כלים

בכירי אמני ישראל תרמו יצירות לתערוכת מכירה מיוחדת, למען המכינה הערבית הנפתחת בשנקר. היצירות המרהיבות יימכרו על מנת לממן יוזמה חדשה היוצאת לדרך במחלקה ללימודי חוץ בשנקר: מכינה קדם אקדמאית מסובסדת (החל מ- 250 ₪!), ראשונה מסוגה בישראל, שמטרתה להנגיש לראשונה את לימודי העיצוב והאמנות בישראל גם לצעירי החברה הערבית, שעד כה נתקלו בקשיים כמעט בלתי אפשריים בניסיונותיהם להשתלב בתחומים אלו. במכינה החדשה צעירים ערבים יוכלו להנות מקורס "מכינה" מרוכז, אשר יכין אותם ללימודי אמנות ועיצוב במוסדות האקדמיים המלמדים בעברית. נשיאת שנקר, פרופ' יולי תמיר: "הגיע הזמן לסיים את הדרת הערבים מתחומי העיצוב והאמנות"

דיוקן של אישה רעולת פנים, ילד "שאהיד", סיגריות כאמל, חסידות בדרך הביתה, דיונה כחולה ועוד יצירות מרהיבות של אמנים ישראליים מוכרים, משרטטות פסיפס מזרח תיכוני ייחודי בתערוכת מכירה מיוחדת, שתתקיים בגלריה שלוש בימים שלישי ועד שבת ה-11-15 בספטמבר 2012. כ-60 אמנים ישראליים מכל הדתות, יציעו את יצירותיהם ועבודותיהם למכירה, לטובת מימון המכינה החדשה לדוברי ערבית בשנקר. בתערוכה יוצגו מגוון רחב של עבודות בתחומי העיצוב והאמנות: אופנה, עיצוב, פיסול, ציור וצילום.

רשימת האמנים המשתתפים בתערוכת המכירה:

אתי אברג'יל, לארי אברמסון, לאה אביטל, יונתן אולמן, גלעד אופיר, גליה אורי, דן אורמיאן, מתן אורן, עילית אזואלי, עפרה אייל גור אריה, אריאל אסאו, רימא ארסלנוב, אניסה אשקר, שולמית באומן, אליהו אריק בוקובזה, דוראר בכרי, הילה בן ארי, אלה בן עמי, עידו בר אל, עדי ברנדה, לילך בר עמי, יסמין ברקני רוזנטל, יונתן גולד, אורי גרשוני, אלי דינר, נטע הראל, גלי ו' חכמון, מאשה זוסמן, נטליה זורבובה, שי זילברמן, קרן זלץ, פהד חלבי, נורית ירדן, ארז ישראלי, סיגלית לנדאו, איציק לבנה, רועי מורדכי, אורלי מייברג, בתיה מלכא, אבי סבח, אסף עברון, לירז פאנק, אבישי פלטק, רפי פרץ, מירה צדר, שי צורים, זויה צ'רקסקי (Zoya Cherkassky), רועי קופר, מחמוד קייס, עפרית קינר, גבריאלה קליין, איתי קמינר, עוזי קצב, הדס קרוק וענת שטיין, אברהם קריצמן, מיקי קרצמן, KLONE, תמרה ריקמן, לילך שחר, עתליה שחר וליהי תורג'מן.

העבודות ימכרו לציבור במחירים משתנים, ממחירים עממיים ועד ל- 25,000 ₪ לעבודה היקרה ביותר. תמחור העבודה נעשה על ידי האמנים עצמם, כאשר רק 40% מסכום המכירה ישולם לאמנים, ו- 60% יועברו לסיבסוד לימודי המכינה. עבודות שלא ימכרו יוחזרו לידי האמנים.

