מאגר המידע 'תקדין לייט' המעלה לאינטרנט פסקי דין על פי חיפוש שם מאפשר להסיר מסמך מהמאגר תמורת תשלום. בחברה טוענים שהדבר מותר לפי עיקרון פומביות הדיון, אך תביעה ייצוגית שהוגשה נגד האתר טוענת: מדובר ברכילות בלבד שנועדה לסחוט כספים

כלים

מוסף 'צדק' של העיתון 'מקור ראשון' יפרסם מחר תחקיר מקיף על התנהלות חברת תקדין המספקת מאגרים ממוחשבים של פסקי דין ועומדת כיום בפני תביעה ייצוגית גדולה. הטענה: החברה מאפשרת לגולש למחוק פסקי דין מביכים תמורת תשלום, בשיטה המזכירה לא במעט את פרשיית 'בחדרי חרדים'.

התביעה מתמקדת בשירות 'תקדין לייט', שהוא מאגר פסקי דין חינמי שמספקת החברה לכל גולש ברשת ושחושף את פרטיהם האישיים של אזרחים רבים אשר תבעו או נתבעו בעבר בבתי משפט. כל מה שמופיע בפסק דין שאדם היה מעורב בו עשוי להתגלות דרך המאגר באופן מיידי. הקלדת שמו של אזרח אשר ניהל בעבר תיק בבית משפט חושפת הכול.

אלא שנראה שהכעס הגדול והתחושות הקשות ביותר שמתעוררים בפרשה עולים דווקא בשל המידע שהחברה בוחרת שלא לספק: תמורת שירות הסרת מסמך משפטי מהמאגר תדרשו לשלם 49 ש"ח. במקרה שמדובר בתיק שמתנהל במספר ערכאות והליכים תדרשו לשלם אותו הסכום על כל מסמך ומסמך שתבקשו להסיר – תשלום אשר יכול להגיע גם לאלפי שקלים.

http://www.youtube.com/watch?v=-SBI_Vjg0sk

במרכז התביעה עומדת ש', שנפצעה במשחק כדורסל. "זו הייתה פציעה חמורה מאוד שהשיקום ממנה ארך כשנה", היא מספרת ל'מקור ראשון', "לאחר מכן, כאשר ניסיתי להתקבל למקום עבודה שמאוד רציתי בו, עברתי את כל הפרוצדורות, והגעתי לשלב הריאיון הסופי, נותק בפתאומיות הקשר עמם. כשבדקתי את הסיבה לכך, הסתבר לי שחיפוש פשוט של השם שלי בגוגל העלה באחת התוצאות הראשונות את התביעה שלי, שהופיעה באתר 'תקדין לייט', ובה תוארה הפציעה שלי לפרטי פרטים. הם לא רצו להעסיק מישהי כמוני".

כשהבינה ש' שהמידע הרפואי על אודותיה פרוץ לכל גולש ושאפשר להגיע אליו בלחיצת כפתור פשוטה, היא ביקשה מחברת תקדין להסיר את המסמכים בעניינה.

"הם הודיעו לי שאני צריכה לשלם להם 49 שקלים עבור מחיקת פסקי הדין שקשורים בי. גם כששילמתי להם, גיליתי מאוחר יותר שמידע על אודותיי חזר להופיע ברשת. כל הליך וכל בקשה חדשים יצרו מסמך חדש שעלה לרשת וחשף מחדש את כל הפרטים שלא רציתי שידעו עליי. התבקשתי לשלם 49 שקלים עבור כל מסמך ומסמך שביקשתי להסיר".

עו"ד אופיר סמו המייצג את חברת תקדין, טוען שכל פעולות החברה חוסות תחת עיקרון פומביות הדיון. "התביעה שטוענת שאסור לנו לפרסם את פסקי הדין מבוססת על טעות משפטית של ממש, שכן פומביות הדיון גוברת על כל זכות אחרת, ובכלל זה גם על הזכות של הצדדים לשם טוב ולפרטיות. במקרה של ש', שהיא לטעמי תביעה מתחכמת, אם הייתה סיבה אמתית שלא לפרסם את שמה היה עליה לבקש להוציא צו איסור פרסום דרך פנייה לבית המשפט".

עו"ד נועם צוקר ממשרד עורכי הדין פינק, שהגיש את התביעה הייצוגית דוחה את הדברים: "אין בין עיקרון פומביות הדיון לבין מה שקורה כאן ולא כלום. בשונה מכל אתר משפטי אחר המפרסם פסקי דין, ב'תקדין לייט' החיפוש לא מתקיים בשיטה של מציאת מושגים משפטיים אלא אך ורק על פי שמות של אנשים, שאין בהם שום עניין משפטי מעבר לעניין הרכילותי".

החלטנו להתקשר השבוע ל'תקדין לייט' כדי לבחון עד כמה הם דוגלים בעיקרון פומביות הדיון. אחרי שיחה קצרה עם אירנה בעניין חבר שלנו שהורשע – שבה אירנה הבטיחה לנו להסיר את פסק הדין תמורת 49 שקלים, "דמי טיפול והסרה" - החלטנו ללכת צעד נוסף.

ביקשנו להסיר את האזכורים של משה קצב מכל פסקי דין שבהם הוא מופיע כאנס. "לא מכובד שמי שמקליד את המילים "משה קצב" בגוגל יגלה שנשיא המדינה לשעבר הורשע באונס" – אמרנו לנציגת 'תקדין'. אירנה אמרה לנו שאין שום בעיה: תמורת 49 שקלים נוספים נוכל להסיר גם את הרשעתו של הנשיא לשעבר.

התחקיר המלא יופיע מחר במוסף 'צדק' של העיתון 'מקור ראשון'