בעוד החברה הישראלית זועקת ברחובות ומביעה מיאוס מהמדיניות הקפיטליסטית של ממשלת הליכוד, שהגדילה את הפערים החברתיים ושחקה את מעמד הביניים, המשבר הנוכחי בענף החלב הוא דוגמה מצוינת לכשלון מדיניות השוק החופשי הפרוע של נתניהו, המעודד צמיחה תמיד רק אצל קבוצה אחת בחברה – בעלי ההון

כלים

למרות הצלחת ענף החלב, הוא פעל כל השנים מתוקף צו חירום שהוצא בשנת 1967, עובדה שיצרה בעיות רבות, שברובן היו צפויות להיפתר באמצעות 'חוק החלב' שנחקק בחודש מרץ השנה. חוק זה, שפעלתי לקדמו במסגרת ועדת הכלכלה של הכנסת יחד עם יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, ביקש בין השאר לעגן את הקריטריונים לקביעת מחיר המטרה, ובדרך זו להבטיח את רווחיות הרפתות.

בעקבות מחאת הקוטג' והביקורת הציבורית הקשה כלפי נתניהו, בחר רה"מ בפיתרון הקפיטליסטי הקלאסי, שרק יחריף עוד יותר את המצב החברתי– פתיחת השוק לתחרות פרועה, תוך כדי פגיעה בחוליה החלשה בשוק החלב – הרפתנים.

החלטה זו יכולה לאותת גם למחאות החברתיות האחרות על רצינות כוונותיו של נתניהו. הוא לא נאבק בטייקונים – הוא המציא אותם. על הכוונת שלו לא נמצאים הקרטלים החזיריים, יצרניות מוצרי החלב ורשתות השיווק, שרעבתנותם היא זו שהקפיצה את מחירי החלב. הוא נטפל דווקא לרפתנים – אנשים עובדים, מעמד הביניים, החוליה החזקה בפריפריה החלשה.

החלטת נתניהו היא 'תעודת פטירה' לכ-200 רפתות שייצטרכו להיסגר, הפסדים של מיליוני ש"ח ופגיעה נוספת בתעסוקה באזור הפריפרייה. מעבר לבשורות קשות אלו, עבור הצרכן הישראלי צעד שכזה גם לא יוריד בהכרח את המחיר אותו מבקש נתניהו להפוך לתחרותי.

חלק מהישראלים יוכלו אולי בטווח המיידי להנות מגבינות מיובאות מוזלות, אולם בטווח הרחוק לא ישתנה כלום, אלא רק להפך. שוק החלב ימשיך להתנהל באופן מעוות: ללא תוואי מסודר שיוריד בוודאות את המחירים לצרכן וללא פיקוח ממשלתי הנחוץ להתמודדות רצינית מול הכוחות שמקפיצים את המחיר באמת.

אז נכון, בינתיים נבהל נתניהו מהלחץ הציבורי והצודק של הרפתנים ובישיבת הממשלה האחרונה החליט לדחות את ההצבעה על אימוץ מסקנות 'ועדת קדמי'. אולם, הלקח של כולנו מסיפור זה הוא שאסור לסמוך על נתניהו יותר. במבט רחב יותר אפשר לומר כי המחאה החברתית המתרחשת בשבועות האחרונים בחברה הישראלית תיזכר כסיומה של המהפכה הקפיטליסטת של בנימין נתניהו.

הקפיטליזם היא הדת של נתניהו ואדם לא זונח את דתו. אני מאמין כי זוהי סיומה של המדיניות שנתנה לעשירים בתקווה שהרווחה תטפטף למטה. אולם כדי שהמציאות תשתנה צריך גם שינוי פוליטי שיתלווה אליו והוא יגיע בקרוב, בזה אין ספק.

שורה תחתונה - חשוב שנזכור בסופו של דבר כי הפגיעה במעמד הביניים תיפסק והצדק החברתי אותו כולם דורשים היום יהפוך למציאות - רק אם נשנה את תפיסת העולם והשיטה הקפיטליסטית בניהול החברה והכלכלה בישראל.

הכותב הוא ח"כ עמיר פרץ (עבודה)