בשבוע שעבר התפרסמה התוכנית של קבינט הדיור להגדלה משמעותית של היצע הדירות להשכרה בישראל לאחר שאושרה באופן חלקי הצעתו של שר האוצר יאיר לפיד להקמת חברה ממשלתית לדיור.

על פי הצעת ההחלטה, תוקם חברה ממשלתית לדיור, שתהווה זרוע ביצוע לתכנון וביצוע פרויקטים למגורים להשכרה. תקציב החברה החדשה יעמוד על כ- 8 מיליון שקלים לשנה עם הון עצמי של 40 מיליון שקלים בשנתיים הראשונות.Rony_copy

החברה הממשלתית החדשה למעשה תהיה אלטרנטיבה למנהל מקרקעי ישראל. ייעודה הוא הקמת 150 אלף דירות להשכרה לטווח ארוך בעשור הקרוב- על פי התוכנית היומרנית. אישור תכניות העבודה ייעשה אמנם במסגרת פעילותה של מועצת מנהל מקרקעי ישראל, אך על החברה החדשה יהיה ממונה שר האוצר ומקורבו אורי שני ולא משרד הבינוי והשיכון. איתור מתחמי הבנייה ייעשה בתיאום משרדי הממשלה ותחת פיקוח רשות החברות הממשלתית.

סופה של התוכנית הזו להיכשל- היא לא תצליח להוביל את הענף לשום מקום. משרד השיכון הוא גוף כמעט מיותר ולא רלוונטי בתוך הענף כאשר הוא לא מסוגל לייצר פתרונות מעשיים ולעבוד בצורה יעילה בתחומי האחריות עליהם הוא מופקד.

 כמו תמיד, גם בתכנית החדשה אין תכנון והשכלות לטווח ארוך, אין פיתוח ותאום עם גורמים משמעותיים נוספים. כבר הוכח שגופים ציבוריים אינם יעילים ואין מערכת תחזוקה ממשלתית רצינית. לפני יציאת תכנית כזו לדרך יש לטפל בקביעת קריטריונים ברורים ליזמים ולציבור השוכרים. כמו כן יש לטפל בבעיות הכלליות של הנדל"ן בישראל על מנת לקדם תכנית כה גדולה: מתן והוצאת היתרי בנייה, תוספת מכסות לפועלים זרים וגיוס עובדים וכח אדם איכותי.

 בכל העולם המערבי נושאים כאלה ותוכניות בנייה נרחבות בסדר גודל דומה הופרטו ונמסרו לגופים עסקיים לטיפול.את הכסף שרוצים להקצות לעניין, עדיף להקצות ליזמים פרטיים במכרזים המסוגלים לבצע את העבודה ולהגדיל את הסיכוי שהפרויקט יצא לדרך הרבה יותר מהר מהמדינה עצמה. לתוך זה יש להכניס כדאיות כלכלית בסבסוד המדינה כדי שליזמים יהיה כדאי להיכנס לפרויקטים כאלה, ואולי בכל זאת, תצליח המדינה לתת איזשהו מענה למצוקות של אזרחיה.

הטור נכתב ע"י רוני מזרחי, מנכ"ל קבוצת מזרחי

כלים