ארגוני הסביבה והרשויות המקומיות הצטרפו היום במפתיע לדרישתן של החברות הסולאריות הקטנות, לעצור את הקצאת המיכסות האמורה להיות מאושרת בממשלה ביום א' לשוק האנרגיה הסולארית. במכתבים שהוצאו הערב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר התשתיות, עוזי לנדאו, והשרים החברים בוועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות, טוען יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, כי משמעות הההחלטה המתגבשת היא "20 מיליארד ₪ יילקחו מהכיס הציבורי וימסרו לידיהם של קומץ ברוני הון ותאגידים בינלאומיים"

כלים

ביום ראשון הקרוב, ה-3.4.11, תועלה לדיון בועדת השרים לעניין קידום פיתוח ויישום אנרגיות מתחדשות הצעת החלטה ליישום יעדי הממשלה לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, לשם קביעת הסדרת מתקני ייצור חשמל מאנרגיות סולאריות, וזאת בהתאם ליעדי הממשלה אשר נקבעו בהחלטות ממשלה קודמות.

בהצעת המחליטים, בסעיף 13 (א), הממשלה מורה לרשות החשמל להסדיר מכסה של 500 מגה ואט של מערכות סולאריות גדולות, כאלו הנפרשות על גבי שדות, ולא נותנת כל הוראה לעניין מערכות קטנות, אלו שניתן להקים על גגות הציבור.

"אנו חוששים שמדיניות זו תוביל לעצירת המכסות למערכות קטנות המוקמות על גגות מבנים לטובת מערכות גדולות המוקמות על שטחים פתוחים." כתבו היום לשרים החברים בוועדה יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, וגיל ליבנה, יו"ר וועדת איכות הסביבה בשלטון המקומי וראש מועצת שוהם.

"על פי ידיעתנו מדיניות אגף התקציבים של משרד האוצר היא שלא לאשר בשנים הקרובות תקציבים מעבר לאותם 500 מגה ואט. ועל כן משמעות ההחלטה שעומדת להתקבל שלא יהיו עוד מכסות למערכות קטנות. אם תתקבל ההצעה של משרד התשתיות והממשלה תאשר מכסה של 500 מגה ואט למערכות גדולות, 20 מיליארד ₪ יילקחו מהכיס הציבורי וימסרו לידיהם של קומץ ברוני הון ותאגידים בינלאומיים. מדובר בהחלטת ממשלה גרועה שפוגעת ביכולת של הרשויות המקומיות בישראל ליהנות מאותם 20 מיליארד ₪ הממומנים ע"י הציבור." מטיחים בוחבוט וליבנה.

"החלטת ממשלה נכונה צריכה להורות לרשות החשמל להקצות בנוסף למכסה לתחנות כוח גדולות, מכסה של 250 מגה ואט לכל הפחות לטובת מערכות קטנות על גגות. כאשר חלק מאותה מכסה (להערכתנו 150 מגה ואט) צריכה להיות מכסה ייעודית לגגות ציבור ברשויות מקומיות. מכסה ייעודית לגגות ציבור תאפשר מקור הכנסה של כ- 6 מיליארד ₪ לרשויות ולקהילות מקומיות, תספק פרנסה לאלפי עובדים ותעורר את הציבור לפעולה אקטיבית בנושאי חיסכון אנרגטי ואיכות סביבה." כותבים בוחבוט וליבנה.

"השלטון המקומי יאבק בהחלטת ממשלה הפוגעת ברווחת הציבור והרשויות המקומיות ומזרימה כסף לידי בעלי הון בלבד וקוראים לממשלה לנסח החלטה אשר תיתן עדיפות עבור מכסות לייצור חשמל מהתקנים סולאריים על גגות מבני ציבור ובאופן בו הכסף של הציבור הרחב יוחזר לרווחתו ולאיכות חייו ובריאותו." מזהירים בשלטון המקומי.

גם בארגונים הירוקים יש התנגדות רבה למהלך, שמובל ע"י שר התשתיות עוזי לנדאו.  "על פי הנוסח של הצעת המחליטים, עולה החשש כי ההצעה קובעת הסדר על פיו תינתן מכסה בהיקף של 500 מגה ואט לסך ייצור החשמל מאנרגיות ולאריות אשר תיועד למגזר אחד בלבד בתחום זה, שהינו ייצור חשמל מאנרגיה סולארית המחוברת לרשת ההולכה, קרי תחנות כוח גדולות וקרקעיות. לפיכך, עולה החשש כי ההצעה במתכונתה הנוכחית הינה בבחינת סופו של פיתרון הגגות שאומץ וקודם על ידי מדינת ישראל." כתבו היום לשרי הממשלה נציגי ארגונים סביבתיים, ובהם החברה להגנת הטבע, חיים וסביבה, ומרכז השל.

"לאור מצוקת השטחים הפתוחים, הצורך להגדיל את נתח יצור החשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים ונקיים, אנו סבורים כי יש למצות את ההתקנה של מתקני האנרגיה הסולארית על גגות, בטרם עוברים לקידום ומימוש של המכסות הקרקעיות. מבדיקה שערך מכון ויצמן עבור ארגוני הסביבה, עולה עי פוטנציאל הייצור ממתקני גגות בלבד הינו גבוה ביותר מהערכות הקיימות, וכי המכסה אינן מאפשרות את מיצויו." כותבים הארגונים הירוקים.

"אנו קוראים להמשיך ולהגביר את מתן המכסות מתקני אנרגיה סולאריות לגגות תוך מתן עדיפות ברורה למתקנים המיועדים לגגות. לחליפין, מוצע בזאת להקצות מכסה זהה למתקנים המיועדים להצבה על גגות ולמתקנים גדולים המיועדים להתקנה על הקרקע." נאמר במכתב, שנחתם ע"י ניר פפאי, סמנכ"ל החברה להגנת הטבע, נאור ירושלמי, מנכ"ל "חיים וסביבה" ואורלי רונן, סמנכ"ל מרכז השל.

"אין להגביל את המכסה אשר נקבעה בהצעת המחליטים לפיתוח תחנות כוח סולאריות גדולות וקרקעיות בלבד. תהיה מניעה מעסקים קיימים ומיוזמות חדשות שונות למען קידום ייצור חשמל מאנרגיה סולארית במתקנים פוטו וולטאיים קטנים על גגות, המנצלים שטחים עירוניים בנויים, והמייצרים אנרגיה בקרבת הצרכנים. קביעה זו בהצעת המחליטים נקבעת ללא כל נימוק או ביסוס המפרט זאת ולמעשה לא נעשה כל דיון ממשלתי, ציבורי אמיתי בחלוקה הראויה של המכסה בין הדרכים השונות לייצור חשמל מאנרגיה סולארית." כתבה לשרי הממשלה גם עו"ד דנה טבצ'ניק, מעמותת אדם טבע ודין.

"חובה להכיר בחסרונות שבהקמת תחנות כוח סולאריות גדולות. מספר חסרונות הינם לדוגמא: הצורך בהקמת תשתית מתאימה ורשת הולכה ברחבי הארץ, שימוש בשטחים נרחבים, וסבסוד רכישת הקרקעות (פטור מאגרה ועוד). כמו כן, ייעוד פיתוח אנרגיה סולארית לתחנות כוח גדולות בלבד עלול ליצור שוק 'סגור' המנוהל בידי תאגידי ענק בלבד ובכך ייצור ריכוזיות במשק האנרגיה, מדיניות אותה הממשלה מנסה לשנות." מוסיפה עו"ד טבצ'ניק.