סקר שנערך בעיר מודיעין מעלה תוצאות מדאיגות: ל- 78% מתושבי מודיעין אין כיום ביטוח סיעודי מספק. חודש המודעות לביטוח סיעודי, המאורגן במודיעין ע"י סוכנות הביטוח ביטחה, ינסה להחדיר למודעות הציבורית, את הצורך בעשיית ביטוח סיעודי ביום הולדת ה- 28, כדי להגן על נכסי המשפחה מהעלויות הגבוהות של אשפוז סיעודי במקרה של תאונה, מחלה או זקנה

כלים

סקר שנערך בעיר מודיעין מעלה תוצאות מדאיגות: ל- 78% מתושבי מודיעין אין כיום ביטוח סיעודי מספק, בעוד שתמהיל האוכלוסיה הייחודי בעיר החדשה אמור להפוך את מודיעין ל"עיר הגמלאים" בעוד 15-20 שנה. רבים מתושבי מודיעין מסתפקים בביטוח הסיעודי של קופות החולים, מבלי להבין שהוא איננו מספק להם את הכיסוי הדרוש למקרה של אשפוז סיעודי ארוך. חודש המודעות לביטוח סיעודי, המאורגן במודיעין ע"י סוכנות הביטוח ביטחה, ינסה להחדיר למודעות הציבורית, את הצורך בעשיית ביטוח סיעודי ביום הולדת ה- 28, כדי להגן על נכסי המשפחה מהעלויות הגבוהות של אשפוז סיעודי במקרה של תאונה, מחלה או זקנה.

מודיעין היא עיר ייחודית בישראל – הקמת העיר החדשה עוררה נהירה של זוגות בשנות ה- 30-40 לחייהם, ויצרה התפלגות לא טבעית של גילאים באוכלוסיית העיר, המאופיינת בריבוי שכירים בעלי מעמד כלכלי בינוני – גבוה, אשר רובם מתקרבים כיום אל גיל הפרישה. מצב זה עלול ליצור סכנה מוחשית לנכסי בניהם ובנותיהם של הדור הראשון של מודיעין – עלויות של מאות אלפי שקלים במקרה של אשפוז סיעודי ממושך.

אנשי סוכנות הביטוח "ביטחה", סוכנות הביטוח הגדולה במודיעין, ערכו לפני כחודש סקר טלפוני בין אלף מתושבי מודיעין, אשר נשאלו האם יש להם ביטוח סיעודי, שיכסה את עלות שהייתם במוסד סיעודי במידה וחס וחלילה יגיעו, עקב זקנה, מחלה או פגיעה, למצב שאינם יכולים לתפקד עצמאית. תוצאות הסקר: ל- 49% מתושבי מודיעין יש ביטוח סיעודי חלקי, של קופות החולים, אשר נותן כיסוי חלקי בלבד, ל- 29% אין כלל ביטוח סיעודי, ורק 22% אחוז נהנים מביטוח סיעודי מלא.

"למרות שהסיבה שערכנו סקר כזה היתה חשד שהתפתח כתוצאה מהנתונים שנאספים אצלנו, שלאחוזים גבוהים מאוד מהאוכלוסיה המתבגרת במודיעין אין ביטוח סיעודי פרטי, נדהמנו מהתוצאות" מספר אלחנן פלג מסוכנות הביטוח ביטחה במודיעין. "29% כלל אינם מכוסים, ואינם מבינים את המשמעות הכלכלית העצומה להם ולמשפחותיהם. 49% מסתפקים בביטוח הסיעודי של קופות החולים, אשר נותן כיסוי חלקי בלבד, וחושף אותם להוצאות שעלולות להגיע למאות אלפי שקלים, מבלי שהם מודעים לכך. הרבה אנשים ענו לנו שיש להם ביטוח פנסיוני, בלי להבין שמדובר בשני דברים שונים. הסטטיסטיקה אומרת שרוב האנשים שאין להם ביטוח סיעודי פרטי ייפלו בעתיד למעמסה כלכלית גדולה ביותר על הילדים שלהם, שייאלצו לשרוף את חסכונות המשפחה ואף ליצור חובות כדי לממן מוסד סיעודי באלפי שקלים לחודש."