האמן פאהד חלבי, מסביר כי "החלטתי להשתתף בתערוכה כי אני רואה בתערוכה הזדמנות טובה לתמוך ולקדם אמנות במגזר הערבי, זו גם דרך לחשוף את האמנות שלי שמצטלבת במהות שלה עם נושאים מרכזיים שמעסיקים אותי בתוך החברה הערבית בישראל ובכלל". חלבי מציג בתערוכה "דיוקן של אישה" עבודה משנת 2010 בטכניקה של אקריליק ושמן על בד, בה מוצגת אשה רעולת פנים. היצירה תוצע למכירה ב-5,000 ש"ח.

פרופ' לארי אברמסון, מרצה בכיר במחלקה לאמנות בשנקר, מציע את יצירתו "יחיעם ב' מס.18" משנת 2009, בטכניקת שמן ואקריליק על בד, עבודה בגודל של 60X60 במחיר של 17,500 ש"ח.

דוראר בכרי, מציג בתערוכה שתי תמונות נוף ריאליסטיות מרהיבות, בטכניקה של שמן על בד, "גליל" ו-"נוף מעל הכנרת" שיצר השנה, 2012, "אני משתתף בתערוכה זו כי אני באמת מאמין שחשוב לתמוך בכל הצעירים המעוניינים ללמוד אומנות, זה תחום חשוב בתרבות המקומית "הישראלית/פלסטינית", מה גם שאני באתי מעכו ואני מאוד מודע לקשיים הכלכליים והלחץ החברתי בחברה הערבית שגורם להמון צעירים מוכשרים לברוח מתחום האומנות, כי החברה הערבית לא מאמינה שניתן להתקיים מאומנות, וחיי מוכיחים שהחברה טועה ואני משקיע המון מזמני בלימוד ילדים וצעירים שכן ניתן להתקיים בכבוד מאומנות." עבודותיו של בכרי יוצעו למכירה בעלות של 8,000-8,500 ש"ח.

נטליה זורובובה, שבאה מרקע של מורה לציור לילדים בדואים בנגב, ורואה חשיבות רבה בעשייה למען שילוב המגזר הערבי בתחומי האמנות בארץ, מביאה לתערוכת שלוש מיצירותיה הצבעוניות מהשנה הנוכחית: "יהודה הימית 1" במחיר 3,400 ש"ח, עבודה בטכניקה של עפרונות על נייר, יצירה נוספת בשם "חוף עג'מי" בטכניקה של עפרונות צבעוניים, בעלות של 2,650 ש"ח, ואת היצירה "מי הרג את אח שלי", יצירה מרגשת במחיר 12,000 ש"ח.

זורובובה מסבירה כי "הסכמתי להשתתף בפרויקט כדי לתמוך בבני הנוער הערבים. אני גרתי בנגב 7 שנים ולימדתי ילדים בדואים והערבים לצייר. הם היו תלמידים ותלמידות הכי גדולים ומוכשרים שלי. אני מעונייינת מאוד שבני הנוער במגזר הערבי, יהיו מסוגלים ליישם את כישוריהם בתחום האמנות ועיצוב", מסכמת זורובובה.

עפרה אייל גור אריה, מציגה בתערוכה ארבע עבודות: "נמר", "כאמל", "שאהיד" ו"הלבנת פנים" כולן יצירות בטכניקה של אקריליק על בד, במחיר 1,500-2,000 ש"ח. לדברי גור אריה, "כל הדיירים בחבל הארץ הזה נאלצים לברר את מיקומם בה שוב ושוב. השאלות על הגבולות המדיניים, פוליטיים, חברתיים ומוסריים לא מפסיקות להישאל והאומנות היא טריטוריה המאפשרת בירור, חשיפה וחיפוש."

האמן אבי סבח, הצטרף לתערוכה מתוך תחושת הזדהות, "אני רואה חשיבות גדולה בפרויקט מכיוון אישי. הגעתי לאקדמיה לאמנות ממקום מרוחק שהחשיפה בו לא היתה גדולה. זה התפתח בי כצורך אישי והיה קשה לראות ולחוות מרחוק. אני יודע שיש צעירים ממסגרות מרוחקות יותר ומאפשרות פחות, ואם אני יכול באופן כלשהו להיות חלק מפרויקט שמקל עליהם אז אני שמח." סבח מציג יצירה אחת בתערוכה בשם "מטען" עבודת שמן על נחושת בקוטר של 50 ס"מ, במחיר של 10,200 ש"ח.

