בחודש ינואר 1991 במלחמת המפרץ הראשונה, נחתו טילים על ישראל. החשש היה משיגור טילים כימיים וכחלק מההתגוננות חילקו מסכות אב"כ והורו לאטום את החדרים בניילון ודבק. (מה הקשר למתכון לחזרת? בהמשך תבינו)

כלים

אשתי ניילנה פתחים בחדר שיועד להיות "החדר האטום" בבית הוריה. אביה הסביר לה שעבודתה מיותרת שכן הם מתכוונים לחיות כרגיל בלי להיכנס למרחב מוגן וכמובן לא לשים את מסכות האב"כ. ההסבר היה פשוט: " היטלר והגרמנים לא הצליחו לחסל אותנו וגם סאדאם חוסיין לא יצליח". ארצ'יק ולובה בנדט היו לוחמי פרטיזנים במלחמת העולם השנייה . הם הצטרפו לפלוגה ה- 51 בגדוד "שצ'ורס" ולחמו ביערות שבאזור סלונים.

בזמן מלחמת המפרץ, כשנשמעו האזעקות, חמי נהג להתקשר אלינו כדי לוודא שאנחנו, עם ילדינו שהיו אז בני שלוש וחמש, נמצאים בחדר האטום עם מסכות . מיותר היה לשאול אותם מה הם עושים, הם חיו חיים שגרתיים - לא מרחב מוגן ולא מסכות.

התקפות הטילים הסתיימו קצת לפני פורים של שנת 1991, וחמי וחמותי התחילו בהכנות לפסח. החלק המרכזי של ה"הכנות לפסח" היה ייצור בכמות תעשייתית של חזרת, מה שמכונה באידיש "חריין" .

ערב אחד הגענו לבקר אותם בביתם. דפקנו בדלת, צלצלנו בפעמון – לא הייתה תשובה, לרגע דאגנו. בכל זאת שני אנשים בגילאי 70+ לא בריאים במיוחד.

כעבור זמן נפתחה הדלת ולפנינו ראינו מחזה הזוי למדי – זוג קשישים חביבים ניצבים מולנו כשהם חבושים מסיכות אב"כ. מצב החרום והמלחמה, הסתיימו כאמור בחודש הקודם. "היינו במטבח , מעבד המזון פעל ולא שמענו את הצלצול" הם אמרו.

"למה אתם חובשים מסיכות אב"כ ? " שאלנו בתדהמה מהולה בדאגה כשאנחנו עומדים להתפקע מצחוק . "אהה", הם אמרו, "אנחנו מכינים חזרת, ומצאנו שהדבר היעיל ביותר נגד הצריבה בעיניים והריח החריף בזמן העבודה הוא המסכות הללו - למה אתם שואלים ?".

אר'ציק בנדט נפטר בגיל 90 וקצת. ערב לפני מותו עוד קרא את עיתון "הארץ", צפה בתכניות בערוץ 8, ובודאי גם דפדף באחד ממאות ספרי ההגות והפילוסופיה שהיו בביתו. לובה בנדט שתחייה חיים טובים וארוכים, נמצאת בבית אבות ומתפקעת מצחוק בכל פעם שאנחנו מזכירים לה את הסיפור הזה.

מתכון חריין - חזרת וסלק (שימו לב לדיוק שבהוראות ההכנה)

מצרכים

300 גר' סלק

100 גר' שורש חזרת

1 כף סוכר

מיץ מלימון אחד

אופן ההכנה

מבשלים את הסלק עד שניתן לנעוץ בו מזלג, מוציאים מהמים, מצננים ומקלפים.

חובשים מסיכת אב"כ -

קולפים את החזרת ומגרדים על פומפייה דקה,

טוחנים במעבד מזון את הסלק, מוסיפים את החזרת ושאר חומרי הטעם ומאכסנים בכלי סגור במקרר.

מסירים את מסיכת האב"כ.

הכותב הוא יונתן פרנקל, יחסי ציבור ותקשורת שיווקית MופרAת