"אין משהו יותר מרשים ויצירתי מהאמת והמחאה הזו היא בראש ובראשונה אמיתית ומכאן עוצמתה", כך אמר ד"ר איתן אלימי מהחוג למדע המדינה באוניברסיטה העברית בשיח מומחים מיוחד שנערך אתמול ביוזמת האוניברסיטה העברית ובהשתתפות למעלה מ-200 איש במוקד המחאה הירושלמית בגן הסוס
בפאנל שהתקיים על רקע המחאה החברתית המסעירה את ישראל בשבועות האחרונים, השתתפו ארבעה חוקרים מהאוניברסיטה העברית ששוחחו עם הקהל על כלכלה, חברה, מחאה ועתידה של המדינה.
"הדור שלנו נכשל בניסיונותיו לשנות את סדר היום בישראל וכעת המשימה מוטלת על כתפיכם", קרא דיקן הפקולטה למדעי החברה פרופ' אבנר דה שליט. "אסור למחאה להסתפק בשינוי מדיניות הרווחה, אלא צריך לנצל את המומנטום הנוכחי כדי להגביר בעתיד את השתתפות הציבור בקבלת ההחלטות במדינה ולדרוש מהממשלה הקמת ועדות ציבוריות".
פרופ' דה שליט סיפר שבמדינות כגון דנמרק מוקמות ועדות אזרחים רשמיות המורכבות מנציגים מהציבור הרחב שלומדים לעומק סוגיות שעל סדר היום ומעבירים לגביהן המלצות לפרלמנט.
ראש בית הספר למדיניות ציבורית פרופ' מומי דהן פתח את דבריו ואמר "בשני העשורים האחרונים מתקיים פער גדול בין האג'נדה של הציבור לאג'נדה של הממשלה ואני שמח שהציבור החליט שלא עוד".
פרופ' דהן, מומחה לכלכלה ציבורית, טען שחיזוק מדינות הרווחה צריך להיות מלווה בהעלאת מיסים: "אני לא מאמין במילה 'ערכים' אם היא לא באה עם המילה 'הקרבה', ואם אנחנו רוצים לחזק את החינוך והרפואה ולסייע לשכבות החלשות אז סקטורים שפטורים כיום ממיסים יצטרכו להקריב ולשלם מיסים כדי לממן את מדיניות הרווחה".
ביחס לסיקור התקשורתי של המחאה, אמר פרופ' תמיר שפר מהחוגים לתקשורת ומדע המדינה כי על המוחים להתכונן לרגע שבו התקשורת תאבד את העניין במחאתם: "התקשורת נותנת כרגע למחאה רוח גבית, אבל ברגע שבו יפסיקו להיות התרחשויות חדשות התקשורת תאבד עניין כפי שקרה בשעתו במאבקה של ויקי כנפו. לכן האתגר הגדול ביותר שלכם הוא להעביר את המחאה מהאוהלים לכנסת ולהיכנס לפוליטיקה, מתוך תפיסה שאתם חלק מהמערכת הפוליטית ושאפשר להביא את המהפכה מבפנים".
שפר הוסיף כי "הפוליטיקה לאו דווקא מושחתת, היא בראש ובראשונה אתם ואנחנו וקידום הרצונות שלנו, ולכן אם תיכנסו לפוליטיקה – כך היא תיראה".
ד"ר איתן אלימי מהחוג למדע המדינה ניתח את הדילמות המרכזיות של המוחים: "צריך להחליט אם אנחנו רוצים שהמחאה תהיה מזוהה מפלגתית או לא - מצד אחד אין כרגע באופוזיציה כוחות שהמוחים יכולים לסמוך עליהם ולכן המוחים לא יכולים לחכות שתבוא לפתחם הזדמנות פוליטית אלא עליהם ליצור הזדמנות כזו, אבל מצד שני אם המוחים ייצרו ביוזמתם הזדמנות פוליטית ויצטרפו לתנועה אחת, הם יואשמו בשיוך פוליטי ומפלגתי".
לדברי אלימי, אחד מהפתרונות האפשריים לבעיה זו היא חבירה של המוחים לכמה גופים בו זמנית, על מנת להשיג כוח פוליטי מבלי להיות מזוהה עם גורם יחיד.
בהמשך הערב התנהלה שיחה ארוכה בין המרצים לנוכחים הרבים באירוע. כאשר נשאלו על הישגי המחאה עד כה אמר פרופ' דהן "עד לפני שלושה שבועות שמעתי את הצירוף 'צדק חברתי' רק בקורס שאני מעביר, ופתאום המושג הזה נכנס לכל בית וזה הישג יוצא מן הכלל של המפגינים".
פרופ' שפר השיב לשאלה בנוגע לעמדת המפלגות הקיימות בנושא למדיניות רווחה ואמר: "מרבית המפלגות מחזיקות מצע מפלגתי שתומך במדיניות חברתית ועלינו לדאוג שאותה מדיניות תבוצע בפועל", וד"ר אלימי הדגיש שהוא סבור שקפיטליזם כשלעצמו לא רע אלא שהבעיה נוצרת "כשהקפיטליזם מתנתק מבני האדם".
האירוע נחתם בדברי פרופ' דה שליט: "הפוליטיקאים אומרים בזלזול שכשיבוא הגשם הראשון אז המפגינים ייעלמו, אבל לדעתי זה לא נכון. אני חושב שגם בגשם הראשון אנחנו נראה את המפגינים ברחובות עם מטריות".