המצב החוקי עד לחודשים האחרונים היה כזה שאינו מקנה זכות חוקית לסבא ולסבתא להיות בקשר עם נכדיהם היה והורי הילדים בחיים. הקשר בין הסבא והסבתא לנכדים היה תלוי ברצון ההורים של הנכדים. זכות חוקית, לקשר שכזה, הייתה קמה רק אם אחד ההורים היה הולך לעולמו, ואז, הורי ההורה שהלך לעולמו זכאים להיות בקשר עם נכדיהם. כך נוצרו מספר לא מבוטל של מקרים שסבים וסבתות היו מנותקים מנכדיהם לאור סירובם של ההורים לאפשר קשר שכזה, והדבר עולה בעיקר במסגרת סכסוכי גירושין.

כלים

GILSHAHAF_2לאחרונה, ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה תיקון לחוק והוסיפה את סעיף 28ב' לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. תיקון זה מאפשר לבית המשפט לשקול בקשת סבים וסבתות של קטינים בעניין הקשר בינם לנכדיהם. היום, סבים וסבתות, רשאים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש לקחת בחשבון את הצורך בקשר שבין נכד להורי הוריו, ואם בית המשפט ימצא שהקשר אכן חשוב לטובתו של הקטין, הוא יורה על קיומו של קשר גם אם הדבר מנוגד לדעתם ורצונם של ההורים.

המחוקק קבע כי תחילה תוגש בקשה ליישוב סכסוך אשר תועבר לטיפולה של יחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה, ותחילה באמצעות גישור והידברות ינסו הצדדים להגיע להסכמות ובמידה והדבר לא יצלח ההליכים עוברים להתברר בבית המשפט לענייני משפחה בפני שופט.

עוה"ד גיל שחף, המתמחה בדיני משפחה, מבהיר כי מדובר בצעד חשוב ביותר המקדם את טובתם של  קטינים. פעמים רבות במסגרת סכסוכי גירושין, אחד ההורים מוריד גיליוטינה על הקשר של הסבא והסבתא עם הנכדים, והדבר פוגע פגישה קשה הן בילדים הן בסבא ובסבתא שפעמים רבות מבוגרים מאד והנכדים הם האור בחייהם.

תיקון חוק זה, שהיה צריך להיעשות כבר לפני שנים, מוציא, ולו במעט, את הילדים, מחוץ למגרש המשחקים ומפחית את היכולת של ההורים לעשות בהם שימוש בסכסוכי גירושין קשים.