אחד השלבים המרגשים ביותר בחייו של כל ממציא, ולא משנה אם מדובר בהמצאת מכשיר או בהמצאת כפתור קטן, זה השלב בו הוא רושם את הפטנט שלו אצל רשם הפטנטים ומקבל אישור שיש לו פטנט.

כלים

זה לא עניין של אגו, זה עניין של הגשמת חלום. העמדנו בפנינו מטרה, שאיפה, ועמדנו בה. עכשיו אנחנו יכולים ליהנות ממנה. רישום פטנטים בישראל או בכל מקום בעולם, זו התחלה. מיד נסביר כיצד אנחנו עושים את זה את זה נכון, על מנת שלא נגלה שההמצאה שלנו לא רשומה ומישהו אחר מרוויח ממנה. אך לפני זה, הנה הסבר קצר, מדוע יש צורך לרשום פטנטים ומדוע הרישום הוא לזמן מוגבל.

ההיגיון שעומד מאחורי רישום פטנטים בישראל או בכל טריטוריה אחרת בעולם הוא, שמי שעמל על המצאת הפטנט צריך ליהנות ממנו. שלא יווצר מצב לפיו מישהו אחד עמל ומישהו אחר ירוויח. מצב זה יוביל לכך שאף אחד לא ירצה להמציא שום דבר כי זה לא ישתלם כלכלית. הרישום הוא ל-20 שנה, והסיבה היא, בשביל לאפשר לחברות וממצייאים אחרים להשתמש בפטנט גם בשביל לייצר וגם בשביל להמציא עליהם פטנטים חדשים שיובילו את האנושות קדימה.

כיצד מתבצע רישום פטנטים בישראל

לפני שמבצעים רישום פטנטים בישראל (הרישום דומה ברוב המקומות בעולם), יש לוודא תחילה שאכן מדובר בפטנט. לשם כך יש לגשת מאגרי מידע ובפרט ספרית רשם הפטנטים בארה"ב, ולבחון האם הפטנט שלנו כבר רשום. במידה ולא, אז נוכל להתחיל ברישום. לשם כך עלינו להגשים לרשם את המידע הבא.

עלינו לציין מי הממציא,שם ההמצאה כולל תיאור שלה, שם בעלי הזכויות על ההמצאה, פירוט ההמצאה כולל רקע היסטורי וגבולות ההמצאה, תקציר קצר שמסביר על ההמצאה, הרקע להמצאה כולל פירוט התחום בו הוא עוסק, סיכום ההמצאה ובו מפורט בצורה הרבה יותר נרחבת תיאור ההמצאה, תחום התביעות קרי על מה בדיוק נרצה לקבל הגנה ושרטוטים, במידה ויש צורך. בשביל שהרישום יהיה מדויק וההליך יתבצע במהירות, יש להוסיף את כל המידע בהקדם וכן לשלם את האגרה הנדרשת.

רשמנו ומה עכשיו?

כעת, אחרי שביצענו את הרישום, יתחיל תהליך ארוך ובו יבחן הפטנט על ידי בודק מקצועי. ייתכן מאוד שתהליך זה ייקח חודשים ואף שנים. במהלך התהליך ייתכן ותצטרכו להגיש תיקונים לבקשה, הבהרות והסברים. קחו בחשבון שיש סיכוי שהבקשה תידחה כמו שיש סיכוי שהיא תאושר.

בחינת הפטנט נעשית בשני מדדים, המדד הראשון, לבחון האם מדובר בפטנט אמיתי והמדד השני, האם הבקשה שהגשתם עומדת בכל התנאים. במידה וכן תזכו להיות רשומים ברשם הפטנטים.

חשוב להבהיר רישום פטנטים בישראל אינו מחייב שהפטנט שלכם יהיה רשום במקומות אחרים בעולם. לשם כך עליכם לבצע רישום גם במקומות בהם תרצו לפעול, לייצר ולשווק את המוצר או את השירות. ההמלצה היא לבצע את הרישום בישראל לצד רישום במקומות אחרים בעולם.