"חוות תקוע" המתמחה בגידול ובשיווק פטריות וירקות מיוחדים, מציעה ירקות מיוחדים לכבוד חג פסח: עולש (אנדיב) – כמייצג את המרור בצלחת הסדר המסורתית, ושורש ג'ינג'ר (זנגוויל), להכנת חרוסת ארומטית במיוחד.

כלים
חרוסת על עלה אנדיב – צילום: בועז לביא
חרוסת על עלה אנדיב – צילום: בועז לביא

עולש (אנדיב) מתאים לשימוש כמרור בצלחת הסדר בשל מרירותו המעודנת. העולש מוזכר כבר בתלמוד: "... ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת ובעולשין..." (תלמוד בבלי, פסחים לט ע"א).

הודות לטעמו המריר-עדין של האנדיב הוא נחשב למעדן במטבח האירופאי. הוא מתאים לשילוב בסלטים קרים או חמים, לאידוי או לאפייה. האנדיב עשיר בוויטמין A ובוויטמין K, במינרלים, בסיבים תזונתיים ובחומצה פולית.

חוות תקוע משווקת שני זנים של אנדיב – אנדיב לבן ואנדיב אדום – המשלב צבע לבן וקצוות אדומים-סגולים. הזן האדום הוא הכלאה של האנדיב הלבן עם רדיקיו (ירק אדום ממשפחת העולש).

לכבוד חג הפסח ישווק האנדיב בחנויות באריזה חגיגית ומוגדלת.

בשולחן הסדר מומלץ להניח עלה אנדיב בצלחת של כל סועד, וכך לקבל פתרון אלגנטי למצוות אכילת מרור בליל הסדר.

שורש ג'ינג'ר טרי (זנגוויל) מעשיר את מתכון החרוסת המסורתי. הג'ינג'ר ניחן בארומה ובחריפות מיוחדים המוסיפים פיקנטיות קלילה לכל חרוסת של כל עדה. מומלץ לשלב את הג'ינג'ר כתבלין במגוון מתכונים ומנות לחג – בתבשילי עוף, דגים ובשר, במרקים, בתבשילי ירקות ועוד. הג'ינג'ר הוא תבלין עתיק יומין. ברפואה הטבעית הוא נחשב לאנטי דלקתי והוא ידוע בסגולותיו לשיכוך כאבי בטן, להורדת חום, לטיפול בהצטננות ובשפעת, להקלה על בחילות ועוד.

המוצרים כשרים לפסח למהדרין בהשגחת הרבנות גוש עציון.

מחירים לצרכן

מגשית עולש (אנדיב) 12-15 ₪ (למשקל של מינימום 300 גרם)

מגשית ג'ינג'ר טרי: 13-10 ₪ (משקל: 250 גרם)

להשיג ברשתות השיווק ובשווקים.

מתכון להכנת חרוסת עם שורש ג'ינג'ר טרי

חומרים

500 גרם (חבילה) תמרים בוואקום

150 גרם צימוקים כהים

250 גרם אגוזי מלך

כוס יין אדום מתוק

2 כפות סילאן

2 כפות שורש ג'ינג'ר טרי מגורר בפומפייה דקה

אופן הכנה

מניחים את הצימוקים בקערה ויוצקים עליהם את היין, משרים כ-15 דקות, מסננים ושומרים את היין.

מכניסים את כל החומרים, למעט האגוזים, למעבד מזון וטוחנים. בזמן הטחינה מוסיפים בהדרגה מהיין עד לקבלת המרקם הרצוי. לקראת סוף הטחינה, מוסיפים את האגוזים וממשיכים לעבד עד שיהיו גרוסים דק.

בהתאם לעדה ולמנהגים, אפשר להכין את החרוסת ב-3 מרקמים:

חרוסת סמיכה: לא מוסיפים יין;

חרוסת ממרחית: מוסיפים כחצי מכמות היין;

חרוסת רכה: מוסיפים את כל היין ולעתים אף יותר.

הערות:

1. לחרוסת פחות מתוקה אפשר לוותר על הצימוקים ו/או הסילאן

2. אפשר להוסיף 1-2 תפוחי עץ ירוקים, מקולפים ומגורדים בפומפייה דקה.

3. אפשר להוסיף למתכון 1 כפית של גרידת לימון או תפוז.