בכירי רשות מקרקעי ישראל תוקפים את החלטת ראשי הערים רמה"ש, הרצליה והוד השרון להתנגד לתוכנית "קדמת השרון" שמטרתה פינוי מפעלי תעש לנגב וטיהור הקרקע והמים המזוהמים במקום. ברשות טוענים: מדובר בהתנגדות פוליטית לקראת הבחירות לרשויות המקומיות . לדרישת השלושה להקים במקום פארק מטרופוליני עונים ברשות: מדובר בדרישה פופוליסטית שתביא לתוצאה אחת - במקום לא יקום פארק והקרקע תישאר מזוהמת. ראשי הערים שינו את עמדתם בנוגע לתוכנית לאחר שתמכו בה בשנה האחרונה באופן מוצהר

כלים

"התנגדותם הצפויה של ראשי הערים רמת השרון, הרצליה והוד השרון לתוכנית 'קדמת השרון' נובעת ממניעים פוליטיים והיא יוצאת בימים אלו בגלל הבחירות הקרבות", כך טוענים בכירי רשות מקרקעי ישראל המקדמת את התוכנית. אתמול (ראשון) שלחו ראשי שלושת הערים יצחק רוכבגר, יונתן יסעור וחי אדיב הודעה לתקשורת לפיה היום בבוקר (שני ב-10:00) יכנסו מסיבת עיתונאים בה יודיעו על התנגדות לתוכנית. בהודעה הוסיפו השלושה כי ידרשו שבמקום יוקם פארק מטרופוליני. מטרת תוכנית "קדמת השרון" שמקדמת רשות מקרקעי ישראל היא לפנות את מפעלי תעש לנגב ולטהר את הקרקע והמים בשטחים אלו. לאחר מכן צפויות להיבנות בשטחים אלו כ-23 אלף יח"ד.

מרשות מקרקעי ישראל המקדמת את תוכנית "קדמת השרון" נמסר כי "התכנית נערכה בעצה אחת עם ראשי הערים רמת השרון, הרצליה והוד השרון. הזיגזג הפוליטי של ראשי הערים לעת בחירות מעלה תהיות בנוגע להתנגדותם, זאת לאחר שרק לאחרונה תמכו בפומבי בפני חוקר בתוכנית. בהצהרתם האומללה מסכנים ראשי הערים את התוכנית היחידה שתאפשר את מימון טיהור הקרקע והמים במקום לטובת תושבי השרון, ושתיתן מענה למצוקת הדיור. הדרישה להקים במקום פארק הינה פופוליסטית ולא מציאותית והיא תביא לתוצאה אחת שתהיה בכייה לדורות: במקום לא יקום פארק והקרקע תישאר מזוהמת".

התנגדות ראשי הערים התקבלה בתדהמה על ידי מתכנני "קדמת השרון". הסיבה לכך היא תמיכת העיריות בתוכנית באופן מוצהר בחודשים האחרונים. בראשית חודש יולי בשנה שעברה (2012) החליטה ועדת התכנון המחוזית בת"א למנות חוקר לשמיעת ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית "קדמת השרון". בחודש מרץ השנה פנה ראש עיריית רמת השרון, יצחק רוכבגר, במכתב לחוקר זאב עמית וביקש להדגיש כי הוא תומך בתוכנית. "תוכנית הקמת יחידות הדיור האמורות תביא את המשאבים שיאפשרו טיהור הקרקע מהזיהומים הקשים הקיימים בשטחים אלה ואשר מתפשטים ומגבירים את נזקיהם מיום ליום", כתב רוכברגר. "ועל כן עמדתה הרשמית של עיריית רמת השרון הינה תמיכה בתוכנית הבינוי האמורה".

בדיון שערך החוקר בחודש ינואר השנה הופיע מהנדס עיריית הרצליה מייק סקה מול החוקר כנציג ראש העיר בדיון והביע תמיכה בתוכנית. "אני רוצה לציין שאני בין אוהדי התכנית הזאת, אני מאוד אוהב את התכנית, אני חושב שהיא חיונית, היא חייבת להתקיים ולהיבנות כמה שיותר מהר", אמר סקה. "אנחנו בהרצליה מאוד זקוקים לה".

גם עיריית הוד השרון ראתה בתוכנית זאת חלק מקידום תוכניות המתאר של העיר. שרון גלוטר, אדריכלית העיר הוד השרון הופיעה גם היא כנציגת העירייה בדיוני החוקר ואמרה כי "כל מה שנאמר עד עכשיו לועדות המחוזיות, אל תגעו במש/1 (תוכנית "קדמת השרון", זה.. במש/1. מה שיוחלט שם אנחנו נטמיע".

בחודשים האחרונים זכתה התוכנית לרוח גבית חזקה לקידומה כאשר המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר, משרד התחבורה, רשות המים, רשות הטבע והגנים ורשות החברות הממשלתיות הסכימו כי היא התוכנית היחידה שתביא לסילוק הרעלים מאדמות תעש ולעצירת וטיהור הזיהום המתפשט במי התהום במקום.

על תוכנית קדמת השרון:

תכנית "קדמת השרון" שמקדמת רשות מקרקעי ישראל בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר כוללת פתרון למימון טיהור הקרקע והמים בשטחי תע"ש, ובניית כ-23 אלף יחידות דיור בשטחים של הרצליה, רמת השרון והוד שרון. תוכנית "קדמת השרון" מתוכננת על שטח של 7,600 דונם מתוכם מיועדים 60% לצרכי ציבור. סך השטחים הירוקים בתכנית יעמוד על כ-40%, היקף שלא היה כמותו באף תכנית בישראל. הדרך היחידה לממן את טיהור הקרקע והמים היא באמצעות שיווק הקרקע למגורים שכן עלויות הטיהור הן גבוהות מאד. בניית אלפי יחידות הדיור תיתן פתרון למצוקת הדיור באזור המרכז ותשפיע על הפחתת מחירי הדיור.