כלים

לאחר שבחודש האחרון עסקנו בנושאי הגירושין והמזונות במסגרת "המדריך לגירושין", השבוע נעבור לעסוק במשמורת וסדרי ראיה. עם פרוץ המשבר בין בני הזוג, ובמיוחד כאשר מי מהצדדים עוזב את הבית, וכאשר לצדדים ילדים מתחת לגיל 18- יש להחליט בדבר משמורת על הילדים, וכן קביעת סדרי הראיה. כלומר- יש להחליט איזה הורה יהיה הורה משמורן, אצלו יגורו הילדים וישהו רוב הזמן, ואיזה הורה יקבל סדרי ראיה, ובאיזה היקף - כלומר באילו ימים ושעות ישהו עימו הילדים

סדרי הראיה המקובלים הינם פעמיים בשבוע, במהלך שעות אחה"צ, ולעיתים אף ללינה, וכן כל סוף שבוע שני, ובמחצית החגים והחופשות.

מתי עלולה להינתן משמורת משותפת?

במקרים מיוחדים ומתאימים, ולאחר בחינה עמוקה של גורמי מקצוע שונים, כגון עובדת סוציאלית, וכן התייעצות עם הילד ( כאשר הוא אינו צעיר מדי)- יתכן ותקבע משמורת משותפת.

במצב זה, שני ההורים הינם משמורנים מלאים, והילדים ישהו אצלם פרקי זמן שווים, ולמעשה יהיו להם שני בתים.

מקרה זה מתאים רק כאשר שני ההורים מעוניינים בכך, ומסוגלים לעשות כן. על האב להוכיח כי הוא מסוגל, מבחינת היקף עבודתו, לשהות עם הילדים זמן רב, וכן כי הוא מסוגל לעמוד בקשר היומיומי עם האם הנדרש לצורך כך.

במקרה בו אב אינו מעוניין לקבל משמורת משותפת, או כאשר הוא חפץ בכך- אולם לא קיימים תנאים מתאימים, למשל כאשר היחסים בין האב לאם גרועים ואינם מאפשרים תקשורת- ביהמ"ש יפסוק לו סדרי ראיה בלבד.

מהם הקריטריונים של ביהמ"ש לצורך מתן משמורת וסדרי ראיה?

כאשר ההורים לא מצליחים להגיע ביניהם להסכמה בסוגית המשמורת, יש להגיש תביעת משמורת לביהמ"ש על מנת שזה יקבע למי תימסר החזקת הקטינים.

העיקרון החשוב ביותר לביהמ"ש בעניין החזקת ילדים הוא "טובת הילד" . כלומר, ביהמ"ש צריך לבחון איזה הורה מסוגל לגדל הילד בצורה הטובה ביותר, והוא בעל יכולות הוריות טובות. ביהמ"ש יבחן, בין היתר, את גיל הקטינים, יכולת ההורים לגדל את ילדיהם, טובת הילד ורצונו.

חזקת הגיל הרך

חזקת הגיל הרך קובעת כי בד"כ, ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת אמם במקרה של סכסוך גירושין, אם אין סיבות מיוחדות לקבוע אחרת, כגון מקרים בהם יוכח כי האם אינה כשירה לגדל הילדים.

חזקה זו נקבעה לאור העובדה כי בעבר, נשים היו בד"כ מעורבות יותר בגידול הילדים, בעוד האב נהג לעבוד שעות ארוכות יותר, ולהיות מעורב פחות בחיי הילדים.

יצוין כי בד"כ לא נהוג להפריד בין ילדים גם כאשר חלקם מעל גיל 6 וחלקם מתחת לגיל 6. כלומר, יתכן שהאם תקבל משמורת מלאה על כל ילדיה, גם אם רק אחד מהם הוא מתחת לגיל 6 והיתר גדולים יותר, על מנת שלא להפריד בין הילדים.

על אף חזקה זו, לעיתים ניתן לקבוע משמורת משותפת גם בגילאים אלו, במיוחד כאשר חלק מהקטינים הינם מעל לגיל 6.

קביעה זו תעשה רק לאחר קבלת המלצות מגורמי מקצוע שונים אשר יבחנו את טיב הקשר של האב עם הילדים ויכולתו לגדל אותם, וכאשר האב מסוגל ורוצה זאת.

יובהר כי כיום, ממליצה ועדת שניט שהתמנתה לעסוק בנושא, לבטל חזקה זו כך שביהמ"ש הוא זה שיכריע בסוגיה גם לגבי ילדים מתחת לגיל 6, אולם החוק טרם שונה.

הכותב הוא עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות. כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד