כלים

מפנים את ערכי הטבע מחולות סמר: במהלך העתקת ערכי טבע מאזור המיועד לכריה בחולות סמר נמצא לראשונה באזור ירבוע גדול. לאחר שהמאמצים להפוך את ההחלטה לכרות את החול בדיונה האחרונה בערבה לא נשאו פרי, החלה רשות הטבע והגנים בפינוי ערכי הטבע מהאזור המיועד לכרייה. כבר בדונם הראשון חיכתה למעתיקים הפתעה: ירבוע גדול, מין שכמותו מעולם לא נצפה בחולות וזוהי אחת מהתצפיות הנדירות בו באזור זה של העולם

הירבוע(צילום:יוסי שדה)

בצער רב: לאחר שנכון לרגע זה המאמצים הרבים לשינוי ההחלטה לכרות חול בחולות סמר לא העלו פרי, ולאור הכוונה להחל בכרייה החול ביום ראשון, החלה בימים האחרונים רשות הטבע והגנים במבצע לפינוי ערכי טבע מוגנים מהאזור המיועד לכריה.

נכון לרגע זה מדובר בדונם אחד מתוך 700 דונמים ששווקו לכרייה על ידי מנהל מקרקעי ישראל, אלא שכבר בדונם האחד הזה חיכתה למעתיקים תגלית מרעישה: בין עשרות המלכודות שהוצבו בשטח נלכד ירבוע גדול ממין נקבה, מין אשר נמצא בישראל בסכנת הכחדה ואשר זוהי רק הפעם השנייה שהוא נצפה באזור.

הירבוע הועתק לאזור אחר של החולות, אשר זכה להגנה כשמורת טבע מאושרת (אך טרם הוכרז ככזו), במרחק של כקילומטר וחצי מצפון לשטח המיועד לכרייה.

בני שלמון, אקולוג מחוז אילת של רשות הטבע והגנים, שהוביל את מבצע ההעתקה: "זוהי תגלית מתוקה- מרה, בהתחשב בנסיבות. הירבוע הגדול גדול פי שניים ויותר מירבוע מצוי (150 גרם בממוצע לעומת 55 גרם), והוא בעל אפרכסות אוזניים ארוכות יותר.

זהו מין סהרי עבורו ישראל היא גבול התפוצה המזרחי בעולם. בישראל המין בסכנת הכחדה (EN). לפני מספר שנים נלכד ירבוע גדול ופונה משטח שעמד להיות מוכשר לחקלאות, ממזרח לכביש 90, מול קבוץ אליפז, פחות מק"מ מהמקום בו נלכד הירבוע הגדול אתמול.

ירבוע זה הוחזק בחדר החושך בחי-בר. זו הייתה פעם ראשונה שמין זה נמצא בערבה- בישראל או בירדן. הלכידה אתמול מעידה שבחולות סמר מצויה אוכלוסייה קטנה של מין נדיר ויפה זה.

אנו מקווים שלמרות הפינוי מהאזור ששימש לה כבית תצליח הירבועה להתמקם בביתה החדש. אנו נמשיך במאמצי ההצלה עד לרגע הכרייה, וכך גם בעתיד, אך אני עדיין מקווה שההיגיון ינצח ושהכרייה תופסק. עדיין ניתן להציל את הדיונה הנדירה והחשובה הזו".