זאפ משפטי

(הדופק הבטחוני)
שלי גרויסמן טוב

בימים כתיקונם, הפורומים המשפטיים באתר 'זאפ משפטי' פתוחים לציבור לשאילת שאלות במגוון נושאים. הפורומים מנוהלים על ידי עורכי דין מקצועיים אשר נותנים מענה ראשוני בסוגיות משפטיות. "עם תחילת מלחמת "חרבות ברזל", עלה הצורך לפתוח פורום ייחודי הנותן מענה לכל השאלות המתעוררות עקב המלחמה", אומרת שלי גרויסמן טוב, מנהלת הפעילות של זאפ משפטי. "הוצאנו קול קורא לעורכי הדין וההתגייסות הייתה מדהימה. בתוך יממה הוקם הפורום ומאז הוא פעיל. הפורום רשם אלפי כניסות בכמה ימים בודדים וגולשים רבים כבר זוכים למענה ראשוני".

עוה"ד הפעילים באתר נותנים מענה משפטי בסוגיות צבאיות, דיני עבודה, ביטוח לאומי, פיצויים ועוד.

ריכזנו את השאלות הבוערות ביותר שמעסיקות את הציבור הישראלי בימים אלה, והתשובות אליהן, למדריך מלחמה מלא ומפורט:

ש: נפצעתי במהלך ההתקפה ואני מאושפזת. למי אוכל להגיש תביעה לאחר שאחלים?

ת: עוה"ד לימור פרץ, העוסקת בדיני נזיקין משיבה:את התביעה מגישים למוסד לביטוח לאומי על מנת שיכיר בך כנפגעת פעולות איבה. אין צורך לחכות להחלמה, מומלץ ורצוי להגיש את התביעה בהקדם כדי שיתחילו לטפל בה ותוכלי לקבל את זכויותייך מהמדינה.

ש: יש לי הלוואה על העסק, והעסק סגור עקב המלחמה. מה אני יכול לעשות? אם לא אשלם, יוטל עליי עיקול?

ת:עוה"ד איציק עזרן, העוסק בהוצאת לפועל משיב: בשלב זה, הבנקים נתנו הוראה לעצור הליכי גבייה, כך שנראה שיש התחשבות בימים אלה. בכל מקרה, הליכי הוצאה לפועל ועיקולים מגיעים רק לאחר שמוגשת תביעה כנגד הלקוח, כך שהחשש מעיקול בשלב זה אינו רלוונטי.

עו"ד אסף ברבי, מוסיף גם הוא: מומלץ ליצור קשר עם הבנק, ליידע אותם במצב ולבקש דחייה של תשלום ההלוואה.

ש: קיבלתי צו 8, ואני נמצא בחו"ל בלימודים. האם אני חייב להתייצב?

ת:עוה"ד עידן דביר, העוסק בדין הצבאי משיב:קריאה לשירות מילואים פעיל בזמן לחימה הוא חובה, לא משנה היכן אתה מצוי בעולם ומה הסטטוס שלך. כל עוד לא תפעל לעדכון

היחידה אז מצבך עלול להיחשב כמי שנפקד (ובהמשך אף עריק) מלחימה. אם אינך נמצא בישראל - עליך לעדכן את איש הקשר מהיחידה, מפקד או קצינת קישור.

ש:העובדים שלי לא רוצים להגיע לעבודה והם חיוניים- האם הם יכולים לסרב?

ת:עוה"ד אורנה שמריהו, העוסקת בדיני עבודה משיבה: אם לעובדים יש ילדים שטרם הגיעו לגיל 14, ואין בן/בת זוג שיכולים לשמור עליהם, הם יכוליםלצאת לחופשה. היה ולא, עליהם להתייצב לעבודה. אי התייצבות לעובדה במפעל חיוני מהווה גם עבירה פלילית.

ש:בעלי שוטר שנפצע בעת הגנה על תושבים בדרום- האם מגיע לו פיצויים מיוחדים?

ת:עוה"ד לימור פרץ משיבה:שוטר שנפגע במהלך פעילות מבצעית יכול להגיש תביעה לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון.

ש:קיבלתי צו 8 - האם המעביד חייב לשלם לי בגין כל הימים שאיעדר?

ת:עוה"ד עידן דביר משיב:המעסיק מחויב לשלם על היעדרות למילואים וצפוי לקבל החזר באמצעות ביטוח לאומי דרך משרד הבטחון.

ש:בתי רשומה לגן פרטי שכמובן סגור בהוראת פיקוד העורף. האם רשאית בעלת הגן לגבות תשלום מלא עבור הזמן שבו הגן סגור ? יש לציין שהיא הכניסה סעיף בחוזה שאומר שייגבה מחיר מלא במידה והגן סגור בהוראת המדינה.

ת:עוה"ד אורנה שמריהו משיבה: על פי ההסכם היא רשאית, אך אם היא תקבל פיצוי מהמדינה בשל סגירת הגן, היא תאלץ להשיב את התשלום.

מעוניינים לשאול שאלה? עוה"ד המתנדבים כאן עבורכם:

https://www.mishpati.co.il/forum/119

(נדל"ן)
עו"ד גיא הרשקוביץ

לגבי חוזים לרכישת דירה שנחתמו עד לתאריך 6/7/22, על פי חוק המכר, קבלנים מחויבים לשלם פיצוי על איחור במסירת דירה, אם לא העבירו אותה לרשותו של הרוכש בתום 60 יום מהמועד שנקבע בחוזה. אם אתם במצב דומה, עליכם לדעת שישנם כלים משפטיים העומדים לרשות רוכשי דירות שנתקלו בקבלן לשלם פיצויים כדין במקרה של איחור במסירת דירה.

