יו"ר וועדת העבודה, הרווחה והבריאות פיזר הדיון על חוק התרומות, עד אשר משרד הבריאות יציע דרכי אכיפה לחוק. ח"כ חיים כץ: "זאת ההוכחה שחיפזון חוק ההסדרים הוא מהשטן"

כלים

תמיכה גורפת בקרב חברי ועדת הבריאות בחוק התרומות שהוגש על ידי הממשלה, למרות מספר הסתייגויות שהציגו, אשר רובן התקבלו על ידי נציגי משרד הבריאות והוספו להצעת החוק.

במסגרת חוק ההסדרים של שנת 2008, נקבע בהוראת שעה כי יצרן, יבואן או משווק של ציוד רפואי או של תכשיר, שנתן תרומה לגופים העוסקים בתחום הבריאות בלא מטרות רווח, ימסור לשר הבריאות את רשימת הגופים להם תרם. זאת, לדברי הממשלה, על מנת להבטיח שקיפות מירבית ולשמש כלי אפקטיבי בידי הרגולטור לפיקוח על ניגודי עניינים בתחום הבריאות (המלצות למטופלים על תרופות, מחקרים העשויים להשפיע על שיווק תרופות ורווחי יצרן).

כעת מבקשת הממשלה לקבוע את הוראת השעה כהוראת קבע, לדרוש לכלול גם רופאים וחוקרי רפואה כגופים אשר תרומה להם תחויב בדיווח, וכן לדרוש שגם סכומי התרומה ידווחו, וגם מקבלי התרומה יצהירו עליהם.

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ חיים כץ (ליכוד), הביע מחאה על שההצעה הוגשה במסגרת חוק ההסדרים, וטען כי יש מקום לדון בה בפירוט ובכובד ראש, ולא למהר לאשר אותה במהלך החודש הקרוב.

סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), טען בדיון: "השקיפות חשובה מאוד. תראו מה קרה בקופת חולים מאוחדת. עם חוק כזה, ניתן היה למנוע חלק מהתופעות החמורות. אם חברי ועדת סל התרופות נבדקים בענייני תרומות וגורמים מממנים, אינני רואה סיבה מדוע גופים ואנשי מקצוע נוספים לא יהיו מפוקחים".

חברי הוועדה: ד"ר רחל אדטו (קדימה), ד"ר עפו אגבאריה (חד"ש) ואורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) דרשו להכליל גם את משרד הבריאות ואת הרוקחים בין הגופים המחויבים בדיווח על תרומה, וכן לפרסם את מטרת התרומה ולא רק את קיומה. מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו וסמנכ"ל המשרד, יואל ליפשיץ, שנכחו בדיון, הביעו הסכמתם לדרישות אלה והן הוכנסו להצעת החוק. בנוסף, התחייבו נציגי משרד האוצר כי לא ייגרעו תקציבים מגופים שידווחו על תרומות שקיבלו.

עם זאת, הצעתה של ח"כ אדטו לכלול גם את האחיות במסגרת בעלי המקצוע המחוייבים בדיווח על תרומה נדחתה על ידי נציגי משרד הבריאות, בטענה כי האחיות אינן מחזיקות בקליניקות פרטיות ולא מקבלות הטבות מחברות תרופות. ח"כ אדטו דחתה את הטענה, ודרשה להוסיף את האחיות במסגרת החוק.

הדיון פוזר על ידי יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, אשר דרש ממשרד הבריאות להביא בפני הוועדה את הסנקציות ואופן האכיפה הרצויים במסגרת הצעת החוק: "לא נקבל הצעת חוק מחוררת, אשר בשל חיפזון חוק ההסדרים מוגשת ללא חלק מהותי".