במשפחות חרדיות, המתאפיינות בריבוי ילדים, סכנת היפגעות ילדים גדולה יותר מאשר במשפחות חילוניות או דתיות/מסורתיות, זהו אחד מממצאי מחקרה של ד"ר ליאת קורן מן המחלקה למנהל בריאות, הפקולטה למדעי הבריאות, במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון

כלים

המחקר מתמקד בהבנת העמדות, האמונות וההתנהגויות בקרב אימהות חרדיות כגורמים המשפיעים על היפגעות ילדים. בממצאי המחקר נמצאו הבדלים מובהקים ומשמעותיים במידת הידע, באמונות, בעמדות ובהתנהגות של אימהות מן המגזרים השונים כלפי בטיחות ילדים. אחוז האימהות שדיווחו כי ילד מתחת לגיל 9 יכול לחצות כביש לבד היה 9.1% בקרב החילוניות, 16.2% בקרב הדתיות/ מסורתיות ו- 22.2% בקרב החרדיות. אחוז האימהות שדיווחו כי ילד מתחת לגיל 5 יכול לשהות רגעים ספורים באמבטיה ללא השגחה היה 24.5% בקרב חילוניות, 38.2% בקרב דתיות ו- 50.0% בקרב חרדיות. כמו-כן אימהות חילוניות הראו מיקוד שליטה פנימי בשכיחות גבוהה יותר מאשר אימהות מסורתיות/ דתיות או חרדיות.

המחקר התקיים באמצעות שאלון שהועבר ל – 222 אימהות לילדים מן המגזרים השונים - החרדי, המסורתי/דתי והחילוני במרפאות קופ"ח מכבי (4 סניפים) ובבי"ח "ביקור חולים". השאלון הכיל שאלות ידע, אמונות, עמדות והתנהגות בנושא בטיחות באמבטיה, במטבח, נגישות לתרופות, חומרי ניקוי, שקעי חשמל וחלונות, מיקוד שליטה ומקורות מידע בנושא בטיחות ילדים.

מסבירה ד"ר קורן: "החברה החרדית, המנהלת את אורח חייה תוך הקפדה על ההלכה הי הוד ית, היא חברה שמרנית, סגורה מבחירה, כדי לשמר את הערכים שלה מול העולם החיצוני. פגיעות בלתי מכוונות הן גורם מרכזי בהגעה למיון, באשפוז ובתמותה של ילדים וצעירים. במחקרים נמצא קשר בין תאונות בית לגורמי סיכון שונים: מספר ילדים במשפחה, מצב סוציו-אקונומי וחוסר השגחה הורית. הדרך היעילה ביותר לצמצם את מספר תאונות הבית היא על-ידי תכניות מניעה. חשוב מאוד לחדור לחברה זו עם מסרים המתאימים לתרבות שלה וממקורות מידע המקובלים עליה בנוגע להיפגעות ילדים, על מנת לשנות את הידע, האמונות וההתנהגות של האימהות בנושאי בטיחות ילדים".

ממצאי המחקר הוצגו לאחרונה בכנס מדעי בנושא פגיעות וטראומה בילדים בישראל שקיים ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים ומשרד הבריאות, במטרה לקדם את נושא "בטיחות הילדים">בטיחות הילדים בישראל.