מנכ"ל התמ"ת שרון קדמי: "אנחנו מעוניינים להוריד חסמים בירוקרטים ולהפחית מכסים. חלק יאבדו את עבודתם, חלק מהעסקים יסגרו, וחלקם יהפכו ליבואנים. לא ניתן לרצות את כולם"

"הועדה בראשותי תטפל בריכוזיות ובתחרותיות במשק על ידי חקיקה, עד לכדי התערבות גסה בשיקולי הסחר והשיווק של הרשתות" אמר מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי בכינוס הועדה החקלאית של תנועת המושבים, בנוכחות ראשי ענפי החקלאות, שנערך היום (ב') בבית תנועת המושבים.

"ניתן לקבוע לרשתות השיווק ש-20% משטחי המדף שלהן יוקצו למוצרים תוצרת עסקים קטנים ובינוניים" נתן קדמי כדוגמא והוסיף כי "אלה שאלות לא פשוטות אליהן שותף כמובן גם הממונה על ההגבלים העסקיים".

"בכוונתנו לפעול לפרסום שבועי של סקר מחירי מוצרים בסיסיים על בסיס גיאוגרפי על מנת להגדיל את השקיפות בענף המזון" אמר קדמי והוסיף כי יפעל לחייב את רשתות השיווק להחזיק מוצרי בסיס זולים נוסף על המותגים היקרים. "לא סביר בעיני, שרשת שיווק, שאזל בה המלאי או שבחרה להעלים חלק ממנו, תמנע את זכות הבחירה הבסיסית מהצרכן" הוסיף קדמי.

קדמי שיתף את המשתתפים בערכים המובילים את מדיניותו בתחום הייבוא בענף המזון; שמירה על סטנדרט גבוה וההגנה על הייצור המקומי. וציין כי בתחום החקלאות הטרייה כמעט ולא נגעו במכסים.

בהקשר זה ציין צבי אלון, מנכ"ל מועצת הצמחים, כי המדד האחרון עלה ביותר מ-2% בעוד הפירות והירקות ירדו ב 13%, ואמר: " המדינה לא תומכת בחקלאות ולא מסבסדת אותה ולכן קשה לחקלאי הישראלי להתחרות בחקלאי העולם. עלות גידול תפוח עץ בעבור חקלאי בבייג'ין עומדת על 2 ₪ בלבד בעוד בישראל היא 3.5 ₪. אין באפשרותנו לייצא לשווקים כדוגמת הודו וסין"

עוד הוסיף אלון: "תמוהה בעיני כי העיסוק של משרד התמ"ת מתמקד בתחומי התעשייה והתעסוקה בלבד ומזניח את התחום השלישי שבטיפולו; תחום המסחר. המסחר הוא בין המרכיבים העיקריים שמכבידים על כיסו של הצרכן ובאפיק זה מיובאים מוצרים רבים ללא מכס, בעלויות נמוכות, ובשולי רווח עצומים".

מאיר-צור, מזכ"ל תנועת המושביםמאיר צור, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל טען כי התנהלות רשתות השיווק שערורייתית וכי פערי התיווך בין החקלאי לצרכן מופקעים: "מדוע תפוח שבעבורו מקבל החקלאי 3 ₪ בלבד לקילו, נמכר לצרכן הסופי ב 12 ₪ לקילו? לצערי יהיה קשה להגיע לכלכלה סבירה שעה שהרשתות מחזיקות את השוק" הטיח בקדמי.

"שתפו אותנו בתהליכים" ביקש צור. "כך נבטיח יחד הישגים למשק הישראלי מחד ושמירה על הייצור המקומי מנגד". בסיומו של הדיון הסוער הוחלט על הקמת "שולחן עגול" משותף לנציגי משרד התמ"ת ונציגי החקלאים, אשר יידון בסוגיות שעל הפרק.