לפני 9 שנים קיבלה מדינת ישראל החלטה לממן את פינוי הר הפסולת המסוכנת משטחו של מפעל 'חוד מתכות' בעכו. מאז ועד היום, ה"הר" המתנשא לגובה בניין בן 5 קומות ומתפרס על שטח עצום, עדיין לא פונה וממשיך להוות סכנה לבריאות הציבור

כלים
בג"ץ יקיים מחר (ב') דיון בעתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' בשיתוף עם הקואליציה לבריאות הציבור ואל"ס בשנת 2007 נגד המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר ומשרד התמ"ת בדרישה לפנות את הר הפסולת, תוצר לפעילותם הבלתי מפוקחת של מפעלי פלדה ישראליים בע"מ (בפירוק), שנמצא בשטחו של מפעל 'חוד מתכות' (קריית הפלדה, עכו).

הר הפסולת הוא אתר המזוהם בכמויות עצומות של מתכת רעילה ומהווה מקור לזיהום חמור של אוויר, קרקע ומים באזור מפרץ עכו והקריות. על פי העתירה, הפסולת באתר נערמה במהלך השנים לכדי הר פסולת המתנשא לגובה של עד כ-19 מ', כגובהו של בניין בן חמש קומות, ומוערך בכ- 300,000 – 375,000 טון פסולת מסוכנת ורעילה.

כבר בשנת 2001 החליטה ממשלת ישראל להעביר סיוע של 21 מיליון שקלים על מנת לסייע בפינוי הר הפסולת, אך בדיון שהתקיים לפני כחצי שנה בבג"ץ נודע כי הכסף לא הועבר וכי לא נעשתה כל פעולה לפינוי המפגע. לאור הדברים, דחו שופטי בג"ץ את הערכת המדינה כי פינוי הר הפסולת יימשך כשנתיים לכל הפחות ואמרו כי הם מצפים שעד ליוני 2010 יחלו העבודות בפועל לפינוי המפגע.

בהתאם להחלטת בג"ץ, מחר יתקיים דיון נוסף בעניינו של הר הפסולת, כאשר בדיקה של 'אדם טבע ודין' מעידה כי למרות החלטת בג"ץ, לא החל פינויו בפועל של הר הפסולת.

לדברי עו"ד דנה טבצ'ניק מ'אדם טבע ודין': "עצם קיומו של הר הפסולת הוא, בין היתר, מחדל של רשויות המדינה, אשר לא עשו דבר לאורך השנים בהן נערמה הפסולת, וחרף הסכנה הבריאותית לתושבי האזור, עדיין לא עושות דבר לפינוי המפגע".

"אין בכוונתנו לאפשר עוד למשרדי הממשלה, להתחמק מאחריותם המיידית לפינוי הר הפסולת המסוכן", אמרה טבצ'ניק.