כלים

כולנו שואפים לחיות חיים שלמים ומספקים, גם אם לא בורכנו בשלמות פיזית. פגיעה בתפקוד הגפיים התחתונות בשל תאונה או מחלה כרונית תגביל את הניידות, ובכך גם את היכולת להמשיך ולקיים חיי שגרה תקינים. אינספור פעולות יומיומיות בסיסיות תלויות ביכולת הניידות שלנו- לנסוע לעבודה, להביא את הילדים לגן, לערוך קניות או להגיע לקופת-חולים במקרה הצורך.

במקרה של נכות, על מנת להמשיך לתפקד האדם יהיה זקוק לרכב נכה המותאם למצבו ולאביזרי רכב מסייעים. חברות שונות מציעות מגוון אביזרי רכב וכמו כן רכבים המותאמים לנכים, בזכותם ניתן לשמור על יכולת הניידות על אף המגבלה הפיזית. העלויות הכספיות הכרוכות בכך אינן נמוכות, לכן חשוב לדעת שהמוסד לביטוח לאומי מעניק מגוון הטבות לבעלי ליקויים בגפיים התחתונות, אשר עומדים בקריטריונים שנקבעו בחוק.

תנאי זכאות להטבות ניידות

מי זכאי לרכב נכה ולהטבות ניידות נוספות? המוסד לביטוח לאומי מעניק הטבות ניידות לאנשים העומדים בקריטריונים הבאים:

אדם אשר הנו תושב ישראל ומתגורר בארץ. אדם בין גיל שלוש ועד גיל פרישה לפנסיה. (לאחר גיל פנסיה, אדם זכאי לגמלת ניידות בתנאים מסוימים, במידה ובעבר הוא היה זכאי להטבות ניידות). אדם בעל רישיון נהיגה תקף או אדם ללא רישיון נהיגה שיש לו "מורשה נהיגה" (מטפל או קרוב משפחה המתגורר במרחק של עד 500 מטר ממנו ומסיע אותו ברכב באופן קבוע). אדם אשר נקבע שיש לו אחוזי מוגבלות ניידות מסוימים:

- יותר מ-40% מוגבלות בניידות עבור אדם בעל רישיון נהיגה תקף

- יותר מ- 60% מוגבלות בניידות עבור אדם ללא רשיון נהיגה שיש לו "מורשה נהיגה".

הגורם הקובע את אחוזי המוגבלות הוא הוועדה הרפואית הכפופה למשרד הבריאות. כמו כן, על מנת להיות זכאי להטבות האדם צריך להיות בעל ליקוי בגפיים התחתונות הכלול ברשימה של ליקויים אשר הוגדרו עי" הוועדה. רשימת הליקויים כוללת: נקיעות, קטיעות, קיצור גפה, מומים מולדים, אי ספיקה בכלי דם של הרגליים ועוד. הזכאות היא בתנאים הבאים:

אלו הטבות ניידות ניתן לקבל?

ניתן לתבוע הטבות ניידות שונות מהמוסד לביטוח לאומי, בהתאם לתנאי הזכאות: פטור מתשלום מיסים על רכב, קצבה חודשית לכיסוי הוצאות ניידות (ניתן לקבל קצבה זו גם אם אין בבעלותך רכב), כיסוי של כ- 95% מההוצאות הכרוכות בהתקנת אביזרים ברכב המותאמים לנכות הספציפית, סיוע במימון של שיעורי נהיגה, סיוע ברכישת רכב נכה (כולל רכב שהוזמן ביבוא אישי מחו"ל) ועוד. רוב ההטבות מיועדות למי שיש בבעלותו רכב, או למי שעומד לקנות רכב. שימו לב שלהטבות שונות יש תנאי זכאות שונים.

חשוב לדעת כי מימוש הזכאות תלויה בהגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי, והאחראיות על כך חלה על בעל הנכות ובני משפחתו. במידה ולא הוגשה תביעה, הוא לא יקבל את הזכויות שמגיעות לו לפי החוק.

כיצד מגישים תביעה להטבות ניידות?

על מנת להגיש תביעה ולממש את הזכאות שלכם יש לעבור תהליך הכולל מספר שלבים:

פנייה ללשכת הבריאות המחוזית בבקשה לבדיקה רפואית. יש למלא טופס בקשה (ניתן להורדה באתר של ביטוח לאומי) בצרוף חוות דעת של רופא.בדיקה רפואית בוועדה : הוועדה של משרד הבריאות תקבע את אחוזי המוגבלות, את סעיף הליקוי והאם המוגבלות היא קבועה או זמנית. ניתן לערער על מה שהוועדה החליטה תוך 60 יום. הגשת תביעה לביטוח לאומי: את הטופס ניתן לשלוח בדואר, בפקס, או להגיש בסניף של המוסד לביטוח לאומי אליו אתם שייכים לפי אזור מגורים. בדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים: המכון יבדוק האם אתם כשרים לנהיגה ויקבע את מגבלות הנהיגה שיש לכם. כמו כן, עליכם לעבור שיעורי נהיגה בהתאם למגבלות הנהיגה שלכם ולעבור טסט. בדיקה בוועדת גודל רכב: הוועדה תקבע את סוג וגודל הרכב לו אתם זקוקים ותמליץ על אביזרי רכב להתקנה, על מנת לאפשר נהיגה בטיחותית ונוחה. שימו לב- אם תרצו שהרכב שלכם ישודרג מעבר למה שהוועדה קבעה, תאלצו לשלם על כך בעצמכם.