איך נראה מתחם מצדה בתקופה בה התחולל בו הקרב ההיסטורי? המחלקה לעיצוב פנים-מבנה וסביבה, בשיתוף אוניברסיטת פירנצה האיטלקית, תמפה באמצעים חדשניים וייחודיים את האתר הארכיאולוגי שהוכרז לפני למעלה מעשור כאתר מורשת עולמית. בסדנה בינלאומית שתוקדש לכלי המחקר המתקדמים ביותר לשימור ולתיעוד, יעשה שימוש בסורק חדשני המאפשר יצירת מודלים תלת-ממדיים
"מקרה מצדה" - סדנה בינלאומית, 3-7 בפברואר 2013
אתר מצדה - מהמרהיבים והחשובים במדבר יהודה - הוכרז על-ידי אונסק"ו בשנת 2001 כאתר מורשת עולמית. החפירות שבוצעו במקום חשפו עושר של ממצאים. הממצאים ואיכותם ישמשו מקרה מבחן לסדנה ייחודית של המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר בנושא תיעוד ושימור דיגיטליים, בהשתתפות מומחים מאיטליה.
במסגרת הסדנה, שתימשך 5 ימים, ימופו באופן דיגיטלי חלקים מאתר מצדה באמצעות סורק מתוחכם של חברת Laica, המשמש את המחקרים המתקדמים בעולם בתחום זה. בעוד שבשיטות התיעוד המקובלות למבנים ולאתרים ארכיאולוגים נעשית "ספירת נקודות" ידנית במרחב, לפיה מצוירות סקיצות גסות ונבנים מודלים דו-ממדיים, השימוש בסורק scan station C10 מספק סריקה היקפית ברדיוס של 150 מ', תוך מיפוי מדויק ברזולוציה של סנטימטרים. בסופו של תהליך מתקבל "ענן נקודות" בתלת-מימד שמדמה את המבנה באופן מדויק, תוך ביסוס מיקומו במרחב באמצעות GPS. בשלב מתקדם של המחקר ניתן "להלביש" על מודל זה מידע ויזואלי, המאפשר שיחזור מדויק של המבנים/אתרים.
בשנה שעברה הובילה המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר פרויקט לסריקת "בית בן-גוריון" ברמת-גן, כחלק מהליך שימור ושחזור מבנים היסטוריים בעיר. כעת מקווים בשנקר כי הסדנה במצדה תאפשר מיפוי וסריקה של כל האתר וחקירה מקיפה אודותיו.
שנקר היא המוסד האקדמי היחיד בישראל שהוא בעל ציוד סורק תלת מיימדי מסוג זה ואשר מבצע תיעוד דיגיטלי לאתרי מורשת בארץ, לדברי ד"ר רבקה ויטל, מהמחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה בשנקר "הרעיון הוא לחשוף את התלמידים לשורה הראשונה של הטכנולוגיה הקיימת היום, על מנת לערוך תיעוד כוללני ומקיף, המעניק את כל הגיאומטריה הנדרשת ומיפוי בתלת מימד לאתרי מורשת ואתרים בעלי חשיבות היסטורית בישראל. החשיבות היא בבסיס הנתונים הממוחשב שנוצר, עליו ניתן להמשיך ולעבוד, לצד הדיוק המתקבל".
הסדנה בהשתתפות מרצים וסטודנטים מהארץ ומאיטליה בהם סטודנטים לתואר שני ודוקטורט, תהיה חצי לימודית וחצי מחקרית. את הסדנה ינחו ד"ר רבקה ויטל משנקר, פרופ' סטפאנו ברטוצ'י (Stefano Bertocci) מאוניברסיטת פירנצה ופרופ' סנדרו פרינלו (Sandro Parrinello) מאוניברסיטת פאביה באיטליה. הסדנה בהשתתפות: פארק מצדה, ביה"ס הגבוה להנדסה ועיצוב שנקר, חברת מבט טכנולוגיות בתלת מימד בע"מ, אוניברסיטת פירנצה ואוניברסיטת פאביה באיטליה.
לפרטים:
http://www.masadaworkshop.globeit.it/Default2.php