מחקר חדש של התוכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר והתאחדות הסטודנטים מציע המלצות לשינוי לימודי הכלכלה בישראל שאינם ביקורתיים מספיק ומזניחים את המשק המקומי. 71% מהסטודנטים לכלכלה שהשתתפו בסקר לא נחשפו מספיק למחקרים כלכליים ו-63% ביקשו יותר כלכלה פוליטית

כלים
לימודי הכלכלה בעולם בכלל ובישראל בפרט עומדים אל מול קריאה לבחינה מחודשת, קריאה שגברה עם פרוץ המשבר הפיננסי האחרון, משבר שהעמיד את מדע הכלכלה באופן ביקורתי. במכון ון ליר בירושלים, בשיתוף עם התאחדות הסטודנטים בישראל, הוקמה קבוצת מחקר של מרצים וסטודנטים לכלכלה מחמש אוניברסיטאות שדנה בלימודי הכלכלה בארץ.

הדו"ח כולל שורה של המלצות לשינוי לימודי הכלכלה בארץ. היום, ג',4 בינואר בשעה 17:00 יערך במכון ון ליר בירושלים דיון בלימודי הכלכלה בארץ ובהצעות השינויים בהשתתפות פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש הות"ת, פרופ' צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופסורים וסטודנטים לכלכלה.ינחה סבר פלוצקר.

הדו"ח "כלכלה למעשה, נייר עמדה בנושא לימודי הכלכלה בישראל", מתבסס על סקר ותשובות של 767 סטודנטים לתארים ראשון ושני בכלכלה באוניברסיטאות העברית, בן גוריון, ת"א, חיפה ובר אילן. את הדו"ח כתבו פרופ' נתן זוסמן ממכון ון ליר, ובוגרי הפקולטות לכלכלה: טל וולפסון, רוני הכהן ויובל אופק. לפי הדו"ח בלימודי הכלכלה היום חסרה ביקורתיות, קיים דגש מועט על בקיאות בכלכלת ישראל, אין היכרות עם ההיסטוריה והפילוסופיה של הכלכלה וקיימת התייחסות מועטה לאירועים כלכליים אקטואליים.

71% מהסטודנטים לכלכלה טענו כי צריך ללמוד יותר על המשק הישראלי ו-63% טענו כי יש ללמוד יותר כלכלה פוליטית. הסקר חשף כי בין הסטודנטים קיימת תחושה שהלימודים אינם מכינים אותם כראוי לשוק העבודה.

הצוות ממליץ להכניס לתוכנית הלימודים בכלכלה קורס חובה או בחירה בנושא התפתחות המחשבה הכלכלית, וגם קורס בחירה בנושא ההיסטוריה הכלכלית. המלצות אחרות מדברות על שילוב מרכיבים ביקורתיים במסגרת הקורסים הקיימים, שילוב מטלות אקטיביות במהלך הלימודים בהן ידרשו הסטודנטים להתמודד עם שאלות כלכליות מרכזיות, וכן כי יש להזמין כלכלנים בעלי גישות ותפיסות מגוונות להרצאות אורח.

המלצה נוספת של כותבי הדו"ח היא כי יש להעמיד תמריצים כספיים לכתיבת ספרי לימוד עדכניים בכלכלה בעברית. המלצות נוספות, בנושא הכשרה והכנה לשוק העבודה, מדברות על הוספת קורסי יסוד במימון ובחשבונאות לתואר ראשון, וכן בחינה של האפשרות לפצל את הלימודים לשני מסלולים, תיאורטי ומעשי, החל משנה הלימודים השנייה, וכן קיום סיורים לסטודנטים במרכזי העשייה הכלכלית בארץ (בנק ישראל, בתי השקעות גדולים ועוד).

פרק מרכזי בדו"ח מתייחס להשוואת לימודי הכלכלה בישראל עם הלימודים באוניברסיטאות המובילות בעולם, רובן אמריקאיות. מהסקירה עלה כי לימודי הכלכלה בישראל תיאורטיים ביחס לעולם. נתון זה מחזק את דוח המל"ג מלפני שנתיים, שטוען שסטודנטים לכלכלה יודעים הרבה תיאוריה כלכלית אך יש להם ידע מועט כיצד להשתמש בתיאוריה כדי לנתח בעיות מהעולם האמיתי.