60% מההכנסות, כאמור, יועברו לטובת מימון פרוייקט המכינה למקצועות האמנות והעיצוב לדוברי ערבית בישראל.

תערוכת מכירת יצירות אמנות - ימים שלישי ועד שבת ה-11-15 בספטמבר 2012, גלריה שלוש, רחוב מאז"ה 7, תל אביב. אוצרת התערוכה עפרית קינר. הכניסה חופשית, הציבור מוזמן.

לאתר התערוכה: http://ext.shenkar.ac.il/portfolio/

המכינה הערבית של היחידה ללימודי חוץ בשנקר

מכינה קדם אקדמית נפתחת במחלקה ללימודי חוץ של "שנקר", במטרה לסייע לערביי ישראל להשתלב באקדמיה גם בתחומי העיצוב (לרבות עיצוב אופנה) והאמנות. שנקר מנהלת בימים אלו מגעים עם המכללה בנצרת, במטרה להרחיב את פעילות המכינה גם לנצרת בשנה הבאה.

"למעלה מחמישית מאזרחי ישראל אינם מיוצגים כראוי בהכשרה המקצועית ללימודי עיצוב ואומנות המצב הזה חייב להשתנות. המכינה החדשה תהיה צעד ראשון בדרך ארוכה לצמצום פערים והגברת שיתוף אזרחי ישראל הערבים בפריחה העיצובית והאומנותית שחווה החברה הישראלית." אומרת פרופ' יולי תמיר, נשיאת שנקר.

"אנחנו מעוניינים להעניק לסטודנטים הערבים את כל היתרונות הדרושים להם כדי להשתלב בתחום במסגרת קבוצתית, הומוגנית ותומכת המודעת לצרכים הייחודיים. תוכנית הלימודים במכינה עוצבה במטרה לסייע לדוברי ערבית להכיר את תחומי הידע הנדרשים ואת המונחים המקצועיים בשפה העברית." אומר עודד חי, ראש המחלקה ללימודי חוץ בשנקר.

מדובר בתוכנית הכנה בת ארבעה חודשים לצעירים מהחברה הערבית השואפים להתקבל ללימודים גבוהים בבתי ספר לאמנות ועיצוב. במהלכה ייחשפו הצעירים ל-250 שעות הוראה בתחומי העיצוב והאמנות השונים כשהם נהנים מסגל הוראה מקצועי ומליווי אישי. תוכנית הלימודים נבנתה במטרה להעניק למשתתפים דוברי הערבית נקודת פתיחה שוויונית יותר במבחני הקבלה ולהקל על השתלבותם בלימודים במוסדות אלו.

שכר הלימוד במכינה מסובסד- שכר לימוד פרוגרסיבי על בסיס צורך כלכלי החל מ- 250 ₪ דמי השתתפות עבור חומרים עד 4,000 ₪ במקרה של רקע סוציו-אקונומי גבוה.

מנהלת התוכנית, עפרית קינר, מסבירה כי: "הצבנו לעצמנו מטרה להכשיר יותר מעצבים ערבים בתחומים שונים שיאפשרו לתרבות הערבית להשתלב במרחב התרבותי של מדינת ישראל. לעיצוב יש כוח והוא יכול לשנות ולבנות גשרים מעל פערים תרבותיים. המסגרת הייחודית תאפשר לדוברי ערבית כקבוצה להעצים זה את זה ולהתגבר יחד על פערי השפה."

בין המרצים במכינה: אניסה אשקר, היתאם חדד (בוגר המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר), אחמד חרוף, עוזי קצב, עודד קורח, ארז עמירן, שירלי גילת רובינס, גילי גולן סהר ועפרית קינר.

Tags:
Show other tags