הסרטים הזוכים בפסטיבל דוקאביב 2010: "גם כשעיני פקוחות", סרטו של אופיר טריינין זוכה פרס הסרט הטוב ביותר בתחרות הישראלית. "גברים בסאונה", סרטם של יונאס ברגל ומיקה הוטאקאיינן, זוכה פרס הסרט הזר הטוב ביותר בתחרות הבינלאומית , ובתחרות הסטודנטים זכה הסרט "תעודה של זהות" , סרטה של מיטל בן חמו

כלים
בפסטיבל דוקאביב 2010, הפסטיבל הבינלאומי ה-12 לקולנוע דוקומנטרי, שיסתיים ב-15.5 זכו הסרטים הבאים: בתחרות הישראלית, הפרס מוענק לסרט "גם כשעיני פקוחות" - תחקיר ובימוי: אופיר טריינין, הפקה: שחר בן חור, צילום :רואי רוט , עריכה: אייל צרפתי, מוזיקה: גבריאל בלחסן -נימוקי חבר השופטים: "סרט מרגש המתעלה מעבר למשבר האישי של האמן ולוקח את הצופים למסע על גילוי עצמי, אחווה והאתגרים שביצירה. פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר מוענק לסרט "גם כשעיני פקוחות"." הסרט זכה ב40,000 ₪, שרותי הפצה ושיווק, השכרת ציוד ומשמרות עריכה. ציון לשבח – פרס שני - באדיבות משרד התרבות והספורט - מועצת הקולנוע: הפרס מוענק לסרט "קרבת דם" - תחקיר, תסריט ובימוי: נעה בן הגיא, הפקה: עדנה קוברסקי, אלינור קוברסקי, צילום: רני עינב, עריכה: ארז לאופר, פסקול: רונן נגל, מוזיקה: פלורנסיה די קונצ'יליו, שחקנית: היאם עבאס. נימוק חבר השופטים: "כיצד מצליחה במאית מתחילה להתמודד עם המערבולת שיצרה לאחר שמצאה מכתבים סודיים בקופסה סודית שנכתבו בידי דודה שלא ידעה על קיומה? היא יצרה סרט בו נגזר על משפחה ישראלית להתמודד, צעד אחר צעד, לא עם קיומה של בת דודה ארגנטינאית עשירה אלא עם וקרובי משפחה ערבים ועניים החיים במחנה פליטים בגדה" פרס ראש העיר - גם השנה יוענק במסגרת דוקאביב פרס ליצירת ביכורים מטעם ראש עיריית ת"א - יפו ליוצר צעיר ומבטיח. הפרס מוענק לסרט "לאהוב את סופיה", של הבמאי אוהד יתח. נימוקי חבר השופטים: "על יצירתיות קולנועית, וחוסר ההתפשרות של במאי צעיר ומוכשר מאוד". פרס הצילום, בחסות משרד התרבות והספורט - מועצת הקולנוע, מוענק ליאיר שגיא, צלם הסרט "קוראים לי אחלאם". נימוקי חבר השופטים: "הצלם הוא העיניים של הבמאי, משימה המבוצעת לעילא רק לעתים נדירות. כאשר מדמיינים את החיים, פשוט מאוד להסתכל קדימה, אך כיצד ניתן לצלם את המוות? הפרס על צילום מוענק ל יאיר שגיא על הסרט "קוראים לי אחלאם" פרס העריכה, בחסות משרד התרבות והספורט - מועצת הקולנוע, מוענק לאריק להב ליבוביץ', עבור עריכת הסרטים "המורה אירנה" ו "לאהוב את סופיה". נימוקי חבר השופטים: "עריכה היא משימה מורכבת ומשופעת מלכודות. על יכולת הסיפור, קבלת החלטות נכונות לבניית מבנה קוהרנטי ועל שמירה על הדמויות ברגישות הענקנו לאריק להב לייבוביץ את פרס העריכה הטובה ביותר על שני הסרטים "המורה אירנה" ו- "לאהוב את סופיה". פרס התחקיר, מוענק באדיבות פרופסור מיכאל ושרה סלע, לסרט "המוח החשמלי", של הבמאי נדב הראל.נימוקי חבר השופטים: "לעתים דורש מאיתנו המחקר לסרטים תיעודיים למצוא דרכים מתאימות ומשכנעות להסביר תופעות מורכבות . סרט כה מדויק וכנה העוסק בדרכים שונות לטיפול בליקויים מוחיים, על אף הידע המועט שיש בידינו על פעילויות המוח. התקוות והספקות שלנו, יחד עם ההצלחה של הרפואה המודרנית."

