הוועדה לקידום מעמד האישה תקיים היום (ב') בשעה 12:30 דיון בכנסת, במטרה לבחון את נהלי החיפוש בהפשטה של המשטרה אצל עצורות. מתלונות של נערות שנעצרו בהפגנות ובמאחזים ביו"ש עולה כי שוטרות מאלצות את הבנות להתפשט ולהיבדק מתחת לבגדיהן ובמקומות מוצנעים תוך שימוש בכוח ובאיומים

על פי כתב תביעה שהגיש ארגון זכויות האדם ביש"ע, לעיתים לא מסתפקות השוטרות בהפשטה בלבד, וכך גורמות לבנות נזקים פוסט-טראומטיים ארוכי טווח, כפי שהגדירה דבי גרוס, מנהלת מרכז סיוע לתקיפה מינית: "זה היה בשבילן כאילו הן עברו אונס. יש להן חרדות. קשה להן לישון בלילה. קשה להן לאכול. מבחינה פסיכולוגית היתה להן טראומה רצינית".

אורית סטרוק, יו"ר ארגון זכויות האדם ביש"ע מספרת כי "מידי מספר חודשים מתקבלות בארגון תלונות חדשות של נערות צעירות, שבמהלך מעצרן ננקט נגדן הצעד של חיפוש בהפשטה, בעיקר כעונש וכניסיון הרתעה והשפלה. למרות שברור כי מדובר בעבירה על החוק, רוב הבנות נמנעות מלהעיד במח"ש בשל אי הנעימות הכרוכה בכך ובשל חוסר אמון במערכת המשטרתית".

בדיון היום בכנסת ישתתף השר לבטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', בכדי לבחון האם הנהלים המחייבים של המשטרה תואמים את החוק, וכיצד הם נאכפים. עוד ישתתפו, בין השאר, נציגי משרד ראש הממשלה, המשרד לביטחון פנים, משרד המשפטים, איגוד מרכזי סיוע לתקיפה מינית, האגודה לזכויות האזרח בישראל וארגון נעמ"ת.

בדיון קודם שהתקיים בעניין הסתבר שהחוק מתיר חיפוש בהפשטה במקרים מצומצמים בלבד, וכי לשם ביצוע החיפוש יש צורך בחשד של ממש שהעצור מסתיר על גופו או בתוך גופו ממצאים הקשורים בעבירה בה הוא חשוד. יש צורך בהסכמתו לחיפוש, ואם אינו מסכים ניתן לערוך לו שימוע, אולם חוק לחוד והתנהגות המשטרה לחוד. כיוון שכך, דרשה יו"ר הועדה, ח"כ ציפי חוטובלי, כי לדיון הנוכחי יתייצב השר לביטחון פנים עם הנהלים המחייבים את המשטרה, על מנת לבחון האם הנהלים תואמים את החוק, וכיצד הם נאכפים.

בינתיים הגישו חלק מהבנות, בסיוע ארגון זכויות האדם ביש"ע, תביעת נזיקין נגד השוטרים שפגעו בהן. כתב התביעה מתאר כיצד הוכנסו הבנות בזו אחר זו אל אחד החדרים בתחנת בנימין, שם הופשטו בכח ובאלימות, או תחת איומים, תוך שהן בוכות, צועקות, ומתחננות על נפשן. חלק מהבנות נאזקו במהלך החיפוש, ואחת הבנות הופלה ארצה, ושוטר נקרא לשבת על גבה על מנת להתגבר על התנגדותה ל"חיפוש". השוטרות לא הסתפקו בהפשטה, ולמרות מחאתן של הנערות הוסיפו ומיששו אותן ואף דרשו מאחת הבנות "לעשות סיבוב" וציינו בפניה שהיא צריכה "להגיד תודה" שויתרו לה ולא דרשו ממנה יותר מכך. כתב התביעה מפרט את הנזקים שנגרמו לנערות: מצוקה נפשית קשה, חרדה והשפלה, ונזקים פוסט-טראומטיים ארוכי טווח. בדיון היום תשתתף גם עו"ד אורית יפת, המייצגת את הבנות מטעם הארגון.