כלים

לראשונה מזה 34 שנים נעדרה הקצונה הבכירה לחלוטין מטקס האזכרה השנתי לאסון המסוק בבקעת הירדן. בהתרסקות המסוק שאירעה בחודש מאי 1977 נספו 54 חיילים – 44 צנחנים מגדוד 890 ועשרה אנשי צוות אויר מטייסת היסעורים. טקס האזכרה התקיים היום (יום שני, 23.5.11) ב"גבעת הנ"ד" ליד היישוב ייט"ב בבקעת הירדן, בהשתתפות מאות מבני משפחות הנופלים והחברים לנשק, שחלקם הגיעו במיוחד מחו"ל

אלוף פיקוד מרכז, שקודמיו הקפידו להשתתף בכל טקסי האזכרה במשך כל השנים, לא השתתף באירוע השנה, וכמוהו נעדרו מהטקס גם קצין חי"ר וצנחנים ראשי ומח"ט הצנחנים. כזכור, 44 מהנופלים באסון היו חיילים ואנשי סגל בפלוגת צנחנים מגדוד 890.

בני המשפחות השכולות שנכחו במקום ציינו, כי בעוד שהיעדרו של הרמטכ"ל ושר הבטחון יכולים להיות מובנים, היעדרותם של קציני הצנחנים הבכירים מצערת במיוחד. זאת, במיוחד לאור העובדה שאסון הנ"ד היה הגדול ביותר בתולדות החיל, ואחד האסונות הצבאיים הגדולים בתולדות המדינה.

"ההתחמקות של המנהיגות מלהגיע לטקס היא המשך למאמץ של המערכת לגמד את האסון ולהסתיר את הפשלות שקדמו לו, מאמץ לו אנו עדים במשך כל השנים" אמר נאור ירושלמי, אחיו של סמל יואב ירושלמי ז"ל שנפל באסון. לדבריו, העובדה שאישים בכירים מדירים את רגליהם מהטקס גורמת גם להתעלמות מוחלטת של דוברי צה"ל ומשרד הביטחון מהטקס, ובהתאם גם לדחיקתו מהתקשורת.

הקצינים שנכחו בטקס כללו את הרב הצבאי הראשי תא"ל רפי פרץ, שהיה טייס משנה בטייסת היסעורים בזמן האסון, מפקד בסיס תל-נוף, ראש מטה פיקוד מרכז ומח"ט הבקעה.

אסון המסוק התרחש במהלך תרגיל משולב של חטיבת הצנחנים וטייסת מסוקי "יסעור" שהתקיים בבקעת הירדן. המסוק המריא לאחר שורה ארוכה של תקלות טכניות, חריגות מפקודות וסטיות מנהלי חיל האוויר. המסוק אמור היה להמריא כשעליו 58 נוסעים, אך הטייס הוריד ברגע האחרון  4 לוחמים ושפך דלק רב לקרקע, כדי לצמצם את המשקל העודף שנשא המסוק. גם כך היתה חריגה חמורה מהוראות היצרן, שהגביל את מספר הנוסעים המותר ל-37 בלבד.

חקירה שנערכה לאחר האסון הצביעה על שורה ארוכה של תקלות טכניות שקדמו לטיסה. בנוסף, התדריך לטייסים היה לקוי, והאיץ בהם לטוס נמוך ככל האפשר, למרות מגבלות הראיה החמורות. למרות כל אלה, נקבע אז כי האשם העיקרי באסון הוא טייס המסוק, שנהרג גם הוא בהתרסקות.

המשפחות השכולות קיבלו את ממצאי החקירה רק 25 שנים לאחר האסון. מספר שנים לאחר מכן התקיים ערב סגור למשפחות, בו הציגו קצינים בכירים מחיל האוויר תפישה מעודכנת של החקירה, המקבלת את העובדה כי הגורם העיקרי לתאונה לא היה הטייס לבדו, אלא צירוף של כל התקלות והנסיבות הנלוות האחרות.

בשנים האחרונות החלה התארגנות מחודשת של הדור השני של המשפחות השכולות והחברים לנשק מפלוגת הצנחנים. בין היתר הוקם אתר זיכרון באינטרנט www.may76.com, והוצאה לאור מהדורה מחודשת של ספר המחזור של פלוגת הצנחנים מגדוד 890 שנספתה כמעט כולה. הספר ראה אור רק לאחר האסון וכותרתו היתה "כך היו חיינו".