הפקולטה למשפטים, המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי משיק את הספר "בסימן טראומה: עיונים ישראליים בזהות, זיכרון וייצוג" בהוצאת הפקולטה למשפטים אוניברסיטת בר אילן והקיבוץ המאוחד. ההשקה, ביום שלישי, ט"ו בסיון תשע"ט, 21.6.16, בבנין הפקולטה למשפטים (305) אולם 10 בשעה 17:30

כלים

הספר עוסק במושג הטראומה ומשתתפים בו חוקרים מתחומי בריאות הנפש, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, משפט, לימודי ספרות ולימודי תרבות, והוא אף הפך לאחד המושגים השגורים בשפת היומיום. הספר "בסימן טראומה" מעמיד במרכזו את המושג "טראומה קולקטיבית" - שלפיו, גם קבוצות חוות טראומה וסובלות מתסמונות פוסט טראומטיות - ובוחן לאורו את החברה הישראלית.

כדי להבין את מקומה של הטראומה הקולקטיבית, יש לחשוף את המבנים החברתיים והתרבותיים המעצבים את הטראומה, מכוננים או מסרבים לכונן אותה ואפילו משתיקים אותה. דפי הספר מציעים מסע אל מחוזות הטראומה הקולקטיבית הישראלית: גלי העלייה וההגירה, הסכסוך הישראלי־פלסטיני, המלחמות, רצח רבין, הטרור וגילויים אחרים של אלימות ואובדן. אירועים אלה לא תמיד נותחו מתוך הפריזמה של טראומה קולקטיבית ולא הוצבו כחלק מניתוח המאפיינים של החברה הישראלית כחברה טראומטית. חקר הטראומה פותח פתח לעיבוד קונסטרוקטיבי של נושאים אלה ואולי גם לריפוי.

את אירוע ההשקה יפתח פרופ' שחר ליפשיץ, דיקן הפקולטה למשפטים וראש המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי אשר בחסותו נערך הערב. פרופ' ליפשיץ ידבר עלטראומה ודיאלוג במדינה יהודית ודמוקרטית ויעסוק בנכונות לראות ולהבין את נקודת המבט של האחר גם אם לא להסכים עמה, כתנאי חיוני לקיום דיאלוג ולקיום לכידות בחברה רב תרבותית ומפוצלת דוגמת החברה בישראל.

אחר כך ידברו עורכי הספר, פרופ' מיכל אלברשטין, הפקולטה למשפטים אוניברסיטת בר-אילן פרופ' נדב דוידוביץ', ראש המחלקה לניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת בן גוריון ד"ר רקפת זלשיק, בית הספר למדעי החברה והמדינה, אוניברסיטת אדינבורו.

לאחר מכן יתקיים רב-שיח בסימן טראומה: עיונים ישראליים בזהות, זיכרון וייצוג. בין המשתתפים: ד"ר קרן פלג פרידמן, המסלול האקדמי, המכללה למנהל שתדבר על 'טראומה על הספה: האנתרופולוגיה בכיסא מתקפל לצידה'.

אחריה ידבר יואב חורש, אמן וצלם, מהמחלקה לתקשורת חזותית במכון טכנולוגי חולון על Aftermath:אתרי פיגועי התאבדות בישראל

הדס זיו, מנהלת הפעילות הציבורית ומרכזת ועדת האתיקה, רופאים לזכויות אדם תעסוק בנושא 'הווה רדוף היסטוריה - מה בין ילדי תימן לדפו-פרוברה?'