גירושין הם אירוע טראומטי עבור רוב האנשים, וזה עוד יותר עבור ילדים. חשוב להבין כי השפעות הגירושין על ילדים שונות עבור כל ילד, אך מחקרים מראים שיש כמה מגמות נפוצות. גירושין יכולים להיות קשים לילדים מכיוון שהם עשויים להיאלץ להתמודד עם השינוי במבנה המשפחתי שלהם והלחץ הרגשי של הוריהם. בכדי להבטיח את רווחתם וכלכלתם של הילדים ההורה שאינו המטפל העיקרי של הילדים משלם דמי מזונות להורה שהילדים בחזקתו.

קרדיט תמונה FREEPIK
קרדיט תמונה FREEPIK

 

 תשלומי מזונות ילדים הם סוג של תמיכה כספית שהורה אחד מספק לשני כאשר יש להם משמורת משותפת על הילד. תשלומי מזונות ילדים מבוצעים בדרך כלל על בסיס חודשי, והם משולמים עד לגיל 18. מטרת מזונות הילדים היא לספק את צורכי הילדים, כגון מזון, ביגוד, מחסה וחינוך. זה גם עוזר להבטיח שילדים יגדלו במשקי בית של שני הורים. דמי מזונות ילדים משפיעים על המשפחה במובנים רבים. הם עוזרים לכסות את הוצאות המחיה הן להורים והן לילדים. הם גם עוזרים לשמור על שני ההורים מעורבים בחיי ילדיהם.

חישוב גובה דמי המזונות

תשלומי מזונות ילדים ניתנים לרוב על ידי בית המשפט ונדרשים להיות משולמים על בסיס חודשי, אך ניתן לעכב את תשלומי המזונות. בית המשפט לרוב יחייב את ההורה שאינו המטפל העיקרי בתשלום מזונות ילדים. גובה התשלום יהיה תלוי בכמה כסף מרוויח כל הורה וכמה זמן הוא מבלה עם ילדיו. ייתכן שהורים ינהלו משא ומתן על סכום שונה בגירושין, אבל אם הם לא יכולים להסכים, אז בית המשפט יחליט תוך התחשבות בדברים הבאים:

  • גילו של הקטין.
  • צרכיו ההכרחיים של הקטין, וצרכים שהם מעבר לצרכיו ההכרחיים לדוגמא חוגים. בחלק זה לרוב שני ההורים מתחלקים באופן שווה.
  • אם לקטין צרכים מיוחדים והוצאות רפואיות חריגות אזי גם זה יכנס לחישוב דמי המזונות
  • גובה ההכנסות, הרכוש ופוטנציאל ההשתכרות של ההורה שצריך לשלם את דמי המזונות תוך התחשבות בהשתכרות ההורה בפועל. גובה הכנסות ההורה שזכאי לקבל את דמי המזונות. ברוב במקרים בית המשפט יערוך את האיזון הראוי בין שני ההורים מתוך התחשבות בכך שגם ההורה המשלם אמור לחיות אורך חיים סביר ולנהל משק בית.

סיבות לאי תשלום מזונות ומה ניתן לעשות

יש מקרים בהם ההורה לא משלם מזונות, זה יכול לנבוע משני סיבות:

  • האחת היא שאותו הורה פשוט מתחמק כיוון שהוא בוחר להשקיע את כספו בדברים אחרים כמו בילויים או שהגירושין התנהלו בצורה לא טובה ואז הוא בוחר במכוון לא לשלם. במקרה זה ניתן לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולפעול בהליכי הוצאה לפועל כנגד ההורה שלא עומד בהתחייבויותיו.
  • הסיבה השניה היא שאותו הורה שצריך לשלם את דמי המזונות נקלע למצב כלכלי קשה ואין באפשרותו לעמוד בתשלומי דמי המזונות. במקרה זה המטפל העיקרי בילדים יכול לפנות לביטוח הלאומי ולקבל את דמי המזונות מהביטוח לאומי.