כלים

בכירים במשרד הרווחה בדו"ח פנימי, שהגיע לידי מערכת The pulse: " יש לפעול במהרה לסייע לאנשים חסרי דיור במאהלים לצאת מהאוהלים באמצעות מתן מענים נרחבים והתייחסות גמישה". הדו"ח קובע כי בין 30%-40% ממחוסרי הדיור עובדים למחייתם

דו"ח פנימי של משרד הרווחה בדק את המציאות של אותם מחוסרי דיור במאהלי ה"אין ברירה" שעדיין קיימים ברחבי הארץ. אנשי המקצוע של משרד הרווחה, החתומים על הדו"ח, וביניהם מרינה שדה, סגן מנהל מחוז ת"א, נילי דרור, סגן מנהל מחוז ירושלים, עידו זו'לטי וניבה מילנר, מבכירי משרד הרווחה, נותנים גושפנקה מקצועית לנקודות אותם טוענים פעילי המחאה מזה זמן רב:

- הפער בין קצבאות המדינה לבין מחיר יוקר השכירות איננו מאפשר לרבים לספק את צרכי הדיור שלהם

- יש צורך בפתרונות חריגים ומיידים לתושבי המאהלים

- חלק גדול מהדיירים עובדים אך עדיין לא מסוגלים לעמוד ביוקר המחייה

-הצורך להוציא את הילדים ומשפחות אשר דרות במאהלים ממעגל המצוקה על מנת למנוע שעתוק עתידי של המצוקה

בדו"ח הפנימי נכתב כי "... להערכתנו, יש לפעול במהרה לסייע לאנשים חסרי דיור במאהלים לצאת מהאוהלים באמצעות מתן מענים נרחבים והתייחסות גמישה, במסגרת ועדות חריגים של משרד הבינוי והשיכון עד למציאת פתרונות ארוכי טווח.

כמו כן, מומלץ להקים גוף מתכלל ובו שותפים גופים ומשרדי ממשלה אשר יפעל למציאת פתרונות משולבים הן בתחום המניעה, והן בטיפול מעמיק וארוך טווח עבור משפחות ויחידים חסרי דיור ובבעלי מאפייני מצוקה מורכבים."

רוב המשפחות שלהן מצוקות דיור הינם משפחות ישראליות ותיקות, דור שני ושלישי למצוקה. חלק מהשוהים במאהלים כיום היום בשנות ה80 וה-90 ידים בעצמם אשר חוו מגורים באוהלים עם הוריהם. ללא פתרון מצוקת הדיור, לא ניתן יהיה לפרוץ את מעגל המצוקה והילדים של היום צפויים להמשיך ולשהות במצוקה גם בעתיד."

על מאפייני התעסוקה של מחוסרי הדיור כותבים חברי הצוות: "בין 30%-40% מועסקים, רובם בעבודות לא קבועות ובשכר מינימום.... כ60% מתקיימים מקצבאות הביטוח הלאומי."

חברי הצוות כותבים בדו"ח:

"ידוע כי קיימת אוכלוסיה אשר זכאית לסיוע בשכ"ד ממשרדי הבינוי והשיכון ובגלל הפער הגדול בין סכום הסיוע ומחירי השכירות, אין ביכולתם למשש זכות זו.

"...קיים צורך בבדיקה מחודשת של הקריטריונים לזכאות של משרד הבינוי והשיכון והתאמתם באופן ריאלי ליוקר הדיור במשק.

להערכתנו, יש לפעול במהרה לסייע לאנשים חסרי הדיור במאהלים לצאת מהאוהלים באמצעות מתן מענים מורחבים והתייחסות גמישה, במסגרת וועדות חריגים של משרד הבינוי והשיכון עד למציאת פתרונות ארוכי טווח."

כמו כן, מומלץ בדו"ח להקים גוף ובו שותפים גופים ומשרדי ממשלה רלוונטיים כמו: תמ"ת, ביטוח לאומי, בריאות, חינוך, בהובלת משרד הרווחה ו/או משרד הבינוי והשיכון כגוף מתכלל.