חבר השופטים התחרות הישראלית הורכב מד"ר הרמן בארת (גרמניה) - למד ספרות צרפתית ואנגלית, סמיוטיקה ותיאוריה קולנועית באוניברסיטת מינכן. שימש כעורך בכיר לסרטים עלילתיים ב- Munich Kirch Group, כעורך בכיר למחלקת האונליין של ערוץ דיסקברי בגרמניה וכמנהל האמנותי וכספי של DOK.FEST, פסטיבל הקולנוע התיעודי הבין-לאומי במינכן. ב-2009 ייסד את חברת קידום הסרטים סינפור הממוקמת במינכן.

אמיר לאבאקי (ברזיל) - מבקר קולנוע ברזילאי ומייסד ומנהל פסטיבל הקולנוע הדוקומנטרי הבינלאומי "It's All True" . הוא חיבר 11 ספרים בנושאי קולנוע והיסטוריה וביים את הסרט התיעודי "27 סצינות על יורגן לת'" (2009). חי בסאו פאולו, ברזיל.

אנה גלוגובסקי (פריז) - בוגרת לימודי סוציולוגיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת פריס. לאחר קריירה כחוקרת ופרופסור לסוציולוגיה, שימשה כמנהלת המחלקה הדוקומנטרית CANAL +. משתתפת כפרוגרמרית בפסטיבלים מובילים בעולם. בדצמבר 2005 הצטרפה ל- France 3 כעורכת בכירה לסרטים דוקומנטאריים, נושאים חברתיים ופוליטיים.

ג'ואל אלקסיס (ישראל) - עורכת מנוסה , מתגוררת בתל אביב. בוגרת לימודי צילום קולנועי בבי"ס קאמרה אובסקורה. קריירת העריכה העשירה שלה, עטורת פרסים בינ"ל וכוללת עבודה בטלוויזיה ובקולנוע, ושיתופי פעולה עם במאים מובילים בקולנוע הישראלי התיעודי והעלילתי.

ניצן גלעדי (ישראל) - במאי ומפיק, מרצה בכיר במכון הטכנולוגי חולון. סרטיו הדוקומנטאריים "ירושלים גאה להציג", "בחזקת סאטמר", ו"האויב האחרון" זכו ב - 13 פרסים בין לאומיים, השתתפו בלמעלה מ- 200 פסטיבלים ברחבי העולם והוקרנו ברשתות טלוויזיה רבות. בשנת 2004 קיבל גלעדי את מענק אומנות הקולנוע ביוזמת משרד החינוך התרבות והספורט.

הסרטים הזוכים בתחרות הבינלאומית

ציון לשבח ניתן לסרט "האדם המסוכן ביותר באמריקה – דניאל אלסברג ומסמכי הפנטגון", בימוי: ג'ודית' ארליך וריק גולדסמית', ארה"ב.נימוקי חבר השופטים: אנו רוצים להצדיע לסרט הדוקומנטרי הזה העוסק בנושאים חשובים תוך שהוא מספק גירוי ואתגר אינטלקטואלי. למרות שהסרט עוסק באירועים אקטואליים ובמוסדות פוליטיים עכשוויים, הוא מציב במרכז הזירה 'גיבור' קלאסי, במובן הדרמטורגי עתיק של המילה. אדם המקבל החלטות באופן אינדבדואלי ומצליח להפוך גורלות ולשנות את האופן שבו מבינים ומכוונים אומה שלמה. הוא נותן לנו אומץ להאמין כי דברים ניתנים לשינוי וכי אנחנו בעלי כוח לשנות אותם. סיפור חקירה בעל קצב נפלא.

פרס ראשון, בסך 15,000 ש"ח, בחסות משרד התרבות והספורט - מועצת הקולנוע, ניתן לסרט "גברים בסאונה", בימוי: יונאס ברגל ומיקה הוטאקאיינן, פינלנד.