אנשים רבים חשים כי הם מכוסים למקרה של אשפוז סיעודי באמצעות הביטוח של קופות החולים. אך בחוזה הביטוח של קופות החולים ישנה הגבלה לתקופה של עד 5 שנים, בה יוכל המבוטח לקבל קצבה במקרה שיהפוך להיות סיעודי. ככל שתוחלת החיים מתארכת, כך גדלה תקופת האישפוז הסיעודי, אשר במקרים רבים עוברת את חמש השנים שמכסה הביטוח, לעיתים בשנים רבות. בביטוח הסיעודי הפרטי, אין הגבלת זמן ומי שנזקק לטיפול יקבל אותו לכל משך חייו.

מעבר לכך, בביטוח הסיעודי של קופות החולים ישנה הגבלה של סכום הקצבה החודשית ל-5,000 ש"ח למטפל ו-10,450 לאשפוז במקרה הטוב ביותר, ואילו בביטוח הסיעודי הפרטי הוא יקבל כ- 20,000-22,000 ש"ח לחודש לכל חייו. "חשוב לציין כי עלות אשפוז במוסד נעה בין 11,000-20,000 ש"ח לחודש, כך שרק הביטוח הפרטי באמת מכסה עלות אשפוז במוסד סיעודי. במקרה שאדם הופך סיעודי ואין לו כיסוי פיננסי או ביטוחי לעלות האשפוז, המדינה מחייבת את קרוביו מהדרגה הראשונה לשאת בעלויות אשפוזו. המשמעות היא שאדם שמכוסה בביטוח של קופות החולים בלבד, ומתאשפז באשפוז סיעודי למשך 8 שנים, למשל, יעלה למשפחתו כחצי מיליון ש"ח – לפחות אלף ש"ח לחודש כהשלמה במהלך 5 שנות הכיסוי, ולפחות 132,000 ש"ח לכל שנה אחרי תומן" מסביר סוכן הביטוח אבי גולן מסוכנות הביטוח ביטחה.

"יש בישראל בעיה רצינית עם תחום הביטוח הסיעודי" מוסיף אבי גולן מ"ביטחה". "לא מעט אנשים עושים ביטוח חיים, כי הם רוצים לדעת שלמשפחה שלהם יהיה ביטחון כלכלי אם הם יעברו לעולם הבא, אבל הם מדחיקים את האופציה הסבירה יותר היום בעולם המערבי, שתוחלת החיים בו מתארכת - שהם עלולים לבלות כמה שנים במוסדות סיעודיים שעלותם עצומה. זה עניין שמאוד לא נעים לחשוב עליו, שהות ארוכה במוסד כזה, ואנשים מעדיפים להדחיק, אבל זה מסוכן מאוד כי הם חושפים את ילדיהם לסיכון פיננסי אדיר, שיכול להגיע למאות אלפי שקלים. אני מכיר משפחות שיקיריהן נפגעו בתאונות ומחלות ושהו עשרות שנים במוסדות סיעודיים, ובלי ביטוח סיעודי משפחות כאלו הגיעו לחובות ולפשיטת רגל ולמצבים שאני לא מאחל לאף אחד."

כדי לעורר את המודעות לצורך בביטוח סיעודי, החליטו ב"ביטחה סוכנות לביטוח" להכריז על חודש המודעות לביטוח סיעודי. במסגרת החודש, נובמבר 2010, יופצו בתיבות דואר ברחבי העיר עלונים המסבירים את חשיבותו של הביטוח הסיעודי, ונציגי "ביטחה" יקיימו מפגשי הסברה עם בנים להורים המאושפזים במוסדות סיעודיים וקבוצות שונות ברחבי העיר במטרה להסביר את חשיבות עשיית הביטוח הסיעודי כבר בגיל 28. אנשי ביטחה מסבירים כי ביטוח סיעודי משלמים לאורך 30 שנה לכל היותר, וכך מי שיעשה ביטוח סיעודי בגיל 28 יפסיק לשלם בגיל 58, וזכויותיו יישמרו.