מיגרנה, הינה מחלה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה בישראל בפרט ובעולם בכלל. כ- 20% מהנשים וכ- 10% מהגברים סובלים מבעיה זו. במשך שנים רבות נחשבה מחלה זו כמחלת כלי דם אולם כיום, לאחר שנים של מחקר ומעקב נחשבת מחלה זו כמחלה נוירולוגית המתאפיינת בירידה בפעילות העצבית באזורים מסוימים במוח ובעקבותיה חל תהליך של נדנדה אשר גורם לעלייה באספקת הדם ומיד לאחר מכן ירידה ניכרת באספקת הדם באותו אזור

כלים

הכאב מתחיל בעין/ברקה או סביבן ומתפשט לכיוון הצדדים – עד השפעה כללית על כל הראש (ברוב המקרים). תופעה זו והשלכותיה על אזורים אחרים במוח, יוצרת כאבי ראש ותסמינים הנלווים לכאב, כגון בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, רגישות גבוהה לאור ולרעש ואף סימני אאורה אשר מאופיינים בהבזקי אור לבנים, ראיה מעורפלת ורגישות גבוה לרעש.

מחלה זו נחשבת למחלה תורשתית אשר תלויה במספר גנים. עם זאת, בנוסף לגורם הגנטי נמצאו גם גורמים סביבתיים שונים כגון, גירוי חושי חזק של ריחות מסוימים, רעש חזק, מתח,לחץ וחוסר שינה. השפעה נוספת הינה צריכה של מזונות כגון שוקולד, גבינה צהובה ושתיית יין ואף נמצא קשר הדוק בין מגרנה למחזור האישה.

אי טיפול בתופעת המיגרנה עשוי להוביל לכאבים מתמשכים של מספר שעות או ימים. אנשים רבים החווים התקפי מיגרנה, נתקפים בין היתר בעצבנות ומבקשים להימצא לבדם.

הרפואה המערבית מאפשרת שתי אפשרויות של טיפול תרופתי. הראשונה הינה טיפול בעזרת תרופות משככות כאבים קלים עד חזקים. השנייה הינה טיפול ספציפי למיגרנה. טיפול זה מכיל תרופות ממשפחת הטריפטנים- אשר מכילים סרטונין, תרופות אלו מונעות את התרחבות כלי הדם וכיווצם (למעשה הן מונעות את עליית אספקת הדם ואת הירידה באספקת הדם באותו אזור במוח) ובכך הן גורמות להיעלמותה של המיגרנה. תרופות אלו בטוחות יחסית לשימוש אך בעלות תופעות לוואי שונות כגון, לחץ בחזה, מעט סחרחורת, חולשה כללית ולעיתים אף חזרת המיגרנה לאחר 24 שעות.

המיגרנה בראי הרפואה הסינית

כדי להבין את המכאניזם של מחלה זו יש להבין קודם כל את אבני היסוד עליה נבנית הרפואה הסינית. הסינים זיהו לפני אלפי שנים 4 "חומרי בניין" מרכזיים מהם אנו בנויים. והם: צ'י, דם, יין ויאנג.

צ'י- האנרגיה הזורמת בתוכנו, במרידאינים שעוטפים אותנו, זהו התדר המקשר בין מרידיאן אחד לשני ובין כל מרידיאן לאיבר שלו.

דם- אותו נוזל פלזמה אשר נע כגוש אחד עם הצ'י, ומספק את אותה אנרגיה לכל מקום בגופינו.

יין- החומר הבונה אותנו, בתוכו נכללים, כל חומצות המרה, הקיבה, הרוק, נוזל הזרע ועוד, גם עצמות גופנו נכללות ביין אך הן יין גרמי\מוצק יותר.

יאנג- אותה אנרגיה חמה אשר מאפשרת תהליכי שינוי (התמרה) ושינוע בגופינו ואף שמירה על הומיאוסטזיס (חום גוף קבוע).

כל פגיעה באחת מאבני היסוד של מערך עדין זה, ייצור פגיעת שרשרת באחת מאבני היסוד האחרות.

הגורמים העיקריים למיגרנה

חסימת ליחה- תזונה לא נכונה כגון אכילה מופרזת של פחמימות, מאכלים עתירי שומן הכוללים שומן רווי ושומן טרנס, בשר אדום וחוסר אכילת ירקות. מיעוט בכמות הארוחות ביום ובפרט אי אכילת ארוחת בוקר ואורח חיים לקוי כגון שתיית אלכוהול, עישון, עבודה מרובה וחוסר שעות שינה יוצרים פגיעה בשינוי (התמרה) של המזון אשר עלולים להוביל לעודפי ליחה\לחות. חומר מעין זה עלול לחסום את המרידיאנים וחסימה זו של צ'י לאורך זמן יוצרת חום (יאנג) אשר עלול לגרום לעלייה מהירה וחזקה (מתפרצת) של יאנג מעלה בדיוק כמו בסיר לחץ. מצב דומה קורה בלחץ דם גבוה אשר בד"כ מלווה בכולסטרול גבוה.

עליית יאנג- כתוצאה מחסר ביין [כגון נשים בזמן הפסקת מחזור(מנופאוזה)] או מחסר בדם (כגון נשים צעירות עם הפרעות מחזור שונות) ייווצר חוסר איזון במערך העדין שבין אנרגיה וחומר. אנרגיית היאנג מטבעה שואפת מעלה אך היין הוא החומר המקרקע\מעגן אתו, בעת חסר ביין עלולה להיגרם עלייה מעלה של יאנג לכיוון הראש.

עליית יאנג מעלה, עלולה להיווצר גם עקב מתח, עצבנות, אי שקט, לחילופין עקב תזונה "חמה" כגון בשר אדום, אלכוהול, שוקולד, מזון חריף\מטוגן וכן תופעות שונות המקדימות את הווסת. כל אלו ועוד, יוצרים חום פנימי אשר גורם לעלייה של יאנג (אנרגיה חמה) כלפי מעלה. אנרגיה חמה זו, היא היוצרת את כאבי הראש החזקים ושאר התופעות הנלוות.

הטיפול ברפואה סינית בתופעת המיגרנות מגובה במחקרים מערביים ונמצא יעיל מאוד. הטיפול, משלב דיקור, אשר עוזר בהורדת היאנג כלפי מטה ובפירוק והתמרה של הלחות\ליחה, ניתן להוסיף צמחי מרפא אשר יסייעו בהזנת היין ועיגון היאנג או לסירוגין לפירוק והתמרה של הלחות\ליחה ובמידת הצורך, גם טוינא. חשוב לציין כי הטיפול אינו טיפול סימפטומטי לשיכוך כאבים, אלא טיפול שורשי המטפל בשורש הבעיה, דבר אשר מונע את הופעתה של המיגרנה בשנית. במקביל, ניתן טיפול בסימפטום לשיכוך הכאב הקיים.

הכותב, ניר פלורנטין הינו מומחה ברפואה סינית, מתמחה ברפואת נשים אורטופדיה וילדים ומרצה בית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים