כלים

תקציב ממשלתי של ארבעים מיליון שקלים מעכב הקמת מכון הקרנות לחולי סרטן במרכז הרפואי זיו - למרות שאושרה הקמתו. ד"ר אוסקר אמבון מנהל המרכז הרפואי זיו בועידת הגליל: "על הממשלה לקבוע עדיפות עליונה לתקצוב מיידי של בניית מכון הקרנות לחולי הסרטן בגליל, לא ייתכן כי תמשיך ותתקיים אפליה בין המרכז לפריפריה, בשל אי העברת תקציבים הפוגעת בחיי אדם"

למרות שמשרד הבריאות אישר הקמתו של מכון הקרנות לחולי סרטן בגליל, לא פורסם עדיין מכרז לבניית המבנה, עקב אי הבטחה לתקצוב הבנייה חוסר בעלות ארבעים מיליון שקלים. כך עולה בפנל בריאות שהתקיים היום (יום ג' ה20.3 ) בוועידת הגליל בנהריה, שעסקה השנה בשדרוג מערך הבריאות בגליל ומתן פתרונות להתיישבות בגליל.

ד"ר אוסקר אמבון, מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת אמר בפנל רפואה שהתקיים כחלק מהוועידה, כי על ממשלת ישראל לקבוע עדיפות עליונה להבטחת תקציב לבניית מבנה למכון ההקרנות באופן מיידי, מאחר שהקמת המכון כבר אושרה "לא ייתכן כי פרויקט אושר על ידי משרד הבריאות והממשלה לא תמצא את הסכום הדרוש להבטחת התקציב להקמת המבנה בסך ארבעים מיליון שקלים. מדובר על חיי אדם ואיכות חיים של חולים הנאלצים לנסוע מרחקים ארוכים לקבלת טיפולים הנחוצים להצלת חייהם. לא ייתכן כי במדינה מתוקנת ימשיך להתקיים פער בנגישות לשירותי רפואה בין המרכז לפריפריה" אמר ד"ר אמבון.

עוד ציין ד"ר אמבון, כי דרך תרומות אפשרי לקבל חלק מהתקציב אך לא את כולו, וכי למען רכישת המכשור המיוחד ישנו צורך בגיוס נוסף של עוד 20 מיליון שקלים. ד"ר אמבון אמר, כי ניתן לפרוס את התשלום עבור הרכישה על פני חמש שנים, אך ישנה דחיפות בהבטחת הסכום לתחילת בנייה כי אין אפשרות לצאת במכרז לבנייתו בלו הבטחת המימון הממשלתי.

לשאלה האם ניתן להקים המבנה באמצעות גורמים פרטיים, אמר ד"ר אמבון, כי מבחינתו הכל אפשרי אך הממשלה מעמידה הגבלות רגולציה "המטרה שלנו הינה לקדם שירותי בריאות לחולי הסרטן בטיפולים הקשים במחלה, נקבל כל החלטה של הממשלה, אך חייבים שהמימון יעבור לאישור תחילת עבודת הבנייה שגם היא תארך זמן. בכל יום שעובר נוסעים מאות מטופלים מהגליל מרחקים ארוכים עד לטיפול וזה בלתי מתקבל על הדעת" אמר ד"ר אמבון.

פרופ' שוקי שמר, יו"ר מועצת המנהלים באסותא אמר בפנל כי הקמת הפקולטה לרפואה בגליל, הסכמים חדשים עם הרופאים, תמריצים לפריפריה ופעילות של ראשי ראשויות בגליל תביא להבאת כח אדם מיומן וקידום האזור. עוד הציע פרופ' שמר, כי ראשי הרשויות בכל הארץ יחלו בפרויקטים מקדמי בריאות בקהילה, ספורט ואכילה נכונה, כבר בגנים ובתי הספר ובכך לקדם דור בריא יותר.

עוד השתתפו בפנל: פרופ' רן טור-כספא- דיקן הפקולטה לרפואה בצפת, אהרון ולנסי- ראש מועצה אזורית הגליל העליון ויו"ר פורום אשכול גליל מזרחי וד"ר מסעד ברהום- מנהל בית חולים גליל מערבי.

ועידת הגליל ה- 6, בראשות המשנה לרה"מ והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום נפתחה בנהריה במעמד נשיא המדינה ובהשתתפות ח"כים, ראשי רשויות מהגליל, מנהלי בתי חולים, תעשיינים ועוד.

המשנה לרה"מ, השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום אמר בכנס: "גם השנה, בפעם השישית ברציפות אנו מקיימים את ועידת הגליל אשר מציבה את הגליל במרכז. אנו מציינים את ההכנות לקראת השנה השנייה של ביה"ס לרפואה בצפת ותוספת של 130 רופאים נוספים. צמצום פערי הבריאות בין המרכז והפריפריה. אנו ממשיכים במשך כל השנה להוביל וליזום פרויקטים אשר מחזקים את האזור ומציבים את הגליל כיעד מועדף למעבר של אוכלוסייה. נמשיך בכל המרץ לפעול להגשמת החזון של הבאת 300,000 מתיישבים נוספים לגליל בעשור הקרוב."