. הפרויקט של ליבר מציע מרחב אפשרות של מרחב עירוני מסוג חדש, המתוכנן על מגרש חנייה קיים, שיהפוך ל"חניון ירוק" להשכרת אופניים - תמורת אנרגיה במקום כסף. באנרגיה שתורמים האנשים (על ידי פידול על האופניים) הם גם מקנים לעצמם זמן רכיבה בעיר, אך גם משפיעים על תנאי האקלים והצל של האנשים שהגיעו לנוח וליהנות מהגינה הציבורית. כך מתעוררת אינטראקציה בין עוברי האורח והתושבים של העיר.

הסטודנטית ורה ווטס תכננה פרוייקט ייחודי בשם "העיר הנחבאת" - עיר של גנים נסתרים הממוקמים בתוך מבנים נבחרים בעיר העתיקה. התכנון מציע להוסיף תוספות מגורים מסביב לגנים המתוכננים ובכך להגדיל את מספר התושבים. מפלסי החלל המדורג מתחברים זה לזה ע"י מערכת מדרגות מעוצבות ומוצלים ע"י הצללות מתכווננות הנעות לפי קרני השמש. הכניסה לגן הינה צרה ונסתרת ולכן גורמת לאפקט ההפתעה לאורח, שיגלה חלל גדול ומרשים המתפקד בתור "גן עדן" קטן בתוך ההמולה העירונית.

לעומתה תכננה הסטודנטית אסתר בנימינוביץ' את התחדשותו של מדרחוב קק"ל, בעזרת פרוייקט חדשני בשם Activity Adaptive Street, המציע ליצור במדרחוב מערכת איוורור חדשנית המבוססת על "שרוולים" אנכיים וחיפוי משכבת אריג פלסטי כתקרה עילית מעל למדרחוב. המערכת הייחודית יוצרת מיקרו אקלים נוח ע"י הצללה וקירור באמצעות אידוי ומתוכננת להפוך שוב את המדרחוב החדש לציר שוקק חיים ואטרקטיבי בעיר.

מרינה ורטיחין הגישה פרוייקט ייחודי המתמקד באלמנט שכלל איננו קיים היום בבאר שבע –מצפורים לתצפיות נוף עירוני. כך למשל תצפית נוף, הממוקמת בקצה העיר על צוק חושפת את הנוף מהפארק שממול, נוף הרים באופק, וגשר שחוצה את נהר הפארק. התצפית מאפשרת התבוננות ממוקדת על על נופה הבלתי מוכר של באר שבע ומלווה את החוויה בסאונד הנוצר ממשבי רוח במקום אשר יוצרים צליל דרך מעבר בצינורות חלולים מהם מורכבת התצפית.

הילה גבאי תכננה איזור ישיבה חדשני, שתוכנן כדי להוות תשתית קבועה למופעי רחוב ואירועים כגון במות יום העצמאות, ובמקביל לנצל את המרחב כפינת ישיבה קהילתית מודולרית בימים בהם לא מתקיימים מופעים ולהוות אתר משיכה טבעי לאומני רחוב.

הסטודנטית מאשה גביש תכננה חלל ציבורי חדש, המיועד להחליף את בתי הקולנוע הישנים והנטושים, ומתוכנן להוות משכן לסוגי פעילויות שונים ומגוונים – הרצאות, מפגשי קהילה ואף הצגות וסרטים.

הסטודנטית נועה דותן תכננה רשת של גינות קהילתיות קטנות הזרועות ברחבי הרובע במתחמים בלתי מנוצלים, במטרה לחזק את הקשר בין התושבים לסביבה.

הפרוייקט של הדר טל עושה שימוש ייחודי באריחי משרביה בתכנון חזית חדשה למדרחוב קק"ל בעיר העתיקה. החזית החדשה מייצרת מעבר מוצל לאורך חנויות המדרחוב. בתוך קיר המשרביה זורמים מים וישנם בדפנות פתחים נימיים, שיוצרים מצע לגידול צמחייה המתאימה לתנאים אלו. זרימת אוויר דרך קיר המשרביה מקררת את המבנה ויוצרת מיקרו אקלים נוח יותר במבנה וסביבתו.

ליאת מי טל ביצעה תכנון לפרוייקט התחדשות עירונית למרחב הממוקם בכניסה לעיר העתיקה ובסמוך לבאר שבע החדשה במטרה לממש פוטנציאל לרשת של חדרים אורבניים הנובעת ממערכת התנועה המקומית. הפרויקט מציע לייצר חפיפה בין החוויה המקומית בעיר העתיקה, עם מוקדי עניין חדשים המובאים מבחוץ כמו גלריה, ספריה ואירועי תרבות.

אנסטסיה סתם תכננה חדר אורבני תלת מימדי הממוקם בפסאז' אוניקו בעיר העתיקה, במטרה לייצר חוויה תלת מימדית ולהבליט את ייחודה של העיר העתיקה. החלל משלב בתוכו חוויה של תצפית על המבנים העתיקים על ידי מערכת של מראות וחוויה של חלל תת קרקעי אשר מייצר קירור פאסיבי על ידי מערכת צינורות עם מים והצללה.

הסטודנטית טניה חיימוב תכננה פרוייקט בשם פסאג' אתנחתא - מקום ביניים ציבורי חברתי המקנה הפסקה ומנוחה מרביים. ההשראה לפרויקט נלקחה מהתרבות הבדואית: מהאוהל, ההסבה וטכניקת האריגה. על ידי שילוב של חומרים חדשים, קונסטרוקציה וטכנולוגיה בשיטת האריגה יצרה טניה מעטפת פנים חללית המאפשרת להגיע לנוחות מרבית מבחינה ארגונומית ואקלימית.

תכנון חדשני נוסף של חלל עירוני לא שגרתי הוגש ע"י שלומית יצחק, שתכננה חדר אורבני עתידני, שבבסיסו מדשאה רב מישורית ורב מימדית, שהמטיילים בה משנים את הפרספקטיבה שלהם לאורך המסלול.

גם רועי מנדלסון הציע אפשרות עתידנית של תכנון התחדשות עירונית, המיועד להפוך את העיר העתיקה לאטרקציה תיירותית, תוך כדי גיבוש מרחב לבן וחלק המזכיר למתבוניים את נופי העיר הלבנה.

רחל מריאמי תכננה מסלול הליכה חדש בעיר, כנווה מדבר עירוני המקשר בין מפלסי המבנים וגגותיהם, פולש לתוך אתרים מקומיים, ומייצר בהם התחדשות. מריאמי יצרה תכנון הכולל משחק גבהים וכיווניות משתנה כמעטפת לחדרים האורבאניים של העיר, המעוררים סקרנות ומגלים בפנינו את העיר כפי שלא ידענו אותה בעבר.

פרוייקט יער הזכרונות של מיכל קורן עוסק בהעלאת וחיזוק זיכרון, זהות ותרבות של מקום. כדי להשיג מטרה זאת, תוכנן חדר אורבני מוצל המכיל אלמנטים תרבותיים של האזור, מספק תצוגה דיגיטלית אודות העיר העתיקה ואתריה ומציע אזורים מוצלים ל מנוחה, רגיעה וישיבה.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS