כלים

הקרמיקה שלא הכרתם: ארנבים עם כפתורים, דובים תפורים, כלי הגשה פונקציונלים יחודיים, אקווריום עם מדרגות, תבנית פרמידה, תחנת כח ובבושקות, הם רק חלק מאוסף מרהיב וחדשני של עיצובים קרמיים שיצרו סטודנטים לעיצוב תעשייתי בשנקר, אשר יוצגו בתערוכה בשם "ניסוי כלים/עיצוב קרמי" שתפתח ביום ראשון הקרוב 25 במרץ

ביום ראשון הקרוב 25 במרץ, תפתח בגלריה "לורבר" בבי"ס לעיצוב שנקר שברמת גן, תערוכה בשם "ניסוי כלים / עיצוב קרמי", בה יוצגו עבודות משלוש השנים האחרונות של סטודנטים בקורס לעיצוב קרמי, מהמחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר.

כאשר ניתן לסטודנטים הידע 'כיצד'להשתמש בצורה מגוונת בחומר הקרמי יחד עם החופש ליצור, התוצאות הן אכן מרהיבות ולא פחות מכך חדשניות. בין העבודות מגון רחב של כלים פונקציונלים הן להגשה והן לשימושים שונים נוספים, כמו אקווריום עם מדרגות בעיצובה של רינת עלימה, תבנית לעוגת פרמידה של אורית דולב, פסלי משחק ועוד.

ביצירות נוספות נעשה שילוב יוצא דופן של חומרים נוספים כדוגמת כפתורים (בארנבים של רותם אגמון), חוטים (בדובי הצעצוע של נועה פז), עץ (בקנקן של טל לוי ובמנורות של נדב גולדנברג), בדים (בבבושקות של סשה ליקיין), כד שחציו שזירה של דנה שטרן,כל אלה כמובן משולבים יחד עם הקרמיקה.

אוצרת התערוכה רוית לצר מסבירה כי, "עיצוב קרמי עכשווי משלב בין שפת העיצוב, תהליכי עבודה מסורתיים ושימוש בטכנולוגיות חדשות. העיצוב הקרמי נע בטבעיות בתפר בין עיצוב לאמנות, מבקש לרדת לעומקם של הרגלים תרבותיים, לבחון ערכים אנושיים שונים ולצקת אותם אל תוך המוצר הקרמי. “

הנושאים בהם עסקו הסטודנטים בכל אחד מהסמסטרים אפשרו דיון ערכי וחופש הבעה יצירתי נרחב: "חפץ ישראלי", "מודולריות", "כלי ארכיטקטוני", "אובייקט/תרבות/טכנולוגיה", ו"מיכל מקומי". השאיפה היתה שהסטודנטים ינצלו את הידע הטכני הנרכש ואת המסגרת התיאורטית של הקורס לאמירה אישית, הבעת עמדה וניסיון למתוח את גבולות החומר, יבקשו לשאול שאלות, לצטט בחוכמה ולעצב בסופו של דבר אובייקט אשר לצד עיצוב בעל ערך ישקף את עולמם הפנימי ואת תחומי העניין שלהם בתוך הקשרים מקומיים, חברתיים ותרבותיים.

על מנת לעצב בחומר הקרמי יש להבין את טבעו ותכונותיו ואת תהליכי העבודה בו. סטודנטים בשנה השנייה ללימודיהם במסגרת הקורס לעיצוב קרמי, חווים מפגש ראשוני עם שיטות הייצור הקרמי התעשייתי הקיימות מאז המהפכה התעשייתית במאה ה-19 ואשר עדיין רווחות בתעשייה.

בשנקר מציינים כי בשנים האחרונות מופנים משאבים רבים באקדמיות לפיתוח וקיום מעבדות דיגיטליות על חשבון סדנאות שונות, כך שסטודנטים ומעצבים רבים עברו לשימוש בלעדי באמצעי עיצוב דיגיטלים ואיבדו מערך שלם של ידע חומרי. הקורס לעיצוב קרמי הוא בין הקורסים היחידים בלימודי העיצוב התעשייתי בו מתנסים הסטודנטים לא רק עם תוכנות תלת מימד וחומרים ממדלים, אלא גם עם תהליך עיצוב וייצור חומרי שלם: מעיצוב ופיתוח רעיון, דרך בניית מודלים מחומרים שונים, יצירת תבניות גבס רב פעמיות, יציקות קרמיות, טיפול בפני השטח, שריפת היציקות ועד המוצר הסופי. על מנת לאפשר לסטודנטים להפוך למעצבים בעלי ידע נרחב, הן תיאורטי והן מעשי, יש למצוא את הדרך לשלב בין הידע הדיגיטלי/וירטואלי לבין החומרי/ממשי.

"חוסר נאמנותם של המעצבים התעשייתיים לחומר מסוים מביא עימו נקודת מבט ושפה צורנית חדשות ובלתי תלויות בהגדרות הקרמיות המסורתיות. השימוש בתוכנות תלת מימד מציב אתגרים חדשים בתחום העיצוב הקרמי ועם זאת אינו מייתר את הצורך במידול תלת מימדי ובהבנה חומרית נרחבת להשלמת העיצוב ולחיבור חכם בין יתרונות התוכנות למיומנותו החומרית של המעצב", מסבירה רוית לצר, אוצרת התערוכה.

"נגישותם וזמינותם של החומרים הקרמים, מחירם הנמוך יחסית של הציוד הנדרש וחומרי הגלם וכן יכולת התפוצה הרחבה של המוצרים עונים לצורך ולרצון ההולך וגובר לביטוי אישי לצד היצור התעשייתי. מעצבים רבים נמשכים לעצב בחומר הקרמי המאפשר עצמאות ביצירת סדרות קטנות, אישיות, בעלות תכנים וערכים שונים שאינם בהכרח שימושיים", מסכמת לצר.

התערוכה "ניסוי כלים/עיצוב קרמי", תוצג בגלריה "לורבר" בשנקר, רח' ידע עם 8, רמת גן, בין התאריכים 25-30 למרץ 2012, בשעות 10:00-21:00. אוצרת התערוכה רוית לצר.

ארוע הפתיחה יתקיים ביום ראשון 25 למרץ בשעה 17:00.

לינק לתמונות (צילומים של תמי דהן וסשה פליט):

http://www.flickr.com/photos/65100732@N02/sets/72157629225601232/