עבודה עם בני נוער מביאה עמה אתגרים משמעותיים לצד תחושת סיפוק, יש צורך בלא מעט חוסן נפשי וסבלנות בכדי לשמש דוגמה אישית לבני הנוער ולהתמודד עם הקשיים אותם הם חווים. בני הנוער מציבים בפני המחנכים והמדריכים אתגרים בכל רגע נתון, כאשר מדובר בעבודה עם נוער בסיכון המשימה מורכבת עוד יותר. יחד עם זאת, מדובר בשליחות חשובה, בני הנוער הללו הם עתידה של החברה הישראלית, האחריות לחינוך ערכי מוטלת על המחנכים, המדריכים וההורים, את פירות עבודתם הקשה תקצור בעוד עשרות שנים החברה הישראלית כולה.

מהו חינוך ערכי?

מערכת החינוך וההורים מקנים חשיבות רבה ללימודי המתמטיקה, האנגלית ותעודת הבגרות, חינוך לערכים חשוב לא פחות להקניית כישורי חיים נכונים לילדים. הערכים הם שמרכיבים את העוגן המוסרי של האדם ומנחים אותו בתהליכי קבלת החלטות, חינוך ערכי יעניק לנערים תחושת ביטחון ועמידות רגשית. כאשר מדובר בבני נוער המתמודדים עם קשיים רגשיים או חוסר יציבות בתא המשפחתי, החינוך הערכי הופך חשוב הרבה יותר מעוד שיעור מתמטיקה או אנגלית, החינוך הערכי מלמד את בני הנוער כיצד להגיב לסביבה, כיצד מצופה מהם להתנהג, מה מותר לעשות ומה אסור.

העוסקים בקידום נוער בסיכון שמים דגש משמעותי על הצרכים הרגשיים של בני הנוער. בגיל ההתבגרות זקוקים הנערים והנערות לתמיכה רגשית משמעותית ונוכחות הורית, בהעדר דמות הורה משמעותית במערך המשפחתי בני הנוער נאלצים להתמודד עם חסך רגשי לא פשוט. פעולות למטרת קידום נוער מתקיימות כיום מתוך מטרה לחזק את החינוך לערכים, רק לאחר הקניית הערכים וחיזוק היכולות הרגשיות של בני הנוער ניתן יהיה להחזירם למסגרת חינוך רגילה ולהחדיר בהם מוטיבציה ללימודים ופיתוח כישורים לקראת עתידם המקצועי.

הכשרת מדריכי קידום נוער

מסלולי הדרכה מיוחדים קיימים במטרה להכשיר מדריכים, אנשי חינוך ומטפלים לקראת עבודה עם בני נוער, אין מדובר במשימה פשוטה. מסלולי קידום נוער מיועדים לעבודה עם נוער בסיכון וקידום של נוער מנותק. המשתתפים בתכנית למדים לזהות בשלבים ראשונים מצבי סיכון בקרב בני נוער, מצוקות ואת הדרך הנכונה בה כדאי לגשת אל הנער בכדי לא לעורר בו התנגדות או איום. תכניות ההכשרה בתחום מתמקדות בתכנים מעולם הפסיכולוגיה, חינוך, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה וגם קרימינולוגיה.

חשוב להבהיר כי עבודה עם בני נוער אינה מתאימה לכולם, מסלול קידום נוער מעניק למשתתפים בו כלים מקצועיים ואפשרויות להתפתחות אישית ומקצועית, המסלול מאוד מעניין אך גם קשה נפשית ופיזית. בוגרי התכנית משתלבים בעתיד במשרות של מדריכי נוער בלשכות רווחה, רשויות מקומיות, פנימיות, הוסטלים, כפרי נוער ומרכזי נוער בסיכון. קידום נוער ניתן לשלב עם פעילויות מתחומי אחרים כמו נגינה, ציור או פיסול, טיפול בבעלי חיים, כתיבה וגם בישול. מדריכים רבים עושים שימוש בפעילויות יצירה ואומנות מתוך מטרה ליצור קרבה ראשונית ולהעניק לבני הנוער את תחושת הביטחון הדרושה להם.

כלים