poision_fox_smallניצחון קטן לטבע: בית משפט השלום בקריות גזר לאחרונה על עופר וילדר, חקלאי מאזור בת שלמה, קנס של 10,000 שקלים וסכום כפול מכך על תנאי למשך שנתיים, לאחר שנמצא אשם בהרעלת חיות בר, עקב נזקים שנגרמו לכרמי הגפנים שלו. השופטת אורית קנטור השתכנעה באשמתו של הנאשם לאחר שפקחי רשות הטבע והגנים הציגו בפניה ראיות רבות, אשר קושרות את החקלאי להרעלות שבוצעו במטעיו מעל לכל ספק סביר, וזאת למרות שהחקלאי עצמו הכחיש את המעשה.

האירוע עצמו התרחש לפני כשלוש וחצי שנים, כאשר ביוני 2007 התקבל במוקד הדיווח של רשות הטבע והגנים מידע מתושבי בת שלמה אשר יצאו לטייל עם כלביהם אשר הורעלו למוות, כנראה ממימי נחל תות. פקחי רשות הטבע והגנים יצאו במהרה לסריקה באזור, אך מהר מאוד הבינו שלא מימי הנחל הם הגורם להרעלה: הפקחים מצאו פיתיונות מגוונים: לחם, פירות ומזון כלבים ייחודי, שעליהם חומר החשוד כרעל מסוג טמיק- אחד מהרעלים המסוכנים ביותר הקיימים כיום בחקלאות ושהשימוש בו מותר אך ורק בתנאים מחמירים ותחת מגבלות קפדניות (כמו החדרת הרעל לקרקע ולא פיזורו). הפקחים איתרו גם חיות בר מתות: תנים, חזיר בר ושרידים של צבי ארץ ישראלי. ממצאים דומים התגלו בסריקה שנעשתה בחלקות נוספות של החקלאי, ובצו חיפוש שבוצע במחסניו של וילדר נמצא גם הרעל, שכאמור הוחזק בניגוד לחוק וללא כל היתרים וכמות מזערית ממנו יכולה לקטול גם בן אדם. בנוסף נחקר החקלאי על ידי חוקרי מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, שהגישה כתב אישום כנגד החקלאי. השבוע, שלוש וחצי שנים לאחר המעשה, גזר בית המשפט את עונשו של וילדר, לאחר שהשופטת קבעה בהכרעת הדין, שניתנה לפני מספר שבועות, כי הראיות הנסיבתיות אשר הובאו בפניה הביאוה למסקנה הגיונית אחת ויחידה, לפיה הנאשם הוא זה שפיזר את הפיתיונות המורעלים וכי כתוצאה מכך הורעלו בעלי החיים אשר נמצאו בשני האתרים.

בן רוזנברג, אקולוג מרחב כרמל של רשות הטבע והגנים, ששימש בזמן האירוע כפקח האזורי ברמות מנשה: "לחקלאי 2 חלקות שונות ובשתיהן מצאנו פיתיונות מורעלים מפוזרים על פני הקרקע. הפיתיונות פוזרו על גבי פיסות לחם, פירות ואפילו אוכל לכלבים, במקום נמצאו שרידי חיות בר שונות מתות: צבי א"י, חזיר בר ותנים רבים- כאשר למעשה רק חזירי בר גרמו לו לנזק בחלקה, מה שמראה שוב עד כמה הרעלות אינן יעילות לפתרון נזקי חקלאות. אני מקווה שהמסר יעבור לשאר החקלאים באזור- הרעלת חיות בר מחטיאה את המטרה!"

גל אריאלי, מנהל אגף חקירות ומודיעין ברשות הטבע והגנים: "הרשעה זו חשובה מאוד במלחמתנו בתופעה המכוערת של הרעלות בעלי חיים. לצערנו לעיתים רבות קיים קושי במציאת ראיות משפטיות חזקות הקושרות את החקלאי לרעל שפוזר בחלקתו ומצביעות כי הוא זה שגרם למות חיות הבר- מעל לכל ספק סביר. במקרה הזה העבודה המקצועית של פקחי וחוקרי רשות הטבע והגנים הובילה למציאת מספיק ראיות ולהרשעתו של החקלאי, אך ברור לנו שיש צורך לשנות גם את החוק על מנת שייתן בידינו כלים נוספים להתמודד עם ההרעלות, שרובן נגרמות על רקע של נזקי לחקלאות שגורמות חיות הבר. אני בטוח שלולא ההרשעה היינו רואים את תופעת ההרעלות גוברת באזור זה."

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "יש צורך בשינוי מערכתי ביחס של מדינת ישראל לנושא ההרעלות אשר פוגעות בחיות הבר, לרבות במינים נדירים, ועלולות בהחלט להוביל גם לפגיעה קטלנית בבני אדם. רשות הטבע והגנים משקיעה מאמצים ומשאבים רבים בטיפול בהרעלות ולאחרונה הגישה דו"ח מקיף בנושא לכנסת. הפתרון האמיתי הוא באיחוד כוחות של כלל הגורמים המשפיעים, תוך עדכון החקיקה והתקנות הקיימות לשימוש בחומרי הדברה מסוכנים, שיפור האכיפה כנגד מי שמחזיק בחומרים אלו ללא רישיון, טיפול מקיף בסניטציה (ניקיון הסביבה) ומתן מענה לחקלאים אשר סובלים מנזקים שגורמות חיות בר ליבולם. צו השעה קורא לכולנו להתאחד סביב פעולת הצלה מיידית, שכן מה שנאבד היום לא נוכל להשיב מחר."