כלים

מיליוני טרמיטים פושטים על מישור החוף ומחסלים  ריהוט, דלתות, קירות, תקרות ורצפות בשווי של מאות אלפי שקלים. ופתרון? אין. לעונת הרבייה של הטרמיטים יש שם רומנטי "מעוף הכלולות", אבל אין שום דבר רומנטי באלפי טרמיטים שמציפים את הבית ומחרבים את הריהוט, הדלתות, התקרות והרצפה. עונת הרבייה מסכנת בעיקר את תושבי מישור החוף ודרום הארץ

"טרמיטים פושטים בעיקר עקב רטיבות", אומר לאון בוחבוט, מומחה לטרמיטים בעל חברת "חרקירי".  הרטיבות מתגלה לרוב במקומות לחים כמו משקופים של אמבטיות, מקלחת, מטבחים. כאשר רטיבות פוגשת בעץ יבש העץ משחרר סיבי צלולוזה שהוא מרכיב בעץ היבש. לטרמיטים חוש טעם וריח מפותח, ובקלות הם מנווטים את דרכם לאזור זה.

"נזקי טרמיטים בדירה עשויים להגיע לעשרות אלפי שקלים", מוסיף בוחבוט, "בעיקר בבתים שבהם מלבד רהיטים וארון מטבח מעץ יש קירות, תקרות או רצפות עשויים פרקט עץ, וכמובן נזקים עצומים לדלתות, ובעיקר למשקופים, שהם לרוב הקורבן הראשון של הטרמיטים ".

"זו אכן התקופה בשנה שבה מגיעים אלינו הרבה מאוד לקוחות שטרמיטים הרסו להם את הדלת", אומר אריאל אורן,  סמנכ"ל חברת הדלתות  "פנדור". מפעל פנדור ממוקם בראשון לציון, אחת הערים שנפגעו השנה יותר מכל עיר אחרת ממכת טרמיטים קשה. "הרבה שנים טרמיטים היו האויב הכי גדול של משקופי העץ בישראל ואנחנו שברנו את הראש איך נתחכם להם. בשלוש השנים האחרונות פיתחנו דלת ומשקופים אשר עמידים בפני נזקי מים וטרמיטים, שכן עשויים ממגוון פולימרים שהטרמיטים אינם נמשכים אליהם".

אחת הבעיות שהופכות את המאבק בטרמיטים לקשה יותר היא העובדה שעד שאין סימנים חיצוניים מובהקים, אי אפשר לדעת אם מתחת לפני השטח רוחשים מיליוני חרקים.  כמה טיפים מהמומחה, כיצד להימנע מנזק הטרמיטים. "מומלץ לבדוק את תחתיות משקופי הדלת כדי לאתר סימנים מוקדמים של כרסומים או ריקבון" ממליץ בוחבוט. "רצוי להגן על הדלת בטיפולים מיוחדים לדוגמה להבריש ארונות, דלתות ומוצרי עץ בחומר הנקרא 'טימבור', או חומר אחר הנקרא בונדקס. שהם חומצה בורית – חיסון לעץ.  את החומרים הללו מוהלים במים וצובעים את החלק החיצוני של העץ. לגבי נזקי הדלתות, ניתן מלכתחילה לרכוש דלת ומשקופים שאינם עשויים עץ ואינם נפגעים על ידי טרמיטים. ועוד המלצה – כאשר עוזבים את הבית לתקופה ארוכה, לא להחשיך את הבית אלא לאפשר חדירת אור – דבר אשר יאט את קצב פעילות הטרמיטים".

דע את האויב

הטרמיט הוא חרק 'חברתי' אשר פועל מקן אשר בראשו עומדת מלכה וניזון מעץ יבש. גודל  מושבת טרמיטים יכולה להגיע למאות אלפים. בעיקר בעונת הרבייה של הטרמיטים, נובמבר-דצמבר ואפריל-מאי, מגיחים הטרמיטים בעלי הכנפיים מכל הקינים ומתערבבים על מנת להתרבות. הם פושטים על הבתים וגורמים נזקים קשים לרהיטי עץ, משקופים וניירת, אולם בשלבים הראשונים פעילותם אינה מורגשת, לכן חשוב להיערך נגדם מבעוד מועד. הסימנים הראשונים להופעת טרמיטים הם תעלות בוץ על פני השטח מתחת למשקופים או נזקים לחלקם התחתון של המשקופים. הטרמיטים מתרחקים מאור וכמעט כל פעילותם נעשית בתוך העץ עצמו. חשיפה ממושכת לאור תגרום להם להתייבשות ומוות. לכן, הטרמיטים מתהלכים בתוך תעלות חול, והימצאותם בבית או על המשקוף הן עדות להימצאותם של טרמיטים.

"כיום לא ידועה עדין דרך בטוחה להשמדת קיני טרמיטים ואין שום דרך למנוע באופן מוחלט פגיעה של טרמיטים בביתך", אומר אריאל אורן, "לכן אנחנו ממליצים לרכוש מלכתחילה דלת עמדה בפני טרמיטים  ולצמצם את מידת הנזק הפוטנציאלי.

מתקפות הטרמיטים נגלות לעין באזור אפריל-מאי אבל למעשה תקופת ההתרבות העיקרית שלהם היא בחודשי החורף, כשנעים ונוח להתחפר במשקופים וברהיטים. בתקופה זו כמעט בלתי אפשרי לגלות האם ביתכם סובל ממתקפת טרמיטים אלא אם מזמינים מדביר מומחה.

בקיצור: איך להילחם בנזקי הטרמיטים?  המלצות המומחה ליאון בוחבוט

חברת "חרקירי"

  • מומלץ לבדוק את תחתיות משקופי הדלת כדי לאתר סימנים מוקדמים של כרסומים או ריקבון
  • אם אתם רואים מחילות חול בבית או על המשקוף – סימן מובהק לקיום טרמיטים
  • רצוי להגן על הדלת בטיפולים מיוחדים, חיסון לעץ – צביעת הדלת בחומצה בורית (החומר 'טימבור' או 'בונדקס')
  • לרכוש דלת ומשקופים שאינם עשויים עץ ואינם נפגעים על ידי טרמיטים – הדגם החדש של דלתות 'פנדור' עם אחריות נגד נזקי עץ.
  • כאשר עוזבים את הבית לתקופה ארוכה, לא להחשיך את הבית אלא לאפשר חדירת אור – דבר אשר יאט את קצב פעילות הטרמיטים".