בסקר שנערך לאחרונה עלה כי כמחצית מהישראלים נמצאים באוברדרפט בחשבון הבנק שלהם, כשנשאלו מי לדעתם אחראי לכך השיבו 39% מהנשאלים כי המדיניות הכלכלית של הממשלה זו שגרמה לכך, -34% טענו שאנשים שנמצאים באוברדרפט מוציאים מעבר ליכולות שלהם בעוד 11% האשימו את הבנקים

כלים

1542 משפחות פנו לפעמונים מתחילת שנת 2012 בבקשה לסיוע וליווי כלכלי, בעוד מחציתם נקלטו והחלו בהליך הליווי. הנתונים הגבוהים מעידים על עלייה של כ-50% בפניות של משפחות מאז השליש האחרון של שנת 2011. כמו כן, במשך השליש הראשון של 2012, סיימו 173 משפחות את הליווי שניתן ע"י מערך המתנדבים המתמחים בנושאים הרלוונטיים. ו- 406 מתנדבים חדשים נקלטו מתחילת השנה.

שואלים למה? מחקר חדש שנערך ע"י מכון המחקר כלים שלובים, בחן את עמדות הציבור בנושא התנהלות כלכלית של משפחות בישראל. המחקר שנערך באמצעות סקר אינטרנטי בו לקחו כ-500 איש.

בסקר שנערך לאחרונה עלה כי כמחצית מהישראלים נמצאים באוברדרפט בחשבון הבנק שלהם, כשנשאלו מי לדעתם אחראי לכך השיבו 39% מהנשאלים כי המדיניות הכלכלית של הממשלה זו שגרמה לכך, -34% טענו שאנשים שנמצאים באוברדראפט מוציאים מעבר ליכולות שלהם בעוד 11% האשימו את הבנקים.

בתקופה האחרונה עולות טענות כי יוקר המחיה בישראל גבוה הרבה יותר ממדינות מפותחות אחרות. 81% מהמשיבים סבורים כי הממשלה יכולה להשפיע במידה רבה על יוקר המחיה, ו-98% טענו שביכולתה להשפיע במידה כלשהיא בין אם היא בינונית או מועטה.

כשנשאלו מה יכול להוזיל את יוקר המחייה, השיבו 14% כי לצרכן הישראלי יש כוח להשפיע באמצעות חרם צרכנים, לעומת 27% שטענו כי אחריות הממשלה לפקח על המחירים, 28% טענו שניתן להשפיע באמצעות הפחתת הריכוזיות.

74% מהמשיבים בעלי חסכון פנסיוני, בעוד ששיעור בעלי החיסכון הפנסיוני עולה באופן מובהק ככל שהגיל וההכנסה עולים (ההבדל בין גברים לנשים אינו מובהק סטטיסטית). כמו כן, נשים יודעות הרבה פחות מגברים מהו גובה הקצבה הצפויה.

מחקרים מראים כי משפחה ישראלית ממוצעת מוציאה בחודשי הקיץ והחופש הגדול כ-8000 שקל מעבר להוצאות הקבועות שלה, רק 30% מהמשיבים חוסכים מראש לקראת ההוצאות הנוספות הצפויות לקיץ.

80% מהישראלים טוענים שהמחאה החברתית לא יצרה שינוי במצבם הכלכלי, בעוד רק 7% סבורים שהמחאה שיפרה את מצבם, ו-4% טענו שהמחאה פגעה במצבם הכלכלי.

אוריאל לדרברג מנכ"ל פעמונים: "אחרי מחאת הקיץ חלה עלייה במודעות, ואנשים מבינים שהצורך לחירות מגיעה גם עם לקיחת האחריות האישית, שהיא הרבה מעבר לעליית המחירים במשק. כמובן שמדובר בתהליך של התבגרות והוא עדיין לא מופנם עד הסוף, אנשים ממשיכים להפנות את הבעיות כלפי חוץ ולא פנימה. ממצאי הסקר מלמדים אותנו שיש פער בין ההכרה אצל המשפחות החיות בחוסר איזון כלכלי לבין הידע שלהם בתחום הכלכלי וכן להתנהגותם הצרכנית".

ארגון פעמונים הוקם בשנת 1997 במטרה לסייע למשפחות הנמצאות במשבר כלכלי לעלות על דרך המלך, להעניק להם כלים למיצוי יכולת ההשתכרות, ניהול תקציב מאוזן ופתרון בעיות כלכליות. עד היום הצליח פעמונים לסייע לאלפי משפחות אשר קיבלו תמיכה וליווי ממתנדבי הארגון ובזכותם יצאו לעצמאות כלכלית. כעת, אלפי משפחות נוספות מלוות על ידי הארגון, בדרך לשיקום כלכלי.