אחת מההתחייבויות המשמעותיות ביותר של קבלנים כלפי רוכשי הדירות, היא למסור את הדירה במועד המוסכם. בכל הסכם מכירת דירה נקבע מועד מסירה, שבו מתחייב הקבלן להעניק לרוכשים את המפתחות לדירה החדשה. במקרה שבו מועד המסירה של הדירה מתעכב, מגיע לרוכש הדירה פיצוי כספי בהתאם לחוק.

במסגרת חוק המכר (דירות), התשל"ג-1973, נקבע כי יש לספק הגנה לרוכשי דירות שהעבירו להם את הדירה באיחור, מעל 60 ימים מהמועד הקבוע בהסכם. יש להדגיש שהחוק מתייחס לפיצויים ללא הוכחת נזק, ואין בהוראותיו של סעיף זה לגרוע מזכויות אחרות שיש לרוכשים בהתאם לכל דין. לכן, רצוי לתבוע פיצויים מהקבלן בגין נזקים ממוניים נוספים שנגרמים עקב האיחור במסירת הדירה, כמו תשלום בגין מציאת מקום לינה חלופי, שכירות, אחסנת ציוד או עוגמת נפש.

החוק לא קובע את סכום הפיצוי המדויק אלא רק את אופן חישובו. לכן, עלולה להתעורר מחלוקת בין הקבלן לבין הרוכשים בנוגע לשיעור הפיצוי. נשאלת השאלה - אז מה היקף הפיצויים על איחור במסירת דירה?

הדין קובע כי שיעור הפיצויים שייפסקו לטובת רוכשי הדירה ייגזר מדמי השכירות המוערכים של הדירה שנמכרה. עבור עד שמונה חודשים מרגע שלף מועד המסירה שנקבע בהסכם, חייב הקבלן בפיצוי הנגזר מדמי השכירות של דירה דומה במיקומה ובגודלה של הדירה הנמכרת, בתוספת של 50%. עבור יתרת תקופת האיחור, חייב הקבלן בפיצוי הנגזר מדמי השכירות של דירה דומה במיקומה ובגודלה של הדירה הנמכרת, בתוספת של 25%.

היות וביום 7.7.2022 נכנס לתוקף תיקון מספר 9 לחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973. חוק זה, יחול על כל החוזים לרכישת דירה שייחתמו מיום 7.7.22 ואילך את הוראות חוק זה זה כמפורט באופן הבא :

אם מוכר דירה יאחר במסירת דירה לתקופה העולה על חודש ימים, הקונה יהיה זכאי לפיצוי כמפורט להלן:

עבור תקופת איחור – החל מחודש לאחר מועד המסירה ועד ארבעה חודשים – פיצוי בגובה שכר הדירה בדירה דומה בגודלה ובמיקומה. עבור כל חודש, כולל חלק מחודש, החל מהחודש השני שלאחר מועד המסירה שנקבע בחוזה;

בגין החודשים החמישי עד העשירי של איחור – פיצוי בגובה 125% משכר הדירה בדירה דומה עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מחודש;

בגין החודש ה-11 והלאה – פיצוי בגובה 150% משכר הדירה בדירה דומה, עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מהחודש;

הפיצוי ישולם בסוף כל חודש עבור אותו החודש.

באילו מקרים מותר לקבלנים לאחר במסירת דירה?

לא פעם כוללים הסכמי מכירת דירה סעיפים המאפשרים לקבלנים לדחות את מועד מסירת הדירה. למשל, קבלנים רבים מאפשרים לרוכשים לבצע שינויים בדירה במהלך בנייתו של הבית המשותף. במצבים אלה, משאירים לעצמם הקבלנים את האפשרות לדחות את מועד מסירת הנכס ללא פיצוי בהתאם לשיקול דעתם, במידה שהרוכשים אכן יבקשו לבצע בה שינוי.

בנוסף, לפי חוק המכר, קבלנים רשאים לאחר במועד מסירת הדירה במידה שהאיחור נובע מנסיבות שאינן בשליטתו של הקבלן. במקרים כאלה, מועד מסירת הדירה עלול להידחות מבלי שהקונים יהיו זכאים לפיצויים.

באיזה מקרים כן מגיעים פיצויים לרוכשי הדירה?

חשוב לדעת שהממונה על חוק המכר במשרד השיכון קבע כי משבר הקורונה לא מהווה עילה לאיחור במסירת הדירה, ואינו פוטר את הקבלן מתשלום פיצוי. כך גם, התנהלות רשות ציבורית כמו חברת החשמל, תאגיד המים או הרשות המקומית, אינו מקנה לקבלן עילה לאי תשלום פיצוי בגין איחור במסירת הדירה.

בנוסף לכך, איחור במסירת דירה שנבע מהתקשרות בין הקבלן לבין גורמי מקצוע הנותנים שירותים בפרויקט, כמו קבלן מבצע, אדריכל וכיו"ב, אינו מהווה עילה לאי תשלום פיצוי על איחור במסירת הדירה.

מכל הנאמר כאן, ניתן לראות כי איחור במסירת דירה מקבלן עלול להעלות מספר סוגיות משפטיות מורכבות העוסקות בזכאות לפיצויים סטטוטוריים ולכן כדאי להיוועץ עם עורך דין מוסמך לפני שמתחילים הליך משפטי.

הכותב הינו עו"ד גיא הרשקוביץ למקרקעין ונדל"ן, מקהילת זאפ משפטי.