סקר שנערך באוניברסיטת חיפה ויוצג במסגרת הכנס "הדמוקרטיה הישראלית במשבר?": "ראש הממשלה המושחת ביותר בתולדות המדינה: אהוד אולמרט". בנוסף, קובע הסקר כי לפי עמדות הציבור "ממשלת נתניהו מושחתת כמו קודמתה"

כלים
עוד עולה מהסקר שיוצג בכנס "הדמוקרטיה הישראלית במשבר?": כמחצית מהציבור חושבים שהממשלה הנוכחית מושחתת במידה רבה; יותר ממחצית חושבים שמינוי אדם החשוד בפלילים לשר בכיר, כדוגמת ליברמן, היא שחיתות; 70% חושבים שישראל מושחתת היום יותר מבעבר.

ישראל מושחתת יותר מבעבר, השחיתות הפכה למכת מדינה ואהוד אולמרט הוא ראש הממשלה המושחת ביותר בתולדות מדינת ישראל- אלה הממצאים הבולטים של סקר שנערך באוניברסיטת חיפה. חלקים ממנו יוצגו לראשונה בכנס: "הדמוקרטיה הישראלית במשבר?" שיערוך מחר (יום ה') בית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה לרגל פתיחתה של התוכנית ללימודי דמוקרטיה.

הסקר, שנערך על ידי ד"ר דורון נבות וד"ר דפנה קנטי מאוניברסיטת חיפה, כלל 804 משתתפים המהווים מדגם מייצג של החברה הישראלית הבוגרת.

ראש הממשלה שנתפס כמושחת ביותר בתולדות המדינה הוא ראש הממשלה הקודם אהוד אולמרט, כש-52% מהמשיבים בחרו בו לתואר המפוקפק. אחריו מגיעים בנימין נתניהו (17.8%), אריאל שרון (17%), יצחק רבין (3.8%), שמעון פרס (2.9%), דוד בן גוריון (2.2%), גולדה מאיר (1.7%) ו משה שרת (1%). יצחק שמיר ולוי אשכול (0.8%) סוגרים את הרשימה.

למרות ההפרשים הגבוהים בין ראש הממשלה המכהן לקודמו, הרי יותר ממחצית הציבור (52%) סבור שממשלת נתניהו מושחתת כמו ממשלת אולמרט. -18.7% חושבים שהממשלה הנוכחית מושחתת יותר מקדמתה ו-29.5% חושבים שממשלת אולמרט מושחתת יותר מזו הנוכחית. כשהנשאלים התבקשו לדרג אך ורק את רמת השחיתות בממשלת נתניהו התברר כי 45% חושבים שהיא מושחתת במידה רבה, כרבע חושבים שהיא מושחתת במידה בינונית וכשליש חושבים שהיא לא מושחתת כלל או מושחתת במידה מועטה. נקודה חשובה נוספת לתשומת ליבם של הפוליטיקאים: כ-60% חושבים שהפרת הבטחת בחירות היא מעשה שחיתות, לעומת כרבע שחושבים שאין קשר בין הפרת הבטחות לבין שחיתות.

הנבדקים נשאלו אם מינוי של אדם שנחקר בחשד למעורבות בפלילים, כמו אביגדור ליברמן, לתפקיד בכיר כמו שר החוץ נחשב מעשה מושחת. מהתשובות עולה כי יותר ממחצית הציבור (54%) חושבים שמדובר במעשה שחיתות במידה רבה, לעומת כשליש (33.5%) שחושבים שלא מדובר בשחיתות או בשחיתות מועטה. 12.5% חושבים שמדובר במעשה שחיתות בינוני.

הסקר השווה בין ההווה לעבר ובין ישראל למדינות אחרות ומצא ש כ-70% חושבים שישראל מושחתת כיום יותר משהיתה בעבר, זאת לעומת 10% בלבד שחושבים שפעם היה פה מושחת יותר. 40% חושבים שישראל מושחתת יותר ממדינות אחרות ואחוז דומה חושב שאנחנו מושחתים "כמו כולם". 20% חושבים שגם בנושאי שחיתות אנחנו" אור לגויים" ומושחתים פחות מאחרים.

ומי אשם בשחיתות? לפי הציבור, הפוליטיקאים. 32% ענו כי הסיבה העיקרית לשחיתות בישראל היא העובדה כי הפוליטיקאים איבדו בושה ועוד 22% ציינו את משבר המנהיגות כסיבה לשחיתות. רק 8% האשימו גם את עצמם ואמרו כי הסיבה לשחיתות היא אדישות הציבור.

לאור נתונים אלה לא מפתיע כי שניים מכל שלושה ישראלים (66%) אמרו כי השחיתות הפוליטית הפכה למכת מדינה. יחד עם זאת, רק 8% מהמשיבים אמרו כי התבקשו או נרמז להם לשלם שוחד.

"בישראל יש גם בעיה של שחיתות וגם נטייה לראות התנהגויות דמוקרטיות לגיטימיות כמושחתות, והסקר מבטא את שתי הבעיות האלה", אמר ד"ר נבות. "נטייה זו מלמדת על עומק משבר האמון אך גם על סדר יום תקשורתי שמערער על הדמוקרטיה. התפישות שרווחות בציבור מכשירות את הקרקע להפרטת השירות הציבורי, והן לא מאפשרות להתמודדות עם הבעיות האמיתיות, כשהראשונה שבהן היא העברת העוצמה מהמוסדות השלטוניים המוסמכים לגורמים פרטיים. התפישה הרווחת ש'כולם מושחתים' דווקא משחיתה את הציבוריות הישראלית, שכן אין התמקדות בבעיות המרכזיות ואין הבחנה בין רצוי, סביר ורע. מעבר לכך, היא כמובן מעודדת יוזמות מסוכנות שרק ירעו את המצב, כפי שהיה לנו עם חוק הבחירה הישירה".

הכנס "הדמוקרטיה הישראלית במשבר?" נערך לכבוד פתיחת התוכנית ללימודי דמוקרטיה באוניברסיטת חיפה. הכנס יעסוק במגוון הבעיות והמשברים שבהם עומדת הדמוקרטיה בישראל תוך ניסיון לשרטט פתרונות וקווים מנחים לפתרון של חלק מאותם משברים. בין הנושאים שידונו: התקשורת והפוליטיקה הישראלית; המשפטיזציה של הפוליטיקה והפוליטיזציה של המשפט; הון ושלטון; משבר הייצוגיות ועוד.