נימוקי חבר השופטים: "הסרט מציג את הסאונה כמקום סימבולי בו אנשים עירומים הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, מה שהופך את גיבוריו למאוד פגיעים ומשכנעים. הבמאי מציג מנהג תרבותי פיני נפוץ אך בעשותו כן הוא חושף רגשות אנושיים אוניברסאליים. הסרט הפתיע אותנו מהרבה בחינות. צפינו במראות שלא יכולנו לדמיין, ושמענו דיאלוגים שהפכו את הטרגדיות והנאות היומיום לשירה. צפינו בתהליכים של שינוי שהתרחשו אל מול המצלמה, באנשים המצילים אחד את השני באמצעות האנושיות המשותפת לשניהם. המבט הצלול של הבמאי הצליח לבטא עונג ויזואלי לצד כאב הנובע מחיים בעולם בלתי ניתן להבנה ולשליטה."

בתחרות הבינלאומית שפטו: ד"ר שמוליק דובדבני - חוקר ומרצה בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב, סמינר הקיבוצים – המכללה לחינוך לטכנולוגיה ולאמנויות, המדרשה לאמנות, ביה"ס לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סם שפיגל, מנשר ואוניברסיטת בר-אילן. כמו כן מבקר הקולנוע של אתר ynet. ספרו "גוף ראשון, מצלמה – קולנוע תיעודי אישי בישראל" רואה אור בימים אלה בהוצאת "כתר".

אוליבייה טורנו - לאחר השלמת תואר שני במשפטים (צרפת), החליט אוליבייה להתפנות לאהבתו האמיתית, תרבות וקולנוע. הוא עבד בפריז Europa Cinemas - רשת אירופית של בתי קולנוע ולאחר מכן קיבל על עצמו את תפקיד הנספח האודיו-ויזואלי לשגרירות צרפת בישראל. כיום הוא מפיק עצמאי של אירועי תרבות ונציגם של במאי קולנוע.

איימי הארדי (סקוטלנד) - הארדי היא יוצרת עטורת פרסים ומרצה המתמחה ביצירת סרטים תיעודיים ובהוראה מזה מספר שנים. סרטה התיעודי באורך מלא, Kafi's story (1991) זכה בפרס ע"ש יוריס איוונס לסרט התיעודי הטוב ביותר. ב-2002 הקימה את Docspace שמטרתו ליצור מדיניות הצגה לסרטים תיעודיים. כמו כן, סייעה הארדי בהקמת המכון הסקוטי לסרטים תיעודיים ב-2004 בשיתוף עם נואה מנדלה. כיום מכהנת הארדי כראש מחלקת המחקר במכון. סרטה "The Edge of Dreaming" הוקרן, בין היתר, בפסטיבל IDFA 2009, Docs Barcelona 2010, ובפסטיבל סלוניקי לקולנוע תיעודי 2010.

הסרטים הזוכים בתחרות סרטי סטודנטים

פרס ראשון, באדיבות: המסעדות שהשתתפו בפרויקט "מנה מהסרטים" בפסטיבל דוקאביב 2009 ואולפני זינקו, ניתן לסרט "תעודה של זהות" בבימויה של מיטל בן חמו מהחוג לקולנוע ב"סמינר הקיבוצים". נימוקי חבר השופטים: הבמאית בחרה בדמויות כובשות והעניקה לנו מבט אינטימי אל עולמן. הסרט מצליח לסחוף אותנו אל עולמן הרגשי של הדמויות, להזדהות עם כאבן ולהתפעל מהכוחות שלהם להיאבק עבור זכויותיהן. הבמאית הראתה בגרות בעשיית הסרט וביכולת שלה לתת לסיפור להתגלות. המוזיקה הצילום והעריכה משתלבים ביחד לסרט חזק ומשמעותי.

פרס שני, באדיבות המסעדות שהשתתפו בפרויקט "מנה מהסרטים" בפסטיבל דוקאביב 2009 והאוזן השלישית, מוענק לסרט "פרלמנט ארוחת הבוקר", סרטו של גולן רייז מבית הספר לקולנוע "מעלה". נימוקי חבר השופטים: הפרס מוענק בגלל היכולת של הסרט לתפוס עולם שלם. הצילום הפואטי, הקצב של הסרט והיכולת של הבמאי לחשוף את הסיפור של הקיבוץ הדתי בפני הצופה. וכל זאת בטון עדין אישי ואירוני.

