כלים

כריכה הינו תהליך שבו מצורפים לתביעת הגירושין נושאים נוספים אשר מעוניינים שבית הדין יכריע בהם. כדי לקנות את סמכותו של בית הדין הרבני דרך כריכת נושא הרכוש, יש לציין באופן מפורש ומובהק בעת הגשת תביעת הגירושין לבית הדין הרבני את נושא הרכוש. במידה ונושא זה לא נכרך - הרי שנקודת המוצא הינה כי הסמכות לדון בו הינה של בית המשפט לענייני משפחה

מאמר זה לא יעסוק במבחן המשולש של הכריכה (היינו כנות תביעת הגירושין, כריכה כדין וכריכה כנה כשלעצמה), אלא במגבלות מנגנון הכריכה, אשר על אף חשיבותן- אינן נלקחות בחשבון באופן מלא בעת ניהול תביעת גירושין כרוכה.

המגבלה הראשונה והחשובה הינה כי ניתן לכרוך את ענייני הרכוש לתביעת גירושין בלבד.

במידה ויכרכו ענייני הרכוש לתביעה שאינה עוסקת בגירושין אלא לתביעת שלום בית למשל, הרי שהכריכה אינה כדין ועל כן היא לא תקנה לבית הדין הרבני סמכות לדון בענייני הרכוש.

הסיבה לכך מצויה בסעיף 3 לחוק בתי הדין הרבניים הקובע כי רק במידה ו "...הוגשה לבית דין רבני תביעת גירושין..." תוקנה לו סמכות לדון בעניינים נוספים הכרוכים לתביעה. במקרה בו הוגשה תביעת אחרת, כגון שלום בית- לא ניתנת לו סמכות זו.

המגבלה השנייה הינה מגבלת הזמן – מועד הכריכה הינו מועד הקניית הסמכויות ולא המועד בו הוגשה תביעת הגירושין לבית הדין הרבני. כלומר, ניתן להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני ללא כריכת נושא הרכוש ורק לאחר זמן מה להוסיף את כריכת ענייני הרכוש. אולם, המועד הקובע לעניין קניית הסמכות של בית הדין הרבני הינו המועד בו הוגשה הבקשה לכרוך את ענייני הרכוש ולא המועד בו הוגשה תביעת הגירושין, קרי המועד המאוחר יותר.

במידה ותתבצע כריכה מאוחרת של ענייני הרכוש לתביעת גירושין אשר הוגשה זה מכבר, בית הדין הרבני יקנה את סמכותו רק במידה ולא הוגשה תביעה בנושא הרכוש לבית המשפט לענייני משפחה עד למועד הכריכה.

על כן, כדאי ורצוי לכרוך את סוגיית הרכוש כבר עם הגשת תביעת הגירושין, על מנת למנוע מצב שבו הצד השני, אשר יודע על דבר הגשת תביעת הגירושין- ממהר ומגיש תביעה רכושית לביהמ"ש לעניני משפחה, ובכך חוסם את דרכו של בן הזוג השני לכרוך נושא זה לתביעת הגירושין שהגיש.

המגבלה השלישית נוגעת לפקיעת סמכותו של בית הדין הרבני -כאשר דוחה בית הדין הרבני את תביעת הגירושין, גם ענייני הרכוש שנכרכו אליה אינם בגדר סמכות בית הדין . היינו, במקרה של דחיית תביעת גירושין- "נופלת" עם תביעת הגירושין גם כל תביעה שנכרכה בה.

על כן, טרם הגשת תביעת הגירושין יש לבחון האם אכן קיימת אחת מהעילות המובאות בהלכה לפיהם ניתן לפסוק מתן גט, ומצדיקה הגשת תביעת גירושין, כגון מרידה, בגידה וכיוצב'- שאם לא כן- עלולה תביעה זו להדחות, וכפועל יוצא- נושא הרכוש לא ידון עוד בביה"ד.

הכותב הוא עו"ד אריאל דרור ממשרד עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות.