כלים

במהלך התערוכה החקלאית "אגרומשוב 2011", שנערכה השבוע בגני התערוכה, פגשו מאות חקלאים בפקחי רשות הטבע והגנים, ושמעו על הקשר בין החקלאות לשמירת הטבע- ובין הטבע לחקלאות. המסר העיקרי אותו העבירו פקחי רשות הטבע והגנים לחקלאים הינו "מקשיבים לכם- איתכם בקו החי 6911*". החקלאים קיבלו חומר מקצועי רב ורבים ניצלו את ההזדמנות על מנת להתייעץ עם פקחי נזקי החקלאות של רשות הטבע והגנים בנוגע למיגון גידולים שונים ולשמוע על פתרונות שאינם גורמים נזק לסביבה

בין המבקרים בדוכן רשות הטבע והגנים בתערוכה הייתה גם שרת החקלאות ח"כ אורית נוקד, ששמעה מד"ר סיימון נמצוב- אקולוג חיות הבר של הרשות, על העשייה הרבה בתחום.

בין הנושאים שהוצגו בדוכן רשות הטבע והגנים השנה: בעיות הסניטציה ביישובים חקלאיים והשפעת הפסולת החקלאית הלא מטופלת על האיזון האקולוגי בטבע ועל נזקי חקלאות שגורמים מינים מתפרצים; סרטון הדגמה של ה"רובו- נץ", הטיסן דמוי הנץ, אשר רשות הטבע והגנים יזמה את הבאתו לישראל למטרות הרחקת עופות ללא שימוש באמצעים קטלניים; מידע על פרויקט איסוף פגרים ממשקים, שמפעילה רשות הטבע והגנים בדרום (ובקרוב גם בצפון); וחומרי הסברה כתובים בעברית- ולראשונה גם בשפה הערבית, שיסייעו לחקלאים להתמודד עם הנזקים בצורה יעילה. רבים מהחקלאים והפקחים קבעו להמשיך את המפגש- בשטח.

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "רשות הטבע והגנים מעסיקה כיום פקחים שייעודם הוא לסייע לחקלאים להתמודד עם נזקים לתוצרתם באמצעים חוקיים ויעילים, והכול על מנת להילחם בתופעת ההרעלות הלא חוקיות אשר מאיימת להכחיד מהארץ מיני בעלי חיים רבים, ובראשם הנשרים. אנחנו רואים בחקלאים ציבור אוהב טבע, אנשים שבחרו לחיות מחוץ למרכזים העירוניים ומי שצריכים ויכולים להיות שותפים עיקריים לשמירת הטבע בישראל.

לצערנו ישנם מקרים שבהם החקלאים להם נפגעו גידולים לוקחים את החוק לידיים, ומטרתנו היא למנוע את המקרים הללו. רשות הטבע והגנים הגישה לכנסת ולמקבלי ההחלטות בישראל תוכנית פעולה לטיפול במפגעי הסניטציה בארץ המהווים מקור לשלל בעיות- מריבוי לא טבעי של טורפים והפרת האיזון האקולוגי, דרך גרימת נזקים לחקלאות והרעלות לא חוקיות ועד לעלייה בסיכון להתפרצות מחלת הכלבת, ואני מקווה שמשרדי הממשלה השונים, לצד חברי הכנסת בוועדות השונות, יסייעו בידינו לטפל בשורש הבעיה: מזבלות לא חוקיות, משחטות שחורות ופינוי לא מסודר של פסולת חקלאית ".

ד"ר נעם לידר, אקולוג ראשי רשות הטבע והגנים: "המטרה שלנו היא לגרום לכך שבמקום להרעיל יפנה אותו חקלאי מיואש למוקד הדיווח שלנו, 6911*, ופקח מקצועי של רשות הטבע והגנים ייצור עימו קשר ויסייע. שיתוף פעולה של החקלאים איתנו יוביל למצב שבו כולם מרוויחים- החקלאי שימצא אוזן קשבת ומבחר פתרונות להתמודדות עם הנזקים, וכמובן הטבע".