פרס העריכה, באדיבות בית הספר לעריכה ג'אמפ-קט ניתן לסרט "פשטות" בבימויה של רחל בן זקן, מ בית הספר "קמרה אובסקורה". נימוקי חבר השופטים:לא פשוט ליצור פשטות. עריכה מדויקת שלוקחת חומרים גולמיים ומעצבת אותם באופן שמעניק להם ערך פיוטי. וכמו כן נותנת מרחב לדמות הראשית בסרט.

27 סרטים הוגשו לתחרות הסטודנטים ב"דוקאביב" 2010. מתוכם עלו שבעה לגמר. צוות השופטים כלל את: תמר ירום, במאית ותסריטאית. בוגרת החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ובית הספר לקולנוע בלונדון. כתבה וביימה את הדרמה 'חצאית דמעות' זוכת פרס הדרמה הטובה בפסטיבל הבינ"ל בחיפה 2002. סרטה התיעודי 'לראות אם אני מחייכת' זכה בפרס הסרט התיעודי הטוב בפסטיבל הבינ"ל בחיפה 2007, וב- 12פרסים בינלאומיים ביניהם פרס זאב הכסף ופרס חביב הקהל בפסטיבל אידפא 2007 ופרס חבר השופטים בפסטיבל הוט דוקס 2008.

נעמה פיריץ, מפיקה ובימאית סרטי וסדרות תעודה, בוגרת החוג לקולנוע ב School Of Visual Arts בניו יורק. בין הסדרות שהיתה שותפה להפקתן "הגנרלים", "גיבורי תרבות", "שישים", "צומת דרכים". כמו כן מפיקה לאמנית יעל ברתנא את עבודות הוידאו שלה שמציגות במוזיאונים וגלריות ברחבי העולם.

ננסי פישמן (ארה”ב), יועצת לפסטיבלים ואחראית על תכנית הסרטים. שימשה כמנהלת התכנית בפסטיבל סן פרנסיסקו לסרטים יהודים. עבדה בתחומים רבים בעולם הקולנוע, כולל מנהלת תוכנית, מפיצה ואשת יחסי ציבור. בימים אלה היא אוצרת תכנית מיוחדת לציון פסטיבל סן פרנסיסקו לסרטים יהודים ה-30 ומייעצת לפסטיבל ברלין לסרטים יהודים ולפסטיבל הסרטים GLBT בטורינו.

באירוע פיצ'ינג דוקאביב לסטודנטים של בתי הספר הגבוהים לקולנוע שנערך זו השנה השלישית זכה במענק קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ו"יס" דוקו לסרט הטוב ביותר "מחפשים לאמא חתן", של הבמאית רותם ברנשטיין ממכללת סמינר הקיבוצים.

בשני מענקי פיתוח/הפקה מטעם קרן רבינוביץ – פרוייקט קולנוע זכו "עדות ללא קול",של הבמאים משה איבגי ויונתן הפנר, ממכללת מנשר לאמנות, ו "גייריאטריה" של הבמאי ערן פולישוק ממכללת ספיר.

במענק עריכת אונליין מטעם אולפני "אופוס" זכה: "בסימן שאלה", של הבמאי אבי הלר, ממכללת תל חי.

במענק עריכת פסקול מטעם אולפני "ג'אנגל סאונד" זכה "הולילנד" של הבמאית אנה סומרשף, ממכללת ספיר.

הקרנות הסרטים הזוכים

שישי – 14.5.10

קוראים לי אחלאם, 16:00, ZOA

המורה אירנה, 20:00, ZOA

לאהוב את סופיה, 22:00, ZOA

***

שבת – 15.5.10

גברים בסאונה, 10:00,סינ' 1/ 20:30, סינ' 2

תעודה של זהות, 10:00, סינ' 2

המוח החשמלי, 12:00, ZOA

גם כשעיני פקוחות, 14:00, סינ' 1 / 22:00, ZOA

השמצה, 14:00, ZOA

קרבת דם, 18:00